Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
Τα Νερά Δίρφυς στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ διοργάνωσαν μια ξενάγηση στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται πλησίον της Στενής Ευβοίας. Εκεί μας υποδέχτηκε ο CEO και Manager of the Year 2022, Νικόλαος Σέρρας, ο οποίος μαζί με την ομάδα του μας ενημέρωσε με τον πιο αναλυτικό τρόπο για τη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του.
Το εργοστάσιο βρίσκεται σε 400 μέτρα υψόμετρο. Η περιοχή είναι πρωτίστως ένας ορεινός όγκος και αποτελεί μια δασική περιοχή natura. Από τα Νερά Δίρφυς και τις πηγές της υδροδοτούνται περίπου 12.000 νοικοκυριά. Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων αντιλαμβανόμενος την συνολική προσφορά των Νερών Δίρφυς στην ευρύτερη περιοχή συστήνεται ως αρωγός και μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη την προηγούμενη χρονιά ως ένδειξη αναγνώρισης.
Το Νερό που υπάρχει στη γη είναι 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αυτό υπήρχε εδώ και 2000 χρόνια. Από αυτήν την αποθήκη νερού το 1,5 τοις εκατό είναι διαθέσιμο για τον άνθρωπο. Αν ο πληθυσμός του πλανήτη αυξηθεί σίγουρα θα χρειαστεί να μελετηθούν οι τρόποι ώστε το διαθέσιμο νερό να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου. Ως κύκλος του νερού νοείται η διαδρομή που κάνει το νερό με αρχικά την εξάτμιση από τη θάλασσα, στη συνέχεια μετατρέπεται σε υδρατμούς στην ατμόσφαιρα με τελική κατάληξη το υπέδαφος με τη βροχή ή το χιόνι.
Το Όρος Δίρφυς έχει υψόμετρο 1343 μέτρα. Η ατμόσφαιρα στο Όρος Δίρφυς είναι πεντακάθαρη καθώς δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση με βλαβερές δράσεις. Το νερό Δίρφυς ξεκινάει από το εσωτερικό της γης, έρχεται σε επαφή με τα πετρώματα, παίρνει μέταλλα μέσω της υπόγεια ροής και δημιουργεί μια σταθερή χημική σύσταση που αποτελεί την ταυτότητα του Νερού Δίρφυς. Η αποταμίευση του νερού γίνεται κάτω από το εργοστάσιο στην πηγή Δίρφυς.
Η παραγωγή στεγάζεται σε νεόκτιστο, σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που σέβεται το περιβάλλον και λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους προβλεπόμενους κανόνες. Μετά την πηγή μπαίνουν φίλτρα και το νερό εισέρχεσαι σε μια δεξαμενή για να γίνει η εμφιάλωση. Ακολουθεί μια διεργασία που περιλαμβάνει έλεγχο για τη θολότητα, εξέταση του PH με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα. Οι έλεγχοι σε όλη τη διεργασία γίνονται από επιστήμονες, καθώς η εταιρεία Δίρφυς ΑΕ συνεργάζεται με Ελληνικά πανεπιστήμια, με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών καθώς και πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια χημικού-μικροβιολογικού ελέγχου.
Το νερό θεωρείται το πιο δύσκολο πόσιμο προϊόν καθώς δεν μπορεί να παστεριωθεί, μια διαδικασία που θα χρειαζόταν θερμοκρασία 90 βαθμών και επομένως πολλή ενέργεια. Η εμφιάλωση γίνεται με την τεχνολογία pet και τα οποία είναι όλα ανακυκλώσιμα. Το μπουκάλι ξεκινά από τη διαμόρφωση των πλαστικών δίσκων και συνεπώς ακολουθεί η διαμόρφωση της φιάλης που γίνεται στο εργοστάσιο σε απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον. Τα φαρμακευτικού τύπου φίλτρα εξασφαλίζουν απόλυτη στείρωση από αέρα, ενώ σύγχρονα μηχανήματα εξετάζουν όλες τις πλευρές της φιάλης και αν υπάρξει πρόβλημα η φιάλη απορρίπτεται. Ακολουθεί η δημιουργία της ετικέτας, η πακετοποίηση σε εξάδα με θερμοσυρρίκνωση με φιλμ ρομπότ και η αποθήκευση με το προϊόν να είναι έτοιμο για πώληση.
Πιο συγκεκριμένα, η εμφιάλωση του νερού πραγματοποιείται με μηχανήματα Combi, της γαλλικής εταιρείας Sidel, υψηλής τεχνολογίας και παραγωγικότητας. Σε κανένα σημείο της γραμμής παραγωγής δεν απαιτείται η ανθρώπινη επέμβαση. Έτσι, το προϊόν προσφέρεται απευθείας από την πηγή στον καταναλωτή. Η διαδικασία εμφιάλωσης ελέγχεται σε όλα τα στάδια, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα. Κατά την διαδικασία της παραγωγής τα preform (pet) απολυμαίνονται μέσω της διαδικασίας UV και ελέγχονται με ειδικές κάμερες, αφού πρώτα μορφοποιηθούν σε έτοιμη φιάλη. Έπειτα η φιάλη, η οποία βρίσκεται σε απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον όπου φιλτράρεται ακόμη και ο αέρας που την περιβάλλει, οδηγείται προς εμφιάλωση και πωματισμό. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 10 sec. Η στελέχωση της παραγωγής γίνεται αποκλειστικά με μηχανικούς, αφού οι απαιτήσεις της τεχνολογίας που εφαρμόζεται καθημερινά είναι υψηλές.
Η επένδυση που ετοιμάζεται από την εταιρεία Νερά Δίρφυς αφορά σε ένα νέο προϊόν που σύντομα θα ανακοινωθεί και υπολογίζεται να τεθεί σε κυκλοφορία το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας περιλαμβάνει 35 τοις εκατό private label προϊόντα για μεγάλα super market και 65 τοις εκατό πωλήσεις HORECA. Η πιο ωραία ανακοίνωση και σημαντική είδηση ταυτόχρονα περιλάμβανε τη συνεργεία με τη μαστίχα Χίου, για την παραγωγή ενός μαστιχόνερου σε γυαλί, ένα φυσικό φάρμακο για το στομάχι που θα κερδίσει αναμφισβήτητα τον καταναλωτή.
Επιπλέον, αναλύθηκε και η κοινωνική και ηθική ευθύνη των Νερών Δίρφυς με την άμεση προσφορά στο κοινωνικό περιβάλλον. Η εταιρεία Δίρφυς, ως ενεργό Μέλος της Κοινωνίας που δραστηριοποιείται, αναπτύσσει σταθερά πρακτικές υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, εντάσσοντας ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις προτεραιότητες της στρατηγικής της. Θέτοντας στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα, την προστασία του Περιβάλλοντος και τον ελληνικό Πολιτισμό σε κάθε του έκφανση, προχωρά σε χορηγίες και στηρίζει πρωτοβουλίες με στόχο την κοινωνική προσφορά και τη συμβολή στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, μεριμνώντας για το θετικό κοινωνικό της αποτύπωμα.