Σεισμός σημειώθηκε στην Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Χαλκίδα αλλά και στην Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι Ευθύμης Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος
Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,2 χιλιομέτρων και το επίκεντρο ήταν 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου στην Εύβοια, αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 8:33 σημειώθηκε νέος σεισμός στην Εύβοια. Αυτή τη φορά ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ. και το επίκεντρο ήταν 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Λιμνιώνα.
Ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό
Την πρώτη εκτίμηση για τον σεισμό στην Εύβοια έκανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής του ΟΑΣΠ.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, σχολιάζοντας τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αττική, και μάλιστα ακολουθήθηκε και από ένα μετασεισμό της τάξη των 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα, «αλλά σε χαμηλά επίπεδα», ωστόσο εκτίμησε πως πιθανόν αυτός να ήταν ο κύριος σεισμός.
«Πριν 15 χρόνια είχαμε αντίστοιχο σεισμό. Πριν από 2 χρόνια είχαμε στο ίδιο σημείο 4,8 Ρίχτερ. Συγκεντρώνουμε τα δεδομένα για να δούμε τι γίνεται»
Είπε πως η περιοχή αποτελεί μια μεγάλη τεκτονική δομή «η οποία ωστόσο δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, δίνει μικρούς σεισμούς».
Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως ο ΟΑΣΠ ελέγχει την κατάσταση σε συνεργασία με το υπουργείο και τους δήμους . «Θα δούμε πως μπορεί να εξελιχθεί. Είναι πάρα πολύ νωρίς να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.
Ερωτώμενος αν τα 5.2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός τόνισε: «Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς, άρα υπάρχει πιθανότητα να είναι η οροφή αυτός ο σεισμός».
Ζήτησε τέλος από τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τις παλιές κατοικίες και κάποια σημεία στο οδικό δίκτυο.
Ο Κώστας Παπαζάχος για τον σεισμό
«Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, όχι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη. Δεν είναι ένας σεισμός που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι μιλάμε για μια χαμηλής – ενδιάμεσης σεισμικότητας περιοχή, χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό σεισμικότητας» τόνισε στο enikos.gr ο σεισμολόγος. Όπως είπε «πρόκειται για μικρά ρήγματα στην περιοχή και η Εύβοια συνολικά δεν είναι μια περιοχή που εμπνέει ανησυχία. Δεν είναι Κορινθιακός ή κάποια άλλη υψηλής σεισμικότητας περιοχή. Τέτοιοι σεισμοί, μεγέθους 5 Ρίχτερ γίνονται κάθε μήνα στο ελληνικό χώρο. Η θέση του επικέντρου δε, είναι χωρίς ιδιαίτερη σεισμικότητα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο».