Καληνύχτα, Πλανήτη Ή ένα βιβλίο – κόμικ

Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο/εικονογράφηση: Liniers Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου Ηλικία: 5+ Εκδόσεις: Ίκαρος “Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ Ή ΜΙΚΡΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.” Άραγε τι κάνουν τα παιχνίδια το βράδυ όταν κοιμόμαστε; Ποιο είναι το μεγαλύτερο μπισκότο του κόσμου; Και ποιος είναι τελικά ο πλανήτης; Αυτό το ιδιαίτερο κόμικ ξεκινάει με 6 σιωπηλές σελίδες, όπου […]

Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο/εικονογράφηση: Liniers
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ηλικία: 5+
Εκδόσεις: Ίκαρος

“Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ Ή ΜΙΚΡΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.”

Άραγε τι κάνουν τα παιχνίδια το βράδυ όταν κοιμόμαστε; Ποιο είναι το μεγαλύτερο μπισκότο του κόσμου; Και ποιος είναι τελικά ο πλανήτης;

Αυτό το ιδιαίτερο κόμικ ξεκινάει με 6 σιωπηλές σελίδες, όπου παρακολουθούμε την ανέμελη και γεμάτη από παιχνίδι ημέρα ενός κοριτσιού με το αγαπημένο της παιχνίδι τον Πλανήτη. Όταν όμως ο ήλιος φεύγει και το κορίτσι κοιμάται, ο Πλανήτης έχει τα δικά του σχέδια.

Μαζί με τον Έλιοτ τον σκύλο και τον Μπραούλιο τον ποντικό, πηγαίνουν για να δουν το μεγαλύτερο μπισκότο του κόσμου, το οποίο κάποιες φορές φαίνεται δαγκωμένο (οι περισσότεροι ενήλικες το αποκαλούν φεγγάρι).

Ο Πλανήτης καταφέρνει σχεδόν να το ακουμπήσει και μετά από μια πτώση μέσα στα φύλλα, πηγαίνει απτόητος με τους φίλους του να φάνε τα μπισκότα που βρίσκονται στο σπίτι. Έπειτα, από την περιπέτειά του, επιστρέφει στο κρεβάτι με το κορίτσι και ξυπνούν ξανά μαζί για να ξεκινήσουν άλλη μία γεμάτη δραστηριότητες ημέρα.

Η εικονογράφηση σε συνεπαίρνει και οδηγεί την ιστορία σε μοναδικά αφηγηματικά μονοπάτια, καθώς ο ίδιος ο αναγνώστης μπορεί να προσθέσει τη δική του αφήγηση στις εικόνες και να την αλλάξει όσες φορές θέλει.

Ο πρωταγωνιστής Πλανήτης μας δείχνει πως, ένα παιχνίδι για ένα παιδί μπορεί να γίνει όλος του ο κόσμος, να το συντροφεύσει στο μεγάλωμά του και τελικά να του μάθει τη ζωή… Γι’ αυτό ας αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν.

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο “Καληνύχτα πλανήτη”

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει τη μορφή κομικ και στις πρώτες 6 σελίδες είναι “σιωπηλό”. Αυτό δημιουργεί αυτόματα το πλαίσιο για μια δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία πρωτότυπης ιστορίας από τα παιδιά!

Για το νηπιαγωγείο:

Διαλέγετε όσα καρέ θέλετε από την εικονογράφηση (μπορείτε να τα σκανάρετε και να τα απομονώσετε, ώστε να τα δείχνετε ένα ένα με τη σειρά). Με καθοδηγητικές ερωτήσεις και με βάση την εικόνα, αφήνετε τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους πλοκή για το τι συνέβη σ’ αυτή την ιστορία. Μπορούν να προσθέσουν πρόσωπα, γεγονότα και μέρη, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι φανερά!

Για το δημοτικό:

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να εφαρμόσετε την ίδια δραστηριότητα, είτε ομαδικά είτε ατομικά, αλλά μπορείτε να δώσετε και μια συνθήκη για να γράψουν μία σύντομη δική τους ιστορία, η οποία είναι η εξής:

• “Ξάπλωσα στο κρεβάτι, κουκουλώθηκα με το σκέπασμα, φίλησα τον Πλανήτη και έκλεισα τα μάτια μου για να κοιμηθώ. Μόλις αποκοιμήθηκα για τα καλά, τα παιχνίδια μου άρχισαν ένα ένα να ξυπνάνε…”

Με την επιλογή του ά ενικού προσώπου μπορεί το παιδί να εντάξει και τον ίδιο του τον εαυτό σε κάποιο σημείο της ιστορίας! Μπορείτε να επιλέξετε όποια παρόμοια συνθήκη σκεφτείτε ή να ξεκινήσει η ιστορία σε γ’ πρόσωπο και να αφορά κάποιον άλλο!

Info: Ευχαριστώ τον Προκόπη για τη συμμετοχή στη φωτογράφιση, είναι ο δικός μου Πλανήτης!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top