παιδαγωγός θεατρολόγος ταινία Shower Boys

Η παιδαγωγός και θεατρολόγος του Ζωγράφου, μια ηρωίδα του συστήματος

Η Παιδαγωγός και Θεατρολόγος του Ζωγράφου, όπως είναι η κωδική της ονομασία στα Μέσα Ενημέρωσης, λοιδορήθηκε όσο κανένας εκπαιδευτικός, τη στιγμή που προσπάθησε να προάγει την αληθινή καλλιέργεια μέσα στο σαθρό και αναχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπήρξε ο άνθρωπος που μίλησε στα παιδιά για διάλογο και απευθύνθηκε στα αγόρια και τους μελλοντικούς άντρες, συνομιλώντας τους για […]

Η Παιδαγωγός και Θεατρολόγος του Ζωγράφου, όπως είναι η κωδική της ονομασία στα Μέσα Ενημέρωσης, λοιδορήθηκε όσο κανένας εκπαιδευτικός, τη στιγμή που προσπάθησε να προάγει την αληθινή καλλιέργεια μέσα στο σαθρό και αναχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπήρξε ο άνθρωπος που μίλησε στα παιδιά για διάλογο και απευθύνθηκε στα αγόρια και τους μελλοντικούς άντρες, συνομιλώντας τους για συμπερίληψη και διαφορετικότητα, αναζήτησε τις δομές και τις ρίζες της αληθινής φιλίας, και τέλος προσκάλεσε την οικογένεια να αφουγκραστεί τις παιδικές ανησυχίες και να αντιληφθεί τον κόσμο της συγκεκριμένης ηλικίας.

«Η ταινία «τα Αγόρια στο Ντους» αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να «γίνεις άνδρας» και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το «Αγόρια στο Ντους» χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία», δήλωσε ο Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης του εν λόγω φιλμ.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες Ελληνόπουλα είναι αναγκασμένα να συμμετάσχουν σε ένα κατάπτυστο παιδαγωγικά εξεταστικό σύστημα, το οποίο με την πρόφαση του αδιάβλητου, καταρρακώνει τη ζωή τους αφού βασίζεται στη στείρα αποστήθιση και το ιδιωτικό φροντιστήριο. Είναι αυτά τα Ελληνόπουλα τα οποία θα εισαχθούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, θα θητεύσουν δίπλα σε εξαιρετικούς και λαμπρούς Έλληνες ακαδημαϊκούς και θα λάβουν μια δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία βασίζεται στο ήθος των πανεπιστημιακών. Και θα είναι αυτά τα παιδιά που οι γονείς τους θα στερηθούν για να πληρώσουν, ένα ακριβό αλλά για τα σύγχρονα δεδομένα απαραίτητο μεταπτυχιακό σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, και εν συνεχεία θα δουλέψουν στην αλλοδαπή απολαμβάνοντας τον κόπο των σπουδών τους με πολύ υψηλότερο μισθό από τον πενιχρό που θα λάμβαναν στην πατρίδα στην οποία έδωσαν εξετάσεις. Αυτή η πορεία τους θα είναι επίσης και απόρροια της υποκρισίας της ελληνικής κοινωνίας που ενώ δεν αποδέχεται τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πληρώνει αφειδώς φροντιστήρια και εξοικονομεί χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά της σε ανάλογα ιδρύματα στο εξωτερικό, απομυζώντας την ελληνική οικονομία από λαμπρά μυαλά που μπορούν να την οδηγήσουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα η ηρωίδα εκπαιδευτικός και θεατρολόγος του Ζωγράφου τόλμησε να αρθρώσει την άποψή της. Τα Ελληνόπουλα δηλαδή να διαπαιδαγωγηθούν αποκλείοντας στερεότυπα και αγκυλώσεις που βαραίνουν την ελληνική κοινωνία της αμορφωσιάς και της απαιδευσιάς. Να μάθουν να συζητούν και να εξερευνούν την ανθρώπινη φύση τους, προβάλλοντας τις ανησυχίες τους μέσα από τη σημειωτική και τη θεατρικότητα μιας ταινίας.

Στον κόσμο που βγήκε χωρίς αιδώ να κατατακρίνει μια παιδαγωγό που βγαίνει από τα τετριμμένα και ακολουθεί αν μη τι άλλο την επιστήμη, ταιριάζει η πιο διάσημη φράση του Albert Einstein, που ο Αμερικανός ψυχίατρος Frederick S. Perls, ισχυριζόταν ότι του είχε πει προφορικά ο σπουδαίος επιστήμονας. «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Μάλιστα για το πρώτο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος».

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top