ρομποτική τεχνολογία αρθροπλαστική γόνατος ισχίου ορθοπαιδικός Χαλκίδα Γρηγόριος Αβραμίδης

Η ρομποτική τεχνολογία στην αρθροπλαστική γόνατος & ισχίου

Η τεχνολογική επανάσταση που απογείωσε την ορθοπαιδική χειρουργική – Ο Γρηγόριος Π. Αβραμίδης MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, αρθρογραφεί.

|Αφιέρωμα Υγεία 2024|

Ο Γρηγόριος Π. Αβραμίδης MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr

Τί είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική;

Είναι η αντικατάσταση μιας άρθρωσης με εμφυτεύματα, σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, με τη βοήθεια ενός  ρομποτικού βραχίονα. Ο ρομποτικός βραχίονας δεν επιτρέπει περιθώριο λάθους και καμία παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, αφαιρώντας με ακρίβεια, που αγγίζει το χιλιοστό, το φθαρμένο τμήμα του οστού και βοηθώντας στην άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Πότε μια επέμβαση Αρθροπλαστικής έχει ένδειξη; 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός συνιστά μια Αρθροπλαστική Γόνατος ή Ισχίου. Οι ασθενείς που συχνά επωφελούνται από μια τέτοια επέμβαση έχουν:

  • Σοβαρό πόνο στο γόνατο- ισχίο ή/και δυσκαμψία που  περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και το κάθισμα σε καρέκλα. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται κάποιο βοήθημα πχ. μπαστούνι.
  • Σημαντικό ή σοβαρό πόνο ηρεμίας και ανάπαυσης κατά τη μέρα ή και τη νύχτα.
  • Χρόνια φλεγμονή που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπαυση και τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Αποτυχία βελτίωσης με άλλες θεραπείες, φάρμακα, εγχύσεις και φυσικοθεραπείες.

 

Πώς γίνεται ο σχεδιασμός μιας Ρομποτικής Αρθροπλαστικής;

Σε όλες τις επεμβάσεις Ρομποτικής Αρθροπλαστικής πραγματοποιείται πριν την επέμβαση, μια ειδική τομογραφία πολύ υψηλής ανάλυσης. Γίνεται λοιπόν ο προεγχειρητικός σχεδιασμός με βάση την τρισδιάστατη ανατομία και τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Η επιλογή των υλικών αλλά και η θέση που θα τοποθετηθούν, καθορίζεται  από τον χειρουργό με ακρίβεια με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η ακρίβεια που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία αγγίζει το ένα δέκατο του χιλιοστού, αφού ο ρομποτικός βραχίονας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο λάθους και καμία παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό. Επιπλέον, οι διεγχειρητικές μετρήσεις και οι 3D ανασυνθέσεις, μέσω ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή, δίνουν ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα ως προς την κινηματική και την ανατομικότητα της άρθρωσης. Κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα είναι εγγυημένη και η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων αναμένεται να ξεπερνά τα 15-20 έτη στις επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος. Τέλος, οι ασθενείς μπορούν να εξέλθουν από το νοσοκομείο μόλις την επόμενη μέρα από την επέμβαση, ενώ επίσης περπατούν άμεσα και επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους τις επόμενες ημέρες.

Ποιές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν Ρομποτικά;

Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το Ρομποτικό βραχίονα είναι:

Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η επέμβαση διατηρεί τις γενικές αρχές της κλασικής αρθροπλαστικής, όμως στην πράξη είναι τελείως διαφορετική ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσης. Η κατάσταση των συνδέσμων και η κινητικότητα αξιολογείται από το λογισμικό του Ρομποτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια λάθους. Με αυτόν τον τρόπο το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ακριβές και άριστο.

Ρομποτική Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης, διατηρώντας το φυσιολογικό τμήμα του γόνατος. Με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεται η φυσιολογική κινηματική της άρθρωσης, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμένει στο νοσοκομείο, παρά μόνο λίγες ώρες μετεγχειρητικά. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη για ασθενείς που έχουν αρθρίτιδα μόνο του ενός διαμερίσματος του γόνατος.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του μετρήσεις και 3D ανασυνθέσεις της άρθρωσης του ισχίου μέσω υπολογιστή. Ο βραχίονας κατευθύνει την προετοιμασία των οστικών επιφανειών και τον προσανατολισμό των εμφυτευμάτων, ώστε να προσαρμοστούν τέλεια και να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βιογραφικό Ιατρού

Ο Γρηγόριος Π. Αβραμίδης, MD, MSc είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος και Επιμελητής των Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ. 

Διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία στη Χαλκίδα και το Μαρούσι Αττικής, αλλά εξετάζει και χειρουργεί πλέον και στην Κύπρο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χαλκίδα και κατάγεται από το Ναύπλιο. 

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Οστεοπόρωση και Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει λάβει πολλαπλές υποτροφίες, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Εξειδικεύεται στην Αρθροπλαστική & Ρομποτική Αρθροπλαστική, την Αρθροσκοπική Χειρουργική, τη Χειρουργική Άκρας Χειρός – Μικροχειρουργική & τις Αθλητικές Κακώσεις. Τέλος είναι επίσημα πιστοποιημένος στην Ρομποτική Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος.

ΙΑΤΡΕΙΑ

Μαρούσι: Ερυθρού Σταύρου 5 (5ος όροφος)  – έναντι Υγεία Τ.Κ. 15123  

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6983397

Χαλκίδα: Αβάντων 24, (1ος όροφος) – έναντι Ιερού Αγίου Νικολάου  Τ.Κ. 34132

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22210 60301

Λευκωσία: Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 215, Στρόβολος Τ.Κ.2047 

Τηλέφωνο επικοινωνίας : +306949298609

Λεμεσός : Ναυπλίου 20 Τ.Κ. 3025 

Τηλέφωνο επικοινωνίας : +306949298609

Email: info@grigoriosavramidis.gr

Web:  www.grigoriosavramidis.gr

Eπίσης ακολουθείστε τον Ιατρό και στα social media:

Facebook: www.facebook.com/gregoryavramdis

Instagram: www.instagram.com/gregoryavramidis

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7T7i2pEysmugTqk105Hnwg

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top