Ο Μιχάλης Γεωργούδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Τι είναι και που βρίσκονται οι Μεσοσπονδύλιοι Δίσκοι;
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους έχοντας δομική σημασία επιτρέποντας κινήσεις ευκαμψίας/ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης, αλλά και ρόλο «αμορτισέρ», απορροφώντας τους κραδασμούς και τις πιέσεις. Κάθε δίσκος περιβάλλεται από ένα σκληρό δακτύλιο (ινώδης δακτύλιος) και εσωτερικά περιέχει ένα μαλακό, ζελατινώδη πυρήνα (πηκτοειδής πυρήνας).
Πώς δημιουργείται η Κήλη του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου;
Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη δημιουργείται όταν ο ινώδης δακτύλιος υποστεί ρήξη (μερική ή πλήρη) και τμήμα από τον πυρήνα διαφύγει εκτός του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Αναλόγως με την θέση της κήλης στον σπονδυλικό σωλήνα, ενδέχεται να έχουμε σαν αποτέλεσμα από απλή πίεση νεύρου μέχρι την πλήρη παγίδευση των νευρικών στοιχείων. Εκτός από την μηχανική πίεση, ο πηκτοειδής πυρήνας ερεθίζει με χημικούς τρόπους τα νεύρα, με τον συνδυασμό αυτό να προκαλεί φλεγμονή – ριζίτιδα, πόνο, νευροπάθεια μέχρι και μυϊκή αδυναμία του εκάστοτε μυ που δέχεται την νεύρωση.
Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι :
- Η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μας αλλοιώνονται και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν εύκολα στα φορτία και τις καθημερινές απαιτητικές δραστηριότητες.
- Ο τρόπος ζωής. Η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος καθώς και κάπνισμα, οδηγούν στην κακή λειτουργία των μεσοσπονδυλίων δίσκων.
- Η κακή στάση – κίνηση. Η κακή στάση, η άρση βάρους με κακή τεχνική και οι επαναλαμβανόμενες κάμψεις- εκτάσεις – στροφικές κινήσεις του κορμού αυξάνουν το stress στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Πόσα στάδια υπάρχουν κατά την εμφάνιση μιας Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου;
Υπάρχουν 4 στάδια τα οποία είναι περισσότερο περιγραφικά κατά τον απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία και αφορούν το μέγεθος και την θέση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
- Στάδιο Ι: Προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Στάδιο ΙΙ: Πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Στάδιο ΙΙΙ: Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Στάδιο IV: Έκθλιψη – ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου
Ποια είναι τα συμπτώματα της Κήλης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου;
Τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να είναι:
- Οξύς ή χρόνιος πόνος στην μέση, ο οποίος ενδέχεται να επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης σε καταστάσεις όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.
- Μυϊκός σπασμός ή κράμπες στην μέση.
- Ισχιαλγία (πόνος ο οποίος ξεκινάει από τον γλουτό και κατεβαίνει μέχρι την γάμπα ή τα δάχτυλα του ποδιού).
- Αδυναμία του ποδιού ή όλου του κάτω άκρου.
- Ιππουριδική Συνδρομή.
Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η καλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού είναι αρκετά για να προβούμε σε διάγνωση. Η απεικόνιση όμως με ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να κριθούν αναγκαίες για να έχουμε πλήρη εικόνα του βαθμού – σημείου πίεσης των νεύρων καθώς και άλλων ανατομικών συσχετίσεων. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να ζητηθούν περεταίρω εξετάσεις όπως μυελογράφημα ή ηλεκτρομυογράφημα για μια ολοκληρωμένη εικόνα της νευρικής βλάβης.
Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο συντηρητικής αγωγής με φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με πρόγραμμα φυσικοθεραπειών τις περισσότερες φορές είναι αρκετό για να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Στους ασθενείς όμως που η βελτίωση δεν είναι η επιθυμητή και τα συμπτώματα παραμένουν τότε προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τον μέγιστο χρόνο που θεωρείται ασφαλής πριν να προχωρήσουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση. Ιδιαίτερα σε περιστατικά ασθενών που ο χρόνος είναι «εχθρός» (όπως τις περιπτώσεις με νευρολογικά προβλήματα, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα ελέγχου ούρησης και αφόδευσης), πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί στις νευρολογικές βλάβες ο χαμένος χρόνος μπορεί να μεταφράζεται σε μόνιμη βλάβη.
Στις περιπτώσεις τελικά που είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση αποφασίζεται η ιδανική θεραπευτική χειρουργική μέθοδος. Η απόφαση για την θεραπευτική επιλογή λαμβάνεται μετά από προσεκτικό έλεγχο όλων των δεδομένων έχοντας υπόψιν παράγοντες όπως η ανατομική θέση και το μέγεθος της κήλης, η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, η ύπαρξη σπονδυλολίσθησης – σπονδυλόλυσης κτλ. Η μικροδισκεκτομή, η ενδοσκοπική δισκεκτομή και η δισκεκτομή με αντικατάσταση δίσκου και σύντηξη σπονδύλων (σπονδυλοδεσία) δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα και επιλέγονται εξατομικευμένα για το βέλτιστο αποτέλεσμα στην κάθε περίπτωση.
Όποια θεραπεία κι αν είναι η κατάλληλη, εξίσου σημαντική είναι και η εμπιστοσύνη στον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία.
Γεωργούδης Σ. Μιχάλης M.D.
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Ιατρείο Χαλκίδας – Αντωνίου 3 – Τηλ. 22210 88774
Ιατρείο Ερέτριας – Λεωφόρος Αρχαίου Θεάτρου 15 – Τηλ. 22290 65265
Κιν. 6974406729
Facebook: Γεωργούδης Σ. Μιχάλης Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Instagram: Michalis Georgoudes
Web: georgoudis-orthopaedics.gr
Σύντομο βιογραφικό Ιατρού
Ο Γεωργούδης Μιχάλης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εργαστεί ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός στη Β’ Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ και ως Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Τμήμα Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης και στη Κλινική Παιδοορθοπαιδικής του Γ.Ν.Α ΚΑΤ.
Έχει διατελέσει Επιμελητής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (MISS) στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Ταξιδιωτική Υποτροφία που έλαβε από την Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. για τη συμμετοχή του στο FORTE Summer School που διεξήχθη το 2018 στο Μιλάνο.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων, ενώ επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευθεί και ανακοινωθεί σε ιατρικά περιοδικά και συνέδρια αντίστοιχα. Είναι εξειδικευμένος στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και στη Χειρουργική σπονδυλικής στήλης.