Πέρη Καραμούζη

Η Πέρη Καραμούζη μιλάει στο GHETTO με έντονα συναισθήματα, αφοπλιστική ειλικρίνεια και πηγαίο χιούμορ

Η Πέρη Καραμούζη, ηθοποιός και καλλιτέχνιδα της πόλης, έχοντας ως συνοδοιπόρο το πλήρωμα του χρόνου, το ειδικό βάρος των θεατρικών έργων που έχει πρωταγωνιστήσει και των παραγωγών που έχει ανεβάσει, μας παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη από καρδιάς. To Ghetto Magazine, το μεγαλύτερο θεματικό πολιτιστικό περιοδικό της Χαλκίδας αποτέλεσε το μέσο στο οποίο η κα Καραμούζη […]

Η Πέρη Καραμούζη, ηθοποιός και καλλιτέχνιδα της πόλης, έχοντας ως συνοδοιπόρο το πλήρωμα του χρόνου, το ειδικό βάρος των θεατρικών έργων που έχει πρωταγωνιστήσει και των παραγωγών που έχει ανεβάσει, μας παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη από καρδιάς. To Ghetto Magazine, το μεγαλύτερο θεματικό πολιτιστικό περιοδικό της Χαλκίδας αποτέλεσε το μέσο στο οποίο η κα Καραμούζη εξέφρασε τα όνειρά της, τις συνεργασίες της, τα σχέδιά της αλλά και την προσωπική της ζωή, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση.

Με μια ευρεία θεματολογία και ένα πολυποίκιλο περιεχόμενο απαντήσεων μας αναλύει, τον έρωτα, τη δραματική τέχνη, τη θηλυκότητα, τον ηγετικό της ρόλο και τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα.

Μετά την επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Μάνα, η Σμύρνη καίγεται», η κα Καραμούζη μας μίλησε, με έντονα συναισθήματα, για αυτά που αγωνίστηκε και κατόρθωσε, μας αποστόμωσε με την αφοπλιστική της ειλικρίνεια, το ευφάνταστο και ανατρεπτικό της χιούμορ, την πηγαία αθωότητα ενός μικρού κοριτσιού, στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα ενός συγκροτημένου, γοητευτικού και συνάμα προσγειωμένου ανθρώπου.

 

Αν πήγαινες πίσω στη ζωή σου, τι  θα άλλαζες;

Είμαι ευγνώμων από την πορεία της ζωής μου, γεμάτη εμπειρίες. Κατάφερα να ανοίξω και να κλείσω κύκλους, έχοντας βιώσει ό,τι ήταν γραμμένο να συμβεί και ό,τι εγώ η ίδια αποφάσισα να ζήσω. 

Θα ξαναγινόσουν δηλαδή ηθοποιός;

Θα ξαναγεννιόμουν ηθοποιός!

Ποιο είναι το μέλλον σου στο θέατρο; 

Όλα συμβαίνουν γιατί έχω επιλέξει εγώ να συμβούν! Αν εγώ πάλι αποφασίσω να τα παρατήσω τότε, όχι, δεν υπάρχει μέλλον. Αισθάνομαι ότι το θέατρο Περι-Τεχνών, η θεατρική μου ομάδα θα δίνει ανάσα πολιτισμού στην πόλη μας, όσο εγώ αισθάνομαι δυνατή και γεμάτη έμπνευση.

Έχεις χάσει πράγματα για το θέατρο; Και αν ναι, ποιά είναι αυτά;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, αλλά είμαι σίγουρη ότι έχω χάσει. Βέβαια, πνευματικά, ψυχικά, σωματικά και από όποια γωνία κι αν το δεις, μόνο ‘’πλούσια’’ μπορεί να είμαι, γεμάτη από σοφία, ανάγκη για έκφραση, ανάγκη για μετάδοση της τέχνης. Καταπιάνομαι με τόσα κάθε φορά που αισθάνομαι πληρότητα. Προχωρώ, κάνοντας πλέον μια πιο βαθιά πορεία και εννοώ να εισχωρήσω στην ουσία της τέχνης. Ακούω, πλέον, σταθερά την διαίσθηση μου, γιατί, οφείλω να ομολογήσω ότι στο παρελθόν υπήρξα αφελής. Πλέον, δεν αφήνω περιθώρια, γίνομαι λύκαινα και προστατεύω το Περι-Τεχνών γιατί είναι «παιδί» μου. Σε οικονομικό επίπεδο, σίγουρα βγήκα ζημιωμένη, δίνοντας αξία σε λάθος ανθρώπους. Στον αντίποδα, έχω κερδίσει φίλους, μαθητές, συνεργάτες.

