Μακρυκάπα Εύβοια

Η Μακρυκάπα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας, ένας εναλλακτικός προορισμός

Το ταξίδι του Ghetto Magazine στη Μακρυκάπα ήταν πολύ όμορφο καθώς συναντήσαμε ένα χωριό με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, με ανθρώπους νέους που παραμένουν στον τόπο τους σκοπεύοντας να δουλέψουν, να δημιουργήσουν και να το αναπτύξουν, αλλά και ζήσαμε εναλλακτικές διαδρομές σε τοπία που όμοιά τους δε συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόσβαση Στη Μακρυκάπα […]

Το ταξίδι του Ghetto Magazine στη Μακρυκάπα ήταν πολύ όμορφο καθώς συναντήσαμε ένα χωριό με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, με ανθρώπους νέους που παραμένουν στον τόπο τους σκοπεύοντας να δουλέψουν, να δημιουργήσουν και να το αναπτύξουν, αλλά και ζήσαμε εναλλακτικές διαδρομές σε τοπία που όμοιά τους δε συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόσβαση

Στη Μακρυκάπα φτάνουμε αν θέσουμε ως αφετηρία τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας, με δύο τρόπους. Είτε από το δρόμο Βασιλικού Πισσώνα και στη συνέχεια στη διασταύρωση για Πάλιουρα πριν το δρόμο για τη Στενή, καταλήγουμε Μακρυκάπα, είτε από το Δρόμο Χαλκίδας Ψαχνών αφού περάσουμε στη συνέχεια την Τριάδα. Και στις δύο περιπτώσεις ο χρόνος είναι μόνο 30 λεπτά.

Η ιστορία

Δίπλα στην τωρινή Μακρυκάπα βρίσκεται ο οικισμός Εφτακόνακα ή Επτακόνακα. Ο οικισμός κτίσθηκε μετά την επανάσταση του ’21 από βοσκούς, που κατέβηκαν από τα Βάβουλα και βρήκαν στην περιοχή κονάκια, τα οποία κατοίκησαν. Επειδή βρήκαν επτά κονάκια, ονόμασαν το τσοπανοχώρι Επτακόνακα. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα, μετά την Επανάσταση του 1821 και την ενσωμάτωση της Εύβοιας, το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Ληλαντίων και να αναγράφεται Μακρυκάππα (με 2 “π”), που το 1940 το όνομά της διορθώθηκε σε Μακρυκάπα.

Η ονομασία

Κατά την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομα του με βάση δύο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 χτίστηκαν τα πρώτα σπίτια του ποιμενικού οικισμού από τους βοσκούς των οικισμών Απόγκρεμνος (Άτταλη) και Βάβουλα. Οι βουνίσιοι βοσκοί φορούσαν μακρυά κάπα που τους ήταν απαραίτητη τον χειμώνα που έβοσκαν τα αιγοπρόβατα τους στα γύρω βουνά για να προφυλαχθούν από τις βροχές και τα χιόνια. Το ντύσιμο τους με την μακρυά κάπα αποτελούσε διαφορετικό ντύσιμο από αυτό των κατοίκων του κάμπου και έτσι ονομάσθηκε ο οικισμός Μακρυκάπα. Υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή ότι το όνομα προήλθε από τα γύρω βουνά Τανάϊδα, ψηλότερα την Αρκουδιά και το Βοϊδοβούνι που σχημάτιζαν ένα μεγάλο και μακρύ κάππα.

Τα πλατάνια

Ένα από τα πιο ωραία σημεία στο κέντρο του χωριού της Μακρυκάπας είναι τα πλατάνια, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το θέαμα του τρεχούμενου νερού στο ρυάκι, το οποίο αναβλύζει από μια περιοχή με το προσωνύμιο Λυκόρεμα.

Η Αγία Παρασκευή

Στο κέντρο του χωριού της Μακρυκάπας, αντικρίζουμε τη θαυμάσια πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χτίστηκε με τις πέτρες που έφεραν οι κάτοικοι από τα Βάβουλα και αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, ενώ περιβάλλεται από ένα υπέροχο εκκλησιαστικό προαύλιο.

Ο ναός της Αναλήψεως

§

Ο ναός της Αναλήψεως βρίσκεται στο Παλιοχώρι, δίπλα σε πηγή με πλούσιο νερό, που άλλοτε κινούσε τρεις νερόμυλους και σήμερα αρδεύει μεγάλο μέρος του κάμπου. Το παμπάλαιο αυτό ξωκλήσι, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, ίσως ήταν το καθολικό βυζαντινού οικισμού, που μετά το 1470 αναγκάσθηκαν οι κάτοικοί του να εγκαταλείψουν και για την ασφάλεια τους να ανέβουν και να κατοικήσουν στον ορεινό οικισμό Βάβουλα.

Οι εναλλακτικές διαδρομές

Η Μακρυκάπα αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για διαδρομές στη φύση με τοπία που παραμένουν χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη και δημιουργούν ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι διαδρομές προτείνονται και σε άτομα πιο μεγάλης ηλικίας καθώς μερικές από αυτές μπορούν να συνδυαστούν με όμορφες πλατείες και παγκάκια κατά μήκος τους.

Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή αποτελεί το Φαράγγι της Νύφης ακριβώς πάνω από το χωριό. Μια δεύτερη διαδρομή συνιστά το μονοπάτι του χωριού που ξεκινάει από το γήπεδο και καταλήγει στον Άγιο Κωνσταντίνο, περιοχή με την ομώνυμη εκκλησία, στα Βάβουλα. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας και οργανώνεται μια καθιερωμένη πεζοπορία το μήνα Μάιο. Μια τρίτη διαδρομή συμπεριλαμβάνει τον αγροτικό δρόμο που καταλήγει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Για τους λάτρεις του canyoning υπάρχει η επαφή με το νερό σε μια μαγευτική τοποθεσία, το Τσαγκαράκι, που σίγουρα θα δημιουργήσει αξέχαστες συγκινήσεις.

Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «τα Βαβουλα»

Ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος της Μακρυκάπας ιδρύθηκε το 1994 από φερέλπιδες κατοίκους που επιδίωκαν να εμφυσήσουν στις νεότερες γενιές την αγάπη για τον πολιτισμό του χωριού και την παράδοση και πήρε την ονομασία «τα Βάβουλα». Με λογαριασμό στο Instagram και στο Facebook έχει πολλές δραστηριότητες με προτεραιότητα στη δανειστική βιβλιοθήκη και το χορευτικό τμήμα, το πολυφωνικό τραγούδι ενώ για τα παιδιά υπήρχε θεατρικό παιχνίδι. Το καλοκαίρι ο Σύλλογος διοργανώνει βραδιές παραδοσιακού χορού με συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης παρουσιάζει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά, όπως και παρουσιάσεις βιβλίων και θεατρικές παραστάσεις. Το πιο ενδιαφέρον γεγονός όμως για τον ταξιδιώτη γίνεται στις 21 Μαΐου στη γιορτή των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου λαμβάνει χώρα η Καζανίτσα, δηλαδή μαγειρεύουν κοκκινιστό με προβατίνα βοσκής και μακαρόνι.

Η Μακρυκάπα φιλοξενεί μια πλειάδα επιχειρήσεων στις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε ψωμί και αρτοποιήματα, να πιούμε καφέ, να φάμε καλά, να φτιάξουμε τα μαλλιά μας, αλλά και να ψωνίσουμε προϊόντα σούπερ μάρκετ, και οι οποίες κάνουν την επίσκεψή μας άνετη κι ευχάριστη.

 

Ταβέρνα ΑΗΤΟΣ

Η παραδοσιακή ταβέρνα ΑΗΤΟΣ βρίσκεται απέναντι από το ρυάκι και σκεπάζεται από τα όμορφα πλατάνια. Σε ένα αυθεντικό περιβάλλον, που η εξυπηρέτηση βασίζεται στις αρχές της κουβεντούλας για τα όμορφα πράγματα της ζωής και της δημιουργίας μιας προσωπικής σχέσης που μετατρέπεται σε φιλία και την επίσκεψη της επόμενης φοράς, θα περάσουμε υπέροχα. Τα πιάτα είναι όλα της ώρας και τα υλικά είναι ολόφρεσκα και αγνά. Ξεχωρίζουν τα κρεατικά σούβλας με πιάτα must το κοκορέτσι, τα παϊδάκια και το κοτόπουλο που εμπεριέχουν το άριστο ψήσιμο, μυστικό του ψήστη, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο την καλύτερη ποιότητα ντόπιων κρεάτων. Ακόμη το μπιφτέκι, το λαχταριστό τζατζίκι με χωριάτικο γιαούρτι και η τυροκαυτερή με μυρωδάτη φέτα γίνονται όλα με το χέρι και αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Ο χώρος είναι μεγάλος και μπορεί να εξυπηρετήσει εκδηλώσεις σε στεγασμένο περιβάλλον ακόμη και 400 ατόμων.

