Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
Ο κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου στο βιβλίο του «η Τέχνη του Πολέμου» διαμήνυε ότι «όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση», ενώ οι Λατίνοι διακήρυσσαν «αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο», αποφθέγματα απόλυτα ταιριαστά στην πολεμική τακτική του Ρώσου προέδρου και στρατιωτικού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αδιαφορώντας για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας εισέβαλε στην Ουκρανία για να προωθήσει τα εθνικά του συμφέροντα.
Τί είδους ειρήνη αλήθεια θα μπορούσε να αναζητήσει ο ουκρανικός λαός μετά τη λήξη της πολεμικής σύρραξης; Η ρωσική εισβολή σκοπεύει να προωθήσει με βίαιο τρόπο και ενάντια στο υποτιθέμενο διεθνές δίκαιο μια καινούργια, άρτια δομημένη στα ρωσικά συμφέροντα, και απεξαρτημένη από τη νατοϊκή επιρροή πολιτική και αμυντική ισορροπία στην περιοχή. Η αιματηρή συνθήκη του πολέμου φαίνεται ότι ήταν για το Πούτιν η μοναδική εκδοχή επιβολής των ρωσικών θέσεων.
Η πολεμική αναταραχή στην περιοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεδιπλώνει ένα γαϊτανάκι συμφερόντων που επεκτείνονται από τα χρηματοοικονομικά ως την διαχείριση της τιμής της ενέργειας και τα αγροτικά προϊόντα. ΟΙ σημαντικές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια αναδεικνύουν την οικονομική διάσταση ενός πολέμου, ενώ η άνοδος της τιμής της ενέργειας και η επίδραση που ασκεί η εξάρτηση κυρίως της Ευρώπης από το φυσικό αέριο μας επισημαίνουν ότι ο πόλεμος αυτός εκτός από αιματηρός θα είναι και οικονομικά επιζήμιος. Η φιλολογική πρόταση για επέκταση των δομών της πράσινης ενέργειας ή της πυρηνικής ενάργειας έρχεται άτοπα καθώς είναι μια πολιτική με μακροχρόνια αποτελέσματα.
Το κυριότερο όμως ατόπημα που αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η διπλωματική ολιγωρία της Δύσης. Το πολιτικό σύστημα και οι άνθρωποι που διαφεντεύουν τις τύχες του πλανήτη κωλυσιέργησαν απέναντι στην πυγμή του Πούτιν που ψυχρά αντιλήφτηκε την αδυναμία των φιλειρηνιστών να αποτρέψουν το μοιραίο. Οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες καθώς αναχαιτίστηκαν από την δύναμη του ισχυρού και την ροπή αυτής της ρωσικής πολεμικής μηχανής που εν καιρώ ειρήνης ο Πούτιν είχε δημιουργήσει
Η ανθρωπότητα για μια ακόμη φορά σύρεται σε μια πολεμική σύρραξη για τα δεδομένα και χρόνια συμφέροντα ή μάλλον για τις αγιάτρευτες πληγές της, πετρέλαια, κέρδος, πολιτική στυγνότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Η επιστήμη και ο πολιτισμός του ανθρώπινου γένους εν έτει 2022 μοιάζουν κουκίδες ασημαντότητας μπροστά στη μήνη ενός πολέμου και στην ακατάπαυστη πολιτική ανάγκη για το εφήμερο κέρδος. Ο άνθρωπος που αντιμετώπισε με περισσή αποστροφή τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, την Κορέα, το Βιετνάμ, την Κύπρο, τους Πολέμους του Κόλπου, το Αφγανιστάν και τη Συρία, στέκεται στην ίδια αφετηρία, απλά δεν υπάρχει. Και αυτός ο πόλεμος είναι υπεράνω της ζωής, της φιλοσοφίας, των επιτευγμάτων, της προόδου.
View this post on Instagram
Φυσικά στον πόλεμο υπάρχουν και οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες ήτοι άμαχοι, γυναικόπαιδα, οι ίδιοι οι στρατιώτες. Ο θάνατος των ανθρώπων που δεν επιθυμούν τη δύνη του πολέμου και ήρθαν στον κόσμο για να ζήσουν το δώρο της ζωής ωχριά στο βωμό του ευκαιριακού πολιτικού κέρδους. Η ανθρώπινη ζωή και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη, που υμνείται πάντα μετά από κάθε ανόητη πολεμική σύρραξη, υποτιμάται και φαλκιδεύεται από το νόμο του ισχυρού. Απλά μας γυρίζει πίσω στο χρόνο μιας επαναλαμβανόμενης Ιστορίας που γράφεται με την απώλεια ανθρώπινων όντων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων.
«Μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του πολέμου» μας αναφέρει αφοριστικά ο George Santayana, Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος. Ο πόλεμος δεν έχει νικητή, ούτε ηττημένο. Η ίδια η ανθρωπότητα για μια ακόμη φορά κάνει ένα βήμα, ή μάλλον πολλά βήματα πίσω. Στο χθεσινό ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αταλάντα ο Ουκρανός ποδοσφαιριστές Μαλινόβσκι, μέσα από το θεσμό του αθλητισμού, κάλεσε τον πλανήτη να προσευχηθεί για την πατρίδα του, την Ουκρανία. Ας προσευχηθούμε λοιπόν όλοι μας, αν και η ανθρώπινη Ιστορία έχει δείξει ότι δυστυχώς ο μόνος Θεός που υπάρχει, είναι ο Θεός του πολέμου.
Φωτογραφία εξωφύλλου: AP