Τι είναι η Χαλκίδα για σένα, αφετηρία ή προορισμός; Γιατί μένεις στην πόλη μας και γιατί εμμένεις να κάνεις θέατρο 

Η Χαλκίδα είναι ο τόπος μου, το μέρος που μεγάλωσα, το μέρος που πέρασα την πιο τρελή εφηβεία, εδώ παντρεύτηκα, εδώ γέννησα τα παιδιά μου και εδώ συνεχίζω να κάνω αυτά που θέλει η ψυχή μου. Είμαι ανήσυχο πνεύμα, γεμάτη πείσμα και όραμα. Βέβαια, κάνοντας τα όνειρα μου πραγματικότητα στην πόλη μου, στη μικρή μας πόλη, δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα. Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει το πώς και το γιατί. Κοίταξα το όραμα μου κατάματα και είπα: θέλω να παρασύρω μαζί μου θεατές, να δώσω καλλιτεχνικά αυτά που γουστάρω, να δώσω στους ανθρώπους που ονειρεύονται, όπως εγώ, την ευκαιρία να ασχοληθούν με το θέατρο. Πέρασαν δέκα χρόνια με πολύ δουλειά, στόχους, σεβασμό στον θεατή αλλά και στους μαθητές, για να μπορώ, ίσως τώρα, να πω ότι το Περι-Τεχνών έχει δώσει το στίγμα του στην Χαλκίδα και όχι μόνο. 

Βλέπεις όνειρα; Σαν άνθρωπος είσαι ονειροπόλος;

Μόνο όνειρα βλέπω… στον ύπνο μου, γιατί στον ξύπνιο μου, βλέπω την αλήθεια κατάματα. Όταν δημιουργώ, θέλω να βρίσκομαι σε επαφή με τη γη, για να έχω τον έλεγχο, αλλιώς παραπατώ. Το πνεύμα μου ταξιδεύει πάντα ελεύθερα, αφήνομαι σε ονειροπολήσεις και έχω πολλές ευαισθησίες που με τσαλαπατούν και μου αλλάζουν τα ‘’φώτα’’. Κάποιες, φορές, μία φωνή μέσα μου, μου λέει: Πρόσεχε, συγκεντρώσου, μην μιλάς, κάτσε, φύγε, κοίτα … Δεν συμβιβάζομαι πολλές φορές μαζί της!

Τι είναι για σένα ο Έρωτας; Όμως εκτός από το θέατρο..

Ο έρωτας είναι υπέροχος! Είναι μια χαριστική βολή που σε ‘’σκοτώνει και σε αναγεννά’’ εγκεφαλικά και σωματικά. Εγώ προσωπικά δεν θα τον χρωμάτιζα ποτέ με γκρι χρώμα, διότι δεν μου αρέσουν οι ανούσιες δικαιολογίες ή τα παραμύθια. Θα προτιμήσω την λευκή, την πιο αγνή του πλευρά αν θες. Δεν συμβιβάζομαι με κάτι ρηχό ή κάτι που μου δημιουργεί αβεβαιότητα. Μια είναι η ουσία του έρωτα και αυτή περιλαμβάνει αυθορμητισμό, πάθος και συναίσθημα με το κάθε φύλο στον ρόλο του. Δυστυχώς όμως, την θέση του, με διαφορά την κέρδισε το ΣΕΞ και ο λευκός μας όμορφος θεός είναι σε αναμονή γεμάτος θλίψη.

Είσαι γυναίκα με έντονο το στοιχείο της θηλυκότητας. Τι πρεσβεύεις ως θηλυκό;

Θηλυκότητα σημαίνει να ξέρεις απόλυτα την γυναικεία σου φύση, να είσαι ήρεμη, αερικό, με ανεπτυγμένη διαίσθηση. Κάθε γυναίκα οφείλει να προσπαθήσει, να αγωνιστεί για να αξίζει να έχει αυτό που θέλει. Χρειάζεται να σέβεται τον εαυτό της. Πιστεύω στην δύναμη του μυαλού μιας γυναίκας και στο ότι αξίζει κάθε μία να είναι ευτυχισμένη νοιώθοντας πάνω απ’ όλα, καλά με τον εαυτό της. Ο φεμινισμός μας έμαθε να χρησιμοποιούμε αντρικά όπλα, να είμαστε ανταγωνιστικές και διεκδικητικές. Μήπως όμως, έτσι, ξεχάσαμε τελικά, τι σημαίνει να αφήνεσαι και να δίνεις; Ας ψάξουμε καλύτερα την θηλυκή μας πλευρά και ας αφήσουμε τους ρόλους ως έχουν.  

Αισθάνεσαι ηγέτιδα; Ο τρόπος που δουλεύεις έχει μέσα του το πνεύμα συνεργασίας; 

Θέλω να χρησιμοποιώ τις εμπειρίες της ζωής μου ως πλεονέκτημα. Χρειάζεται τις περισσότερες φορές να εφαρμόζω πάνω μου ένα ατσαλένιο φόρεμα με βελούδινη επικάλυψη για να μπορώ να ανταπεξέλθω.. Η θεατρική ομάδα που διευθύνω, μου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιώ τις ικανότητες που έχω σαν άνθρωπος, αυτόματα όμως μου δίνει και μεγάλη ευθύνη προς τους ανθρώπους γύρω μου. Το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ομάδα. Υπάρχουν κανονισμοί συμπεριφοράς, σεβασμού, αλήθειας και αγάπης που δεν τους διαπραγματεύομαι. Ξέρεις, δεν είναι πάντα αυτό που λες αλλά ο τρόπος που το λες, για να τηρηθούν οι κανόνες. Οφείλω να ομολογήσω ότι λειτουργεί υπέροχα η ομάδα και έχω να κάνω με ανθρώπους καλής ‘’πάστας’’ με πάθος για το θέατρο, ανθρώπους που είναι δίπλα μου χρόνια και άλλους που είναι σαν να είμαστε μαζί χρόνια. Τους υπόλοιπους, τα τρωκτικά που βρωμάνε από μακριά, τους διώχνει το δικό μου σύστημα.

Επιβιώνεις με τους συνεργάτες σου; Εκείνοι επιβιώνουν μαζί σου; Προτιμάς άνδρες ή γυναίκες για να συνεργαστείς;

Μέχρι στιγμής συνεργάζομαι, αυστηρά, με αυτούς που δεν εκμεταλλεύονται το όραμα μου. Είναι συλλογική δουλειά και μόνο. Δεν μπορώ να δουλέψω χωρίς συναισθήματα προς τους συνεργάτες μου. Όταν αυτά παύουν να υπάρχουν, «επιβάλλω» την αποχώρηση. Αν κάποιος καταλάβει τί θέλω, χωρίς εγωισμούς και «σταριλίκια», είμαι πολύ καλή συνεργάτιδα. Εμένα, ή με αγαπούν ή με αντιπαθούν. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Είναι σκληρό το θέατρο από την φύση του. Δεν αντέχω να ψάχνω τι κρύβει ο άλλος, δεν αντέχω τις δεύτερες σκέψεις. Μπέσα θέλω και φιλότιμο. Προτιμώ συνεργάτες που να αγαπούν το θέατρο και όχι αυτούς που απλά θέλουν μια δουλειά για να επιβιώσουν. Πιστεύω ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν την καλή συνεργασία και όποιος το εκτιμήσει είναι δίπλα μου. Ό,τι δεν μου κάνει, το αλλάζω, απλά. Καλλιτεχνικά μιλώντας, οι άντρες χρειάζονται για την δύναμη τους και οι γυναίκες για την ευαισθησία τους. Όχι ότι αποκλείεται και το αντίστροφο. Επιβιώνουν μαζί μου γιατί είμαι δοτική και συναισθηματική και δημιουργούμε μαζί, με γνώμονα το πάθος.

Σε φλερτάρουν οι άντρες Περιστάνη; Τι βιογραφικό πρέπει να έχει ο άντρας για να σε πλησιάσει;

Να σου πω την αλήθεια, δεν με πλησιάζουν! (γέλια).Με αφορά το φλερτ, εννοείται, όπως κάθε άνθρωπο που χρειάζεται να νοιώθει αρεστός και ερωτικός. Το θέμα είναι πως συμβαίνει αυτό. Δε μπορώ να ανταπεξέλθω, βέβαια, με αυτό που συμβαίνει κατά κόρον ιντερνετικά, σεξιστικά, Άστο (Γέλια). Θα μείνω στο φλερτ με τον άντρα τον γενναίο, της παλαιάς κοπής. Ο άντρας χρειάζεται να έχει απλά μπέσα, να ξέρει τι λέει και τι θέλει. Χρειάζεται να σε κάνει να νοιώθεις ασφάλεια δίπλα του, τσαγανό θέλει, να σε τιμά και να τον τιμάς χωρίς υπερβολές και φούμαρα, να τον θαυμάζεις, να σε κοιτά και να αισθάνεσαι μοναδική!

Κακοποιημένη γυναίκα, λεκτικά, συναισθηματικά, σεξουαλικά. Σε αγγίζει αυτό το φαινόμενο που αναδύεται στην επιφάνεια; Εσύ έχεις βιώσει κάτι ανάλογο; 

Φυσικά και με αγγίζει όπως κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπο να το θέσω καλύτερα. Δυστυχώς, η γυναικεία κακοποίηση δεν είχε φωνή. Σέβομαι όλες αυτές τις γυναίκες που μίλησαν και άλλες τόσες που θα μιλήσουν. Κάθε γυναίκα δικαιούται να πει όχι, σε οτιδήποτε δεν της αρέσει. Οι γυναίκες που κακοποιούνται πρέπει να μιλάνε. Να μην ακολουθούν κακές συμβουλές συγγενών και φίλων που λένε “σ’ αγαπάει, γι’ αυτό τα κάνει” ή “εντάξει, μη μιλάς, θα του περάσει” ή “άσ’ το, έχεις παιδιά, μη διαλύσεις την οικογένειά σου”. Η βία δεν θεραπεύεται από τον θύτη. Έχουμε μάθει να κρύβουμε τα προβλήματα μας και να υποκρινόμαστε,  η πορνογραφία και ειδικά η διεστραμμένη, δεν πουλιέται πια «στα κρυφά». Υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο για τον καθένα και όπως καταλαβαίνεις…

Γονείς, σύζυγος, άντρες, φίλοι και φίλες. Σε έχουν αγαπήσει.

‘’Η μεγαλύτερη ευτυχία στην ζωή είναι να ξέρεις ότι κάποιοι σε αγαπούν’’ είπε ο Βίκτορ Ουγκό. Νομίζω ότι δεν έχω αγαπηθεί όπως μου άξιζε να αγαπηθώ. Παρ΄ όλα αυτά, νοιώθω την αγάπη γύρω μου και την δίνω κι εγώ απλόχερα! Η πραγματική αγάπη είναι η αγάπη των παιδιών μου και των ανθρώπων που λέγονται οικογένεια. Δεν ξέρω αν υπάρχει αληθινή αγάπη στην φιλία, σίγουρα όμως αισθάνομαι πολύ κοντά σε φίλους μου οι οποίοι μου έχουν σταθεί και νοιώθω τα συναισθήματα τους. 

Κάνεις τόσα δημιουργικά πράγματα. Αισθάνεσαι ότι κουβαλάς ένα βάρος που χρειάζεται να εξορκίσεις;

Η δημιουργία βάζει το μυαλό μου στη διάσταση που με βολεύει. Ο καθένας μας ψάχνει διεξόδους για να ξορκίσει κάτι. Είναι κάποιες φορές που η ζωή σε τσακίζει και σου λέει «για να δω τώρα τι θα κάνεις», λες και περνάς από δίκη ένα πράγμα. Δεν μου αρέσει να γραπώνομαι από κάτι όμως και να μοιρολατρώ. Ξορκίζω οτιδήποτε μου έχει κάνει κακό στην ψυχή μου, στο σώμα μου, στο μυαλό μου μέσα από την δημιουργία, τους φίλους μου τα ταξίδια ή κάνοντας κάτι «διαφορετικό». Συνδέομαι με τους ανθρώπους, αλλάζω την ζωή μου σε δευτερόλεπτα, αν κάτι δεν το θέλω. Δεν διαπραγματεύομαι τα θέλω μου και στις πλάτες μου κουβαλώ μόνο ό,τι αγαπώ και κάνει την ζωή μου να «ψηλώνει». Θέλω να δημιουργώ πρώτα για μένα και μετά για τους άλλους, κάνοντας το χρόνο να σταματά συνειδητά.

Τι είναι τελικά ευτυχία; Αισθάνεσαι ευτυχισμένη;

Τι είναι ευτυχία άραγε; Θα έλεγα στιγμές. Νοιώθω ευτυχία που ξυπνώ κάθε πρωί. Που αντικρίζω τα παιδιά μου, που κάνω την δουλειά που αγαπώ, που έχω φίλους. Απολαμβάνω τη ζωή, κάνω ταξίδια, ερωτεύομαι και ονειρεύομαι. Αν αυτό είναι ευτυχία τότε, ναι, είμαι ευτυχισμένη. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ευτυχία διαφορετικά. Μόνο με τα μάτια της ψυχής μπορείς να την δεις.

Το θέατρο Περι-Τεχνών στεγάζεται πλέον σε έναν από τους ομορφότερους χώρους στην Πόλη, την Οδό Ονείρων. Τι προκύπτει από αυτήν τη συγκατοίκηση;

Η Οδός Ονείρων είναι έμπνευση! Είμαι ευτυχής για αυτήν την συνεργασία. Μας συνδέει η εμπιστοσύνη. Συνεργάζομαι με έναν άνθρωπο που με εμπνέει με το πάθος του και το μυαλό του. Σκοπός μας είναι μέσα από τις τέχνες να αφυπνίσουμε το κοινό της πόλης μας. Μέσα από την μουσική και το θέατρο, ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Βγάζεις χρήματα από αυτό που κάνεις ή θα πεθάνεις στο σανίδι και στην ψάθα;

Μάλλον δεν θα έχω ούτε ψάθα (γέλια).

Τι χαρακτήρας είναι η Πέρη ως θεατρική εμψυχώτρια. Τι ακριβώς μεταδίδεις στους μαθητές του Περι-Τεχνών;

Προσπαθώ να μεταδώσω στους μαθητές μου, μέσα από ουσιαστική διδασκαλία, την αγάπη μου για το θέατρο. Ο λόγος και ο σκοπός που επιλέγει κάποιος να κάνει θέατρο, είναι για να μπει σε διαδικασία μελέτης, αυτογνωσίας και πειθαρχίας. Το θέατρο είναι κατάθεση ψυχής, είναι… γυμνώνω τον εαυτό μου και εισπράττω το χειροκρότημα του κοινού.

Τα έχεις παρατήσει ποτέ;

Πάντα υπάρχει ένας λόγος για να υπάρχω, να συνεχίζω, να δημιουργώ.

Γράφεις; Διαβάζεις; Βλέπεις τηλεόραση; Έχεις ελεύθερο χρόνο;

Διαβάζω πολλά θεατρικά κείμενα και οτιδήποτε έχει να κάνει με την θεατρική εκπαίδευση. ¨Γράφω» τις σκέψεις μου. Έχω την ανάγκη να τις «μετακομίσω» από το μυαλό μου, σε μια κόλλα χαρτί. Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά πάντα βρίσκω στιγμές, βρισκόμενη με φίλους, ανθρώπους δηλαδή που μπορώ να μοιραστώ και να νιώθω ασφάλεια. Θα προτιμήσω όμως να αρπάξω την ευκαιρία και να δραπετεύσω με το αυτοκίνητο μου για οπουδήποτε, ακούγοντας μουσικές που αγαπώ και πολλές φορές χωρίς προορισμό. 

Πως θωρακίζεις τον εαυτό σου μπροστά στην έκθεση, τη μνησικακία, τις αστικές μικρότητες; 

Έχω επιλέξει, να υπάρχει μέσα μου ένας μηχανισμός όπου, πάντα, έχω το κλειδί για να τον βάζω σε λειτουργία. Η έκθεση γίνεται μόνο πάνω στην σκηνή. Δεν επιτρέπω να με αγγίζουν οι μικρότητες και προτιμώ να κρατώ θετική στάση απέναντι στις κριτικές.

Που θα είναι η γυναίκα Πέρη μετά από 10 χρόνια;

Ελπίζω ακόμη στον πλανήτη γη…(γέλια) Εύχομαι όπου και να βρίσκομαι να είμαι πλούσια από εμπειρίες, να συνεχίσω να εμπνέομαι από ανθρώπους και ιδέες. ‘’Κοντά στα κύματα θα χτίσω το παλάτι μου’’… και κάπως έτσι θα βρίσκομαι  στο Αιγαίο που τόσο αγαπώ!

Μετά την τεραστία επιτυχία του «Mάνα η Σμύρνη καίγεται» τί καινούργιο ετοιμάζεις; Θα είναι κάτι διαφορετικό;

Η δημιουργικότητα με τους συνεργάτες μου, είναι στα καλύτερα της. Ετοιμάζουμε κάθε φορά διαφορετικά πράγματα, ώστε το κοινό να μπορεί να επιλέξει. Θέατρο για παιδιά, αρχαίο δράμα (Λυσιστράτη του Αριστοφάνη), και διάφορες εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται. Εύχομαι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κοινού, ιδίως μετά την επιτυχία του «Μάνα η Σμύρνη καίγεται», μια παράσταση που ορθώς μνημονεύεις, Γεώργιε, και που, δικαίως, τόσο αγαπήθηκε. Το 2023 ας μας συνετίσει κάνοντας μας σοφότερους γεμάτους υγεία και αγάπη!  Καλή χρονιά!

Ευχαριστώ από καρδιάς τους πολύτιμους συνεργάτες μου

Photography: Maria Bakouti
MUA: Maria Kivranoglou
Hair: Vasso Georgoulia
Nails: Stylento
Dresses: Νυφικες Δημιουργιες Νεα Αρτακη

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top