κάστρο Καράμπαμπα

Καράμπαμπα: Το κάστρο που στα θεμέλιά του είναι θαμμένος ένας σουλτάνος

Η Ελλάδα είναι γεμάτη κάστρα απ’ άκρη σ’ άκρη της με το καθένα να έχει ιστορία που χάνεται συνήθως στα βάθη των αιώνων. Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ζημιές ενώ άλλα βρίσκονται σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Ένα από τα ξεχωριστά αλλά όχι και τόσο γνωστά είναι ένα κάστρο πολύ κοντά στην Αθήνα. Ο …

Καράμπαμπα: Το κάστρο που στα θεμέλιά του είναι θαμμένος ένας σουλτάνος Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ελλάδα είναι γεμάτη κάστρα απ’ άκρη σ’ άκρη της με το καθένα να έχει ιστορία που χάνεται συνήθως στα βάθη των αιώνων. Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ζημιές ενώ άλλα βρίσκονται σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Ένα από τα ξεχωριστά αλλά όχι και τόσο γνωστά είναι ένα κάστρο πολύ κοντά στην Αθήνα. Ο λόγος για το κάστρο Καράμπαμπα στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα. Εκτός από τα χαρακτηριστικά και το μέγεθός του, αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι ότι στα θεμέλια του συγκεκριμένου κάστρου είναι θαμμένος ένας σουλτάνος. Ένα κάστρο με μεγάλη ιστορία και εκπληκτική θέα!

Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο, φυσικά σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Το τμήμα του κάστρου το οποίο έχει διασωθεί σήμερα θεωρείται ότι οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684.

Ο σκοπός της κατασκευής με τέτοια οχύρωση τότε ήταν η προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Παρά το γεγονός ότι έγινε γι’ αυτό το σκοπό, σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και γι’ αυτό το λόγο η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική.

Το 1688 και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου, το κάστρο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Το σχήμα που έχει το φρούριο είναι ακανόνιστο και καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου. Η μεγαλύτερη διάσταση του είναι 240 μέτρα και η μικρή 54 μέτρα. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση και δικαιολογεί και το όνομά του είναι μια μικρή αλλά σημαντική πληροφορία.

Το όνομά του, λοιπόν, θεωρείται ότι το πήρε από τον Καρά – Μπαμπά Σουλτάν ο οποίος ήταν θαμμένος στον λόφο αυτόν, στα θεμέλια δηλαδή του κάστρου. Αν φτάσεις ως εκεί, σίγουρα θα σε εκπλήξει η μοναδική θέα!

Δείτε το βίντεο που δημιούργησε το n.p. production

 

Πηγή: exploringgreece.tv

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top