Τηλέφωνα: 2228071977, 69975103961

 

Παραδοσιακό καφενείο ο ΤΣΑΚ

Το ολοκαίνουργιο παραδοσιακό καφενείο ο ΤΣΑΚ βρίσκεται στο γραφικότερο σημείο στη Μακρυκάπα στα πλατάνια, με θέα το νερό που κυλάει στο ρυάκι. Τα καθίσματα στην πλακόστρωτη πλατεία προσφέρουν αληθινή εμπειρία χωριού και εκεί μπορούμε να απολαύσουμε φρεσκοκαβουρδισμένο espresso και cappuccino της εταιρείας KAWA ή έναν παραδοσιακό ελληνικό. Το καφέ μας το συνοδεύουμε με χειροποίητα γλυκά ταψιού όπως το μπισκοτόγλυκο και η σοκολατόπιτα αλλά και το ιδιαίτερο γλυκό κοκ που μας φέρνουν μνήμες από άλλες εποχές. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα υπέροχα μεζεδάκια με τσίπουρο. Η ατμόσφαιρα στο παραδοσιακό καφενείο ο ΤΣΑΚ ομορφαίνει και με μουσική από deejays στα καλοκαιρινά πάρτι με cocktail και υπέροχο κόσμο.

Τηλέφωνο: 2228072159

Facebook: Ο ΤΣΑΚ

Instagram: O TSAK

 

Παντοπωλείο Ράζου Ασημένια

Το Παντοπωλείο Ράζου Ασημένια στη Μακρυκάπα, ένα κατάστημα από το 1999, είναι ένα μεγάλο παντοπωλείο που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους ταξιδευτές. Στα ράφια του θα βρούμε ζυμαρικά, είδη καθαρισμού, απορρυπαντικά, καλλυντικά και προϊόντα φροντίδας και περιποίησης. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τυροκομικά, αλλαντικά και γαλακτοκομικά, ενώ εκεί θα ψωνίσουμε και ψιλικά είδη όπως γαριδάκια, πατατάκια και σοκολάτες. Για το τραπέζι μας, το μεσημεριανό ή το δείπνο, το Παντοπωλείο της Ράζου Ασημένιας μας προσφέρει κατεψυγμένα προϊόντα όπως λαχανικά, ζύμες, ψάρια και θαλασσινά, καθώς και σε συσκευασμένη μορφή υπάρχει η επιλογή νωπών κρεάτων και κοτόπουλο. Τέλος υπάρχει ακόμη και πάγος.

Τηλέφωνα: 2228072332, 6977714739

 

Αρτοποιείο Στούμπος

Το παραδοσιακό Αρτοποιείο Στούμπος ζυμώνει από το 1969, με συνταγές που κρατάνε στο χρόνο, αυθεντικό χωριάτικο ψωμί με προζύμι, τόσο πολυτελείας όσο και ολικής. Εκτός από το αχνιστό ψωμί θα βρούμε αρτοσκευάσματα, βουτήματα και άρτους κατά παραγγελία. Επίσης ξεχωρίζουν τα χειροποίητα σφολιατοειδή για πρωινό αλλά και τα παξιμάδια, οι φρυγανιές και τα φρυγανάκια. Και όλα αυτά ψήνονται σε ένα χαρακτηριστικό φούρνο με καυσόξυλα που μυρίζει χωριό και παράδοση.

Τηλέφωνα: 2228071416, 6976737380

 

Vally’s Hair Salon

Το καλύτερο κομμωτήριο της Μακρυκάπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής με την πολύ όμορφη ιστορία είναι το Vally’s Hair Salon. Η Βάλλυ συνεχίζει την παράδοση της μητέρας της Σούλας Τρίκα, η οποία βρισκόταν στο χώρο από το 1989, προσφέροντας ανδρικά, γυναικεία και παιδικά κουρέματα. Με γνώση όλων των τεχνικών κάνει βαφές, αμπαλάζ, όμπρε, ανταύγειες. Δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση ο ανακαινισμένος χώρος ο οποίος αντικατοπτρίζει την αισθητική και το προσωπικό στυλ της Βάλλυς και στον οποίο ξεχωρίζουν ο προσεγμένος φωτισμός, το πλακάκι ξύλου και οι λαμπεροί καθρέφτες.

Τηλέφωνο: 22280 71472

Facebook: Vally Trika

Instagram: Vally Trika

Εμείς στο Ghetto Magazine σας παρουσιάσαμε τα ομορφότερα σημεία της Μακρυκάπας και τις σημαντικότερες επιχειρήσεις που σας περιμένουν για να σας εξυπηρετήσουν. Την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων της και τις εμπειρίες των εναλλακτικών διαδρομών θα τις ζήσετε μόνο αν ταξιδέψετε σε αυτόν τον προορισμό που πραγματικά θα σας μαγέψει.

*Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top