Τζένη Λιοπύρη Ιατρός Βιοπαθολόγος LIFECHECK Χαλκίδας

Η Τζένη Λιοπύρη, Ιατρός Βιοπαθολόγος, γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023

TO GHETTO MAGAZINE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ |Το μεγάλο αφιέρωμα στην Υγεία το 2023| Η Ιατρός Βιοπαθολόγος Τζένη Λιοπύρη, του Διαγνωστικού Κέντρου LIFECHECK Χαλκίδας, γράφει στο ghettomagazine.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023. Η πρόσφατη πανδημική κρίση την οποία βίωσε ολόκληρη η Υφήλιος, ανέδειξε ανάγλυφα τόσο τη δυναμική, όσο και τις αδυναμίες δυνατότητας ανταπόκρισης των εθνικών συστημάτων Υγείας […]

TO GHETTO MAGAZINE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ |Το μεγάλο αφιέρωμα στην Υγεία το 2023|

Η Ιατρός Βιοπαθολόγος Τζένη Λιοπύρη, του Διαγνωστικού Κέντρου LIFECHECK Χαλκίδας, γράφει στο ghettomagazine.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023.

Η πρόσφατη πανδημική κρίση την οποία βίωσε ολόκληρη η Υφήλιος, ανέδειξε ανάγλυφα τόσο τη δυναμική, όσο και τις αδυναμίες δυνατότητας ανταπόκρισης των εθνικών συστημάτων Υγείας σε προηγμένες και μη, Χώρες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα stress-test διαρκείας για τα όρια αντοχής τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εφέτος, σχεδόν συμπίπτει με την οριστική άρση των υποχρεωτικών μέτρων προστασίας έναντι του Covid-19, σηματοδοτώντας,
κατά κάποια τυπική έννοια, το τέλος αυτής της μακράς περιπέτειας. Αποτελεί γενική παραδοχή το γεγονός ότι κάθε κρίση, δημιουργεί ευκαιρίες, ανεξάρτητα απ’ τη φύση της.

Η συγκεκριμένη, δεν αποτελεί εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Αντίθετα, πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τις κεντρικές Κυβερνήσεις να επαναξιολογήσουν και να αναδιοργανώσουν τις Εθνικές πολιτικές τους για την Υγεία, δημιουργώντας βιώσιμα και αποτελεσματικά συστήματα παροχής ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Μιλώντας για τη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες οι δομές Υγείας ακολούθησαν το μοτίβο λειτουργίας το οποίο ο Πολίτης συναντούσε κατά την όποια επαφή του με τις υπηρεσίες του Κράτους. Υπηρεσίες που έμειναν και παραμένουν ‘’ορθιες’’, παρα τις σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποστήριξη,
χάρη στην αίσθηση καθήκοντος και στη καλη θέληση ορισμένων Ανθρώπων. Καλούνται λοιπόν οι ιθύνοντες να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας
ορθολογικής Πολιτικής για την Υγεία, μιας Πολιτικής με γνώμονα τη σύνθεση και σύγκλιση. Μιας δυναμικής Πολιτικής με ορθές κοστολογήσεις, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Μιας Πολιτικής που θα δημιουργεί τους μηχανισμούς εντοπισμού των όποιων αδυναμιών και ελλείψεων και θα δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης. Μιας Πολιτικής που θα διευκολύνει μα και θα επιβραβεύει εν τοις πράγμασι το έργο όλων των λειτουργών της Υγείας. (Ναι, όλων εκείνων που όλοι μας αφειδέστατα χειροκροτούσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας.) Μιας Πολιτικής που θα κινητροδοτεί το πολυτιμότατο εθνικό ανθρώπινο κεφάλαιο μας, το επιστημονικό μας δυναμικό, να παραμένει στη χώρα μας και να προσφέρει τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του. Μιας κεντρικής Πολιτικής, τέλος, εκπονημένης από βαθείς γνώστες, απαλλαγμένης από κομματικές εμμονές και αγκυλώσεις.

Για να μετουσιωθεί σε απτό αποτέλεσμα, ο,τιδηποτε δίδαξε αυτή η τρίχρονη περιπέτεια, κερδίζοντας ένα σημαντικότατο στοίχημα για το μέλλον.

Μιλούμε για το ύψιστο αγαθό.Ίσως ταιριάζει εδώ η ρήση του Τζων Κεννεντι, ‘’είμαι ένας ιδεαλιστής, χωρίς αυταπατες’’.

Ας αδράξουμε την πρόκληση.

Καλή Υγεία σε όλες και όλους!

LIFECHECK Χαλκίδας

Πρότυπα Ιατρικά Εργαστήρια

Λεωφ.Κων.Καραμανλή 61, Χαλκίδα

Τηλ.22210 94640

Web: lifecheck.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top