Δίρφη Εύβοια

Κάτι μαγικό συνέβη στην Δίρφη εχθές το απόγευμα – Εικόνα

Η Δίρφη επιβλητική και ένα ουράνιο τόξο στην κορυφή του βουνού να κάνει την εικόνα να μοιάζει με μαγική. Ή μάλλον με πίνακα ζωγραφικής καλύτερα. Η φοβερή λήψη ανήκει στον Δημήτρη Μάλλιαρη. Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Όρους της Δίρφης είναι τραβηγμένη από το χωριό Πισσώνας. Λίγα λόγια για το βουνό Δίρφη Η Δίρφυς, πλέον γνωστή […]

Η Δίρφη επιβλητική και ένα ουράνιο τόξο στην κορυφή του βουνού να κάνει την εικόνα να μοιάζει με μαγική. Ή μάλλον με πίνακα ζωγραφικής καλύτερα.

Η φοβερή λήψη ανήκει στον Δημήτρη Μάλλιαρη. Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Όρους της Δίρφης είναι τραβηγμένη από το χωριό Πισσώνας.

Δίρφη Εύβοια
Όρος Δίρφυς, Πισσώνας Ευβοίας, 22 Μαρτίου 2021 – Φωτογραφία: Δημήτρης Μάλλιαρης

Λίγα λόγια για το βουνό Δίρφη

Η Δίρφυς, πλέον γνωστή και ως Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας. Το Δέλφι στα 1.743 μέτρα, αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικής Ελλάδας. Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά.

Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα. Η Δίρφυς παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.

Η χλωρίδα και η πανίδα της Δίρφυος είναι αρκετά πλούσια και σε μεγάλα υψόμετρα απαντώνται σπουδαία ελατοδάση ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα απαντώνται καστανιές, δρυς, πλατάνια, πεύκα και διάφορα φυλλοβόλα.

Στην αρχαιότητα επί της κορυφής της φερόταν αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφυος είναι η Στενή Δίρφυος, που αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου Διρφύων, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, και οι Στρόπωνες που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά.

Οι περιοχές της Δίρφης: δάσος Στενής και Δελφοί είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000 κατά μία συνολική έκταση 13,6 τ.χλμ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ghetto Magazine (@ghettomag_)

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top