Πρωτομαγιά Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά

Η Πρωτομαγιά στο Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά ήταν πραγματικά όπως παλιά

Η Πρωτομαγιά του 2023 θέλαμε να έχει άρωμα από αληθινή εξοχή και θύμηση από την αυθεντική παράδοση, για αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ημέρα το Κατάστημα Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά, λίγο έξω από τους Καθενούς, ένα αληθινό κόσμημα για τη γεωγραφική κοινότητα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Μας είχαν υποσχεθεί, παραδοσιακή μουσική, ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, τοπικά […]

Η Πρωτομαγιά του 2023 θέλαμε να έχει άρωμα από αληθινή εξοχή και θύμηση από την αυθεντική παράδοση, για αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ημέρα το Κατάστημα Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά, λίγο έξω από τους Καθενούς, ένα αληθινό κόσμημα για τη γεωγραφική κοινότητα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Μας είχαν υποσχεθεί, παραδοσιακή μουσική, ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, τοπικά εδέσματα για φαγητό και γλέντι όπως παλιά για το οποίο ανυπομονούσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από κάθε προσδοκία, ζήσαμε μια αυθεντική γιορτή που μας ξύπνησε μνήμες από άλλες εποχές και το κυριότερο ενήλικες και παιδιά περάσαμε φανταστικά.

Το Κατάστημα Σαγιά, στη μεγάλη στροφή πριν το χωριό των Καθενών, ένα ανακαινισμένο παλιό βενζινάδικο είναι ένας υπερσύγχρονος χώρος με ποικίλες δραστηριότητες, μια πολυμορφική τοποθεσία με πολλαπλές δράσεις, αλλά και εξαιρετικά προϊόντα της ευβοϊκής γης.

Ο καιρός

Μια γλυκιά συννεφιά σκίαζε από το πρωί της Πρωτομαγιάς το Όρος Δίρφυς δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούσαν το χρωματισμένο γαλάζιο και γκρίζο ουρανό, κάτι που προσέδιδε στο γνωστότερο βουνό της Εύβοιας μια άγρια και συνάμα εξωτική ομορφιά. Η πρόσκαιρη βροχούλα πότισε τη διψασμένη γη και ανέδειξε τις μυρωδιές που μόνο στην αγνή ανοιξιάτικη φύση συναντάς. Τα σύννεφα έφυγαν, ο ήλιος άρχισε να αχνοφαίνεται στο βαθύ ορίζοντα, τα δέντρα και τα λουλούδια ανέδυαν πρωτόγνωρα αρώματα και το γλέντι ξεκίνησε έστω και με λίγη καθυστέρηση.

Δημιουργικό Εργαστήριο

Η αρχιτεκτόνισσα Έφη Καρύγιαννη δημιούργησε ένα πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου τα παιδιά χρησιμοποιώντας χάρτινα υλικά έφτιαξαν λουλούδια, πρωτομαγιάτικα στεφάνια, έμαθαν τι σημαίνει να εμπνέεσαι από τη φύση, με αποκορύφωμα την παιδιάστικη εικαστική αντίληψη της σπείρας του Σαγιά όπου μετέτρεψαν το σήμα κατατεθέν του χώρου σε ένα ευρηματικό εικαστικό έργο.

Ο κόσμος

Πολύς κόσμος τίμησε με την παρουσία του αυτήν την αυθεντική παραδοσιακή εκδήλωση και συμμετείχε ενεργά τραγουδώντας, χορεύοντας και γιατί όχι παίζοντας με τα παιδιά σε μια μέρα χαράς, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Τα παιχνίδια

Μας είπαν ότι ο χώρος με τα παιχνίδια απευθύνονταν στα παιδιά αλλά εμείς τολμήσαμε να τα δοκιμάσουμε γιατί θέλαμε απλά να θυμηθούμε τον τρόπο που βιώνεται αθώα και αφελέστατα η παιδική ηλικία. Ξεκινήσαμε με κουτσό, κάναμε χούλα χουπ, στοχεύσαμε την κορίνα και πετάξαμε το μπαλάκι στις χωριάτικες χύτρες χωρίς σταματημό, γελώντας σαν μικρά παιδιά. Φυσικά ο απέραντος επίπεδος χώρος προσφερόταν και για αληθινό ποδόσφαιρο αλάνας με τέρματα τις πλαστικές καρέκλες και μια αυτοσχέδια δερμάτινη μπάλα, αποδεικνύοντας ότι παιχνίδι σημαίνει φαντασία.

Το φαγητό

Όταν είσαι στο χωριό το φαγητό είναι πάντα πιο νόστιμο καθώς παραπέμπει σε πρώτες ύλες και τεχνικές που μόνο εκεί βρίσκουμε. Δοκιμάσαμε λαχταριστή γουρουνοπούλα στα κάρβουνα, μυρωδάτο αρνί σούβλας και φυσικά χειροποίητα χωριάτικα σουβλάκια τα οποία έγιναν ανάρπαστα.

Ο καφές, οι χυμοί και τα αποστάγματα

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον με θέα το συννεφιασμένο βουνό και τη φυσική ομορφιά που έχουν οι πρόποδες της Δίρφυς απολαύσαμε espresso Portioli, τα νερά Δίρφυς, το αγρόκτημα Κελαϊδίτης με τα εκλεκτά του προϊόντα, χειροποίητη μπύρα Κάλχη, χυμούς με αλόη από τη Γουλιά και φυσικά cocktails με βάση το απόσταγμα που ομόρφυναν και άλλο την ατμόσφαιρα.

Η Μουσική και οι Μουσικοί

Η μουσική ορχήστρα έπαιξε και τραγούδησε τα πιο όμορφα τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδας αναδεικνύοντας όργανα όπως η λύρα και το βιολί στα νησιώτικα και το κλαρίνο στα ηπειρώτικα. Φυσικά η παράδοση απαιτούσε και παραγγελιές για αυτό ακούσαμε και χορέψαμε μια ποικιλία ασμάτων που μας ταξίδεψαν από την Εύβοια ως τα άλλα όμορφα μέρη της χώρας μας.

Το τρακτέρ αντίκα

Την παράσταση και τις καρδιές των παιδιών έκλεψε ένα κόκκινο τρακτέρ αντίκα, το οποίο αποτελούσε ένα φωτογραφικό σημείο συνάντησης που όλοι μας, παιδιά και μεγάλοι, θελήσαμε τα οδηγήσουμε κι ας μην κινούνταν ούτε εκατοστό, και που στη φαντασία μας το χρησιμοποιήσαμε για να οργώσουμε και να σπείρουμε τη Μητέρα Φύση.

Ο Θέριππος

Η ιππασία με το Θέριππο μας έφερε σε άμεση επαφή, θεραπευτική και εμπειρική, με τα άλογα, για μια ακόμη φορά, μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που καταδεικνύει την ευαισθησία που έχει όλη η ομάδα του Καταστήματος Σαγιά.

Η χελωνίτσα

Η μασκότ της Πρωτομαγιάς ήταν η χελωνίτσα που ήρθε ορφανή, απρόσκλητη και απροστάτευτη, αλλά και που βρήκε τροφή και καταφύγιο μακριά από τις κακοτοπιές της άγριας φύσης, και η οποία θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θα της δώσει τα εφόδια να επιστρέψει, μεγαλώνοντας, εκεί που ανήκει μαζί με τα άλλα ζώα της πανίδας.

Η ομάδα των ανθρώπων στο Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά

Μια ομάδα με ψυχή συναντήσαμε στο Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά, με εφόδια το επαγγελματικό ήθος, αξίες εθελοντισμού, ζήλο για εργασία, μεράκι και προσήλωση στο καθήκον, ένα team ανθρώπων που με υπευθυνότητα συνέβαλλαν να μη μας λείψει τίποτα, να διασκεδάσουμε, να φάμε γρήγορα και καλά, αλλά και να χορέψουμε με ασίγαστο κέφι.

Έτσι περάσαμε την Πρωτομαγιά μας στο Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά, δίπλα στη φύση, με θέα τη συννεφιασμένη Δίρφυ που κόβει την ανάσα, υπέροχο φαγητό, παραδοσιακά μουσικά ακούσματα και προπάντων υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές ζωής. Γιατί είναι αλήθεια, η Πρωτομαγιά στο Σαγιά, ήταν γλέντι όπως παλιά.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top