πανσέληνος ψυχρό φεγγάρι

Η τελευταία πανσέληνος του έτους: Μάγεψε το “ψυχρό φεγγάρι” – Εικόνες από την Εύβοια

Τον νυχτερινό ουρανό στόλισε η Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2023, η τελευταία του έτους – Μαγικές εικόνες από την Εύβοια

Τον νυχτερινό ουρανό στόλισε η Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2023, η τελευταία για το τρέχον έτος.

Η πανσέληνος αυτού του μήνα ονομάζεται επίσης και “ψυχρό φεγγάρι”, ένας όρος που επινοήθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής και συγκεκριμένα τη φυλή Mohawk.

Η φυλή αυτή έδωσε τον όρο αυτό στην πανσέληνο του τελευταίου μήνα του χρόνου για προφανείς λόγους: Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον Δεκέμβριο στο βόρειο ημισφαίριο. Αν και ομολογουμένως η κλιματική κρίση έχει καταστήσει τους χειμερινούς μήνες θερμότερους.

Άλλες ονομασίες που έχουν κατά καιρούς δοθεί στην τελευταία πανσέληνο του έτους είναι το “Snow Moon” (χιονισμένο φεγγάρι), το “Winter Maker Moon” (το χειμερινό φεγγάρι) και ακόμη και το “Moon When the Deer Shed Their Antlers” (το φεγγάρι την εποχή που τα ελάφια χάνουν τα κέρατά τους).

Ως προς το τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρατα πολλών ειδών ελαφιών αρχίζουν να πέφτουν την περίοδο αυτή του χρόνου, καθώς η περίοδος αναπαραγωγής πλησιάζει στο τέλος της.

Η πανσέληνος αυτού του μήνα είναι επίσης η πρώτη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί τη συντομότερη ημέρα του χρόνου.

“Η Σελήνη κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα περισσότερο από οποιαδήποτε Σελήνη – επομένως, είναι η μεγαλύτερη νύχτα”, σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac.

Και επειδή η πανσέληνος βρίσκεται τόσο κοντά στο ηλιοστάσιο, οι μεγάλες σε διάρκεια νύχτες προσφέρουν άφθονες δυνατότητες παρατήρησης.

Μαγικές εικόνες από την Εύβοια:

Η Πανσέληνος Δεκεμβρίου, η τελευταία για το έτος 2023, την στιγμή που ανατέλλει πάνω από την οροσειρά της Δίρφυος – Φωτογραφία: Δημήτρης Μάλλιαρης
Όρος Δίρφης – Φωτογραφία: Μιχάλης Πράσινος

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top