Κάρυστος

Η μαγευτική Κάρυστος συναρπάζει με την ιστορία, τα αξιοθέατα, τις παραλίες

Ταξιδέψαμε, με την ομάδα του Ghetto Magazine, στην πραγματικά μαγευτική Κάρυστο, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που από ένα σημείο και μετά ακολουθούσε την παράκτια γραμμή του Νότιου Ευβοϊκού. Η Κάρυστος αποτελεί έναν εντυπωσιακό προορισμό στον οποίο ξεχωρίζουν οι μοναδικές θαλάσσιες ακτές, τα πολλά αρχαιολογικά μέρη τα οποία μαρτυρούν την ιστορία της, αλλά και συνιστά εκλεπτυσμένο […]

Ταξιδέψαμε, με την ομάδα του Ghetto Magazine, στην πραγματικά μαγευτική Κάρυστο, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που από ένα σημείο και μετά ακολουθούσε την παράκτια γραμμή του Νότιου Ευβοϊκού.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Η Κάρυστος αποτελεί έναν εντυπωσιακό προορισμό στον οποίο ξεχωρίζουν οι μοναδικές θαλάσσιες ακτές, τα πολλά αρχαιολογικά μέρη τα οποία μαρτυρούν την ιστορία της, αλλά και συνιστά εκλεπτυσμένο γαστρονομικό τόπο με απίθανα και πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Ιστορία
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Η γεωγραφική θέση της Καρύστου, στο νοτιότερο άκρο της νήσου Εύβοιας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή της, καθώς ήταν σταυροδρόμι από τον ελλαδικό κορμό προς το νησιωτικό Αιγαίο και την Ανατολή.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, η πόλη γνώρισε σημαντική ανάπτυξη κυρίως λόγω των λατομείων εξόρυξης μαρμάρου, αλλά στη συνέχεια υπέστη μεγάλη παρακμή, κυρίως λόγω των πειρατικών επιδρομών, μέχρι την έλευση της Βυζαντινής περιόδου. Έκτοτε Φράγκοι, Λομβαρδοί, Ενετοί και Τούρκοι κατέκτησαν την Κάρυστο, μέχρι την απελευθέρωσή της το 1833, οπότε και ακολούθησε μια πορεία ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν από τη βόρεια περιοχή δίπλα στο λιμάνι, ιδρύοντας τη νέα πόλη της Καρύστου, που άρχισε να κτίζεται το 1843.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Από τη νεότερη ιστορία της Καρύστου αξιοσημείωτη είναι η διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρµπαχ, μετά από εντολή μάλιστα του βασιλιά Όθωνα γι’ αυτό και η πόλη ονομαζόταν Οθωνούπολη μέχρι το 1862. Έτσι η Κάρυστος απέκτησε ένα άριστο ρυμοτομικό σχέδιο, µε μεγάλους δρόμους, πλατείες και µια θαυμάσια προκυμαία.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Μαρίνα Καρύστου
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Το τουριστικό αγκυροβόλιο Καρύστου παρέχει με χρέωση ελλιμενισμό, νερό και ρεύμα στα σκάφη. Πιο συγκεκριμένα στο αγκυροβόλιο Καρύστου παρέχονται (είτε εντός ή εκτός είτε από ιδιώτες): Δίκτυο Ύδρευσης, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Καύσιμα, Συντηρήσεις και επισκευές σκαφών, Συντηρήσεις και επισκευές κινητήρων, Πάρκινγκ αυτοκινήτων, Ενοικίαση αυτοκινήτων, Ταξί.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Το Κάστρο (Φρούριο) Μπούρτζι
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Το Κάστρο (Φρούριο) Μπούρτζι βρίσκεται στον κύριο παραλιακό δρόμο της πόλης της Καρύστου. Πρόκειται για ενετική κατασκευή του έτους 1350. Είναι διώροφο εξαγωνικού σχήματος με πολλές πολεμίστρες και 24 μπουκαπόρτες περιβόλου. Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα κατά τις τουριστικές, πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή, το οποίο σώζεται ακέραιο. Για την ανέγερσή του οι Βενετοί χρησιμοποίησαν ως δομικά υλικά τα μαρμάρινα κομμάτια από Ρωμαϊκό Μαυσωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς (στα Εβραϊκά). Το φρούριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατίθεται από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την έκθεση εικαστικών έργων και φωτογραφίας.

Το Δημαρχείο Καρύστου
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Το Δημαρχείο Καρύστου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης. Πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο που η γενική μορφή του και τα επί μέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του συνθέτουν τυπικό δείγμα δημόσιου κτιρίου του περασμένου αιώνα. Το κτίριο κατασκεύασε ο Νικόλαος Γερμανός, εργολάβος δημοσίων έργων, από τη Χαλκίδα.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Τη θέση του κτιρίου είχαν επιλέξει από τότε που έκαναν το αρχικό σχέδιο της πόλεως Καρύστου, το 1842, οι μηχανικοί Λουδοβίκος Ράγκος, Συνταγματάρχης του Μηχανικού και ο Βαυαρός Μπίρμπαχ. Το κτίριο παρεδόθη το 1896 στη δημοτική αρχή Καρύστου και έγινε η στέγαση του Δημαρχείου Καρύστου, Η στέγη του είναι τετράκλινη, εντυπωσιακή, σε σχήμα ορθογώνιο, στολίζεται με κεραμίδια Βυζαντινού τύπου και ακροκέραμα διακοσμητικά. Για την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκαν ντόπια υλικά και μάλιστα μάρμαρα Καρύστου και Καρυστινές πλάκες.

Γαστρονομία

Η γαστρονομία της Καρύστου είναι αυθεντική, πολύτιμη, βουνίσια και θαλασσινή, με κυρίαρχη θέση να κατέχει η κτηνοτροφία, καθώς εκεί θα βρούμε νόστιμα κρέατα από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα είναι το πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, το ανθότυρο, η κεφαλογραβιέρα, αλλά και το εξαιρετικό αρωματισμένο μέλι που είναι από τα πιο φημισμένα προϊόντα της Καρυστίας. Εξέχουσα θέση κατέχουν και τα περίφημα κρασιά της Καρύστου. Ο ουρανίσκος μας θα ευφρανθεί με ποικίλα εδέσματα όπως κουρκουμπίνες, τραχανάς με καπνιστό χοιρινό, ψαρόσουπα, κατσικάκι Καρύστου γεμιστό στη γάστρα, βουλωτό αρνάκι ή κατσικάκι Καρύστου και από γλυκά μυζηθροχαλβάς, κιουνεφέ, ραβανί Καρύστου και καρυδόπιτα.

Τα Άλογα

Ο Ιππικός Σύλλογο Φίλ-ιπποι, μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής την κτηνίατρο Μαρία Τσαπέπα, εντυπωσιάζουν με τα άλογά τους, προσφέρουν θεραπευτική ιππασία και συμμετέχουν σε γιορτές και τοπικά έθιμα.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Οι υπέροχοι κάτοικοι της Καρύστου φιλοξένησαν με εγκάρδια ευγένεια και ντόπια αβρότητα, όλους εμάς στο Ghetto Magazine, μας έβγαλαν τα καλύτερα πιάτα τους, μας κέρασαν υπέροχες νοστιμιές, μας πρόσφεραν την ποιοτικότερη διασκέδαση, για αυτό και εμείς σας προτείνουμε τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό και ποτό, όπως και τα καλύτερα μέρη για διαμονή στην ιστορική Κάρυστο, την οποία ζήσαμε ως ταξιδιώτες και την οποία αισθανθήκαμε ως μαγευτική.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

 

 

Γευσίπλους

Το Γευσίπλους είναι το κρυμμένο διαμάντι στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Λιμάνι της Καρύστου. Θα εντυπωσιαστείτε από την πέτρινη αυλή του σαν αρχιτεκτονική, αλλά και από το γαστρονομικό πλούτο του μενού το οποίο επιμελήθηκε ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Με ό,τι βγάζει η θάλασσα σε ψαρικά, τυροκομικά και κρεατικά από τον Καρυστινό τόπο, η ομάδα του Chef Θοδωρή Θεοδώρου μετατρέπει τις ευλογημένες αυτές πρώτες ύλες σε μεγαλειώδη πιάτα. Η απίστευτη σαλάτα ανθότυρο με σορμπέ λεμόνι, η γαρίδα σωτέ με φύκι και ταραμά σε χαρουπόψωμο, το ρολό κατσίκι με αμπελόφυλλα, συνομιλούν με μια κουζίνα βγαλμένη από τα σπλάχνα της Καρύστου.

Τηλ. 2224 025697 

 

Ξενοδοχείο Καρύστιον

Σε μια προνομιακή θέση, πάνω στη θάλασσα, μέσα στο ήσυχο περιβάλλον ενός καταπράσινου κήπου θα βρείτε το Ξενοδοχείο Καρύστιον. Από τα μπαλκόνια του έχετε τη θέα του κόλπου της Καρύστου ή του πάρκου και στις βεράντες του απολαμβάνετε την ηρεμία του τοπίου. Ένα από τα πλεονεκτήματα της θέσης του είναι η άμεση πρόσβαση στην αμμουδιά (20 μέτρα) και στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης της Καρύστου (400 μέτρα). Με προτεραιότητα τη φροντίδα των επισκεπτών, παρέχει υπηρεσίες που δομούνται στις ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, την αμέριστη εξυπηρέτηση, τα ποιοτικά προϊόντα και την σχολαστική καθαριότητα. Θα απολαύσετε προσεγμένο πρωινό με ντόπια και φρέσκα προϊόντα, αλλά και επιλογές από πιάτα Μεσογειακής κουζίνας και σπιτικά γλυκά. Must είναι το μοσχαρίσιο χτένι με σάλτσα μπεαρνέζ, η τάρτα με πουρέ αρακά και ο ασυναγώνιστος μουσακάς γαρίδας.

Τηλ. 2224 022191

 

Μοσχοκάρυδο

Το Μοσχοκάρυδο ακολουθεί τη γαστρονομική κουλτούρα του fine dining προτείνοντας πιάτα σε τρεις κατηγορίες, θαλασσινά και ψάρι, κρέας και ζυμαρικά. Το μενού αποτελείται από μια ποικιλία μεσογειακής και ιταλικής κουζίνας. Το Μοσχοκάρυδο είναι ένα μαγαζί που μπορείς να φας όλη μέρα και κάθε μέρα, διαλέγοντας απλά αλλά και ιδιαίτερα πιάτα ή ακόμα και pizza. Το πιάτο που μας κέρδισε ήταν αφενός το ψαρονέφρι με σως κόκκινου κρασιού και αφετέρου τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και αντζούγια.

Τηλ. 2224 022441

 

Εστιατόριο Τα Καλάμια «ο Φλώρος»

Οι παραδοσιακές συνταγές  που θα βρούμε στο Εστιατόριο Τα Καλάμια «ο Φλώρος» συνοψίζουν την ελληνική κουζίνα σε ένα πιάτο. Ο μάγειρας και ιδιοκτήτης Χρήστος Τζένης μαγειρεύει με όλα του τα μυστικά σε ένα εστιατόριο που βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο εδώ και 70 χρόνια. Το μοσχαράκι στάμνας, το κατσικάκι λεμονάτο και ο λαχταριστός μουσακάς μαρτυρούν ότι η παράδοση έχει άποψη και γεύση. Ξεχωρίσαμε επίσης το χαμόγελο και τη φιλοξενία όλης της οικογένειας που μας καλωσόρισε και μας χόρτασε σαν να ήμασταν σπίτι μας.

Τηλ. 2224 22223

 

Η αυλή του Χρήστου

Το παραδοσιακό σουβλατζίδικο «Η αυλή του Χρήστου», είναι το ψητοπωλείο που σε κερδίζει με τις νοστιμιές του. Σουβλάκι και ψητά της ώρας, γύρος χοιρινός, τηγανόψωμο και τυροπιτάρι χειροποίητα, σαλάτες με ντόπια τυριά, αποτελούν την ταυτότητα του μαγαζιού. Από το 2014 ξεχωρίζει δίπλα στο Λιμάνι, μας σερβίρει κρασιά από τοπικούς συνεταιρισμούς και μας εκπλήσσει και με κάποια ψαρικά, όπως γαύρο, σαρδέλα και καλαμάρι, έτσι για να μυρίσουμε τη θάλασσα.

Τηλ. 2224 300605

 

Fingerfood

Το πολυσύχναστο Fingerfood στο Λιμάνι της Καρύστου θα το αναγνωρίσετε από τον κόσμο που συρρέει για να απολαύσει τα μοναδικά ψητά κρεατικά του. Στο καλύτερο ίσως ψητοπωλείο της Καρύστου θα βρούμε γύρο χοιρινό και κοτόπουλο, κοντοσούβλι και χειροποίητα καλαμάκια ψημένα στα κάρβουνα, burgers, τη μοναδική pizza γύρο και ψητά της ώρας, όλα από ολόφρεσκα νωπά κρέατα. Υπάρχουν και οι vegan προτάσεις, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε τις φρέσκιες πατάτες του. Με ιστορία στην πόλη από το 2002 σίγουρα θα σας αποζημιώσει με τις ψητές νοστιμιές του.

Τηλ. 6936462840

 

Galaxy Hotel και Galaxy Café

Το Galaxy Hotel βρίσκεται στην παράλια της Καρύστου με θέα το λιμάνι, έτοιμο να προσφέρει μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαμονή. Λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση και χαρακτηρίζεται από το φιλικό και χαλαρωτικό του περιβάλλον. Διαθέτει 72 δωμάτια εξοπλισμένα, με πανέμορφη θέα και ωραία διαμόρφωση, αλλά και δωμάτια ακόμα μεγαλύτερα ειδικά για οικογένειες. Όλα τα δωμάτια είναι πρόσφατα ανακαινισμένα με ωραία επίπλωση, γι’ αυτό και δημιουργούν μια αίσθηση θαλπωρής. Το πρωινό στο Galaxy Hotel περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα της Καρύστου, όπως το κατσικίσιο τυρί. Το Galaxy Café, μπροστά στη θάλασσα, προσφέρει finger food αλλά και τον περίφημο espresso της Dimello. Το burger του ξεχωρίζει για το χειροποίητο μπιφτέκι, τα λαχανικά είναι βιολογικά από το αγρόκτημα της οικογένειας, ενώ απαραίτητα ζητήστε τη σαλάτα του Καίσαρα γιατί είναι μοναδική.

Τηλ. 2224 022600

 

 

Leval

Leval σημαίνει επίπεδο στη γλώσσα των Hindi, όρος που επαναλαμβάνεται στην υψηλού επιπέδου κουζίνα του