Γράφει: Ο Γιώργος Θεοφίλης
«Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός, κι εγώ λαός κι εσύ λαός, εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ. Με λίγη αγάπη και κρασί, μεθάω κι εγώ μεθάς κι εσύ, πιες λίγο από το τάσι μου, αδέρφι και καρντάσι μου», δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα, σε στίχους του Πυθαγόρα που πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας.
Η τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία μας κάνει πρώτα να ανατριχιάσουμε και συνάμα μας επισημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι εντελώς αδύναμος μπροστά στις ορέξεις της φύσης και συγκεκριμένα του Εγκέλαδου. Ειδικά για την Τουρκία μια χώρα, που για λόγους πολιτικού καιροσκοπισμού του ηγέτη της, έχει απομακρυνθεί από τη γεωγραφική γειτονιά της και τις όποιες πολιτισμικές συνδέσεις μαζί μας, η τραγωδία είναι ανείπωτη και βασανίζει κάθε ανθρώπινο νου.
Μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι άκρως βαριά, 3381 νεκροί έχουν καταγραφεί στην Τουρκία και 1.444 στη Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες που έως τώρα ανέρχονται σε 16.000 και 3.500 αντίστοιχα. Περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατ. παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια. Πρόκειται για μια κρίση στην Νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή, που τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με τον εμφύλιο πόλεμο και το ξέσπασμα της χολέρας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 20.000, καθώς ανεβαίνει δραματικά. Ο τελικός απολογισμός μπορεί να φθάσει και τους 10.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου USGS και της Risklayer. Συγκεκριμένα το USGS θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες 47% τα θύματα του σεισμού να κυμανθούν μεταξύ χιλίων και 10.000, 27% πιθανότητες να μην ξεπεράσουν τα χίλια και 20% πιθανότητες να κυμανθούν μεταξύ 10.000 και 100.000.
Πολλές χώρες έχουν στείλει σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους και η πρόθυμη και αλτρουιστική Ελλάδα, καθώς αναχώρησε με C-130, ομάδα 21 πυροσβεστών της ΕΜΑΚ με δυο εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, ενώ στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται πέντε γιατροί και διασώστες, μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα.
Η φιλανθρωπική οργάνωση «ο Άλλος Άνθρωπος» ενημερώνει ότι χρειάζεται είδη για βρέφη, ζεστά ρούχα, τρόφιμα, θερμαντικά μέσα αλλά και σκηνές προκειμένου να μεταφερθούν στους σεισμόπληκτους, παραθέτοντας και τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε δωρεά.
Μια τραγωδία, με σπαρακτικά κλάματα, αγωνία, πανδαιμόνιο, απόλυτη ταραχή και εκκλήσεις για βοήθεια μέσα από τα χαλάσματα ή από ανθρώπους που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο εν μέσω χιονιού. Ανθρώπινες ιστορίες που ενισχύουν την ελπίδα, εν μέσω δυστυχίας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας με οικογένειες, βρέφη και παιδιά να διασώζονται, ανασυρόμενοι από τα χαλάσματα. Μεγαλύτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η διάσωση μωρού που γεννήθηκε μέσα στα ερείπια, αλλά η μητέρα του πέθανε στη γέννα κάτω από κτίριο που κατέρρευσε λόγω του σεισμού στο χωριό Genderes.
Ο ελληνικός λαός με το ήθος και την αρχοντιά που τον διακρίνει θα πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση, υλική και ουσιαστική. Θα λησμονήσει τις πολιτικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες και θα τολμήσει να βοηθήσει, όχι απλά ένα λαό που υποφέρει, άλλα τον άνθρωπο, το γείτονα, που δυστυχεί, πλήττεται και απειλείται από αυτό που είναι δυνατότερο από όλους όσους, αυτάρεσκα και καταχρηστικά λυμαίνονται τον πλανήτη γη, δηλαδή την ανελέητη δύναμη της φύσης.
Μαζί Έλληνες και Τούρκοι θα πορευόμαστε με παράλληλους βίους και τραγικές ιστορίες χωρίς να έχουμε τίποτα να χωρίσουμε αλλά με πολλά να μοιραστούμε. Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις η πολιτική αντιπαράθεση κοπάζει και αποκαλύπτεται η γύμνια της ανθρώπινης ύπαρξης. Είμαστε εκτεθειμένοι σε οποιοδήποτε καπρίτσιο της υπερδύναμης, η οποία δεν αντιλαμβάνεται στρατούς, διπλωματία, προβοκάτσιες, πολεμικές απειλές και διχόνοιες αλλά κυριαρχεί και διαφεντεύει την ανθρώπινη ζωή, μας κάνει ανυπεράσπιστους και τρωτούς, και αυτοαποκαλέιται Μητέρα Φύση.
«Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους δικούς της κανόνες», διαμήνυσε ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο. Σε αυτό το αλησμόνητο δράμα του τουρκικού και του σύριου λαού ας διαγράψουμε, ως Έλληνες, τους δικούς μας ανθρώπινους κανόνες, στους οποίους συγκαταλέγονται η φιλοτιμία και η αλληλοβοήθεια. Και αυτό γιατί η Φύση είναι ισχυρότερη από την ανθρώπινη φιλαυτία και το πρόσκαιρο κέρδος, οικονομικό ή πολιτικό. Και όλοι μαζί να ζωγραφίσουμε τον πανανθρώπινο κανόνα της σύμπλευσης των λαών, με την ευχή να μην συμβεί ξανά κάτι ανάλογο, όσο μάταιο κι αν είναι.