διατροφική αξία σαρδέλας

Η μεγάλη διατροφική αξία της ταπεινής σαρδέλας

Με αφορμή την Γιορτή της Σαρδέλας που θα γίνει στη Χαλκίδα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Στέλλα Κατσιβέλει μας γράφει για τα σημαντικά οφέλη της σαρδέλας στην…

Με αφορμή την Γιορτή της Σαρδέλας που θα γίνει στη Χαλκίδα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Στέλλα Κατσιβέλει μας γράφει για τα σημαντικά οφέλη της σαρδέλας στην υγεία μας.

Οι σαρδέλες ανήκουν στα λιπαρά ψάρια, έχουν υψηλή διατροφική και βρίσκονται σε αφθονία, φρέσκιες και σε πολύ χαμηλή τιμή σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες στην υγιεινή διατροφή.

Τα λιπαρά αυτά ψάρια, είναι από τα λίγα « λιπαρά» που συστήνονται σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 και ω-6 λιπαρά τις κατατάσσουν ψηλά στη διατροφική πυραμίδα καθώς η κατανάλωση αυτών των λιπαρών έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά οφέλη. Επιπλέον, όταν καταναλώνονται με το κόκαλο αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D.

Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο, σίδηρο και είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωσή της ενδείκνυνται για μωρά 2ης βρεφικής ηλικίας, παιδιά, μαθητές, αθλητές, έγκυες & θηλάζουσες μητέρες, αθλητές, μεσήλικες, ηλικιωμένους & υπερήλικες.

Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι η «προσιτή» σαρδέλα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες επιβλαβών στοιχείων από τη ρύπανση των υδάτων.

 

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Αθλητική Διατροφή

Καραμουρτζούνη 1-Μέγαρο Κιαπέκου, Χαλκίδα

2221084184

Facebook: mylightlifenutrition

Instagram: mylightlifenutrition

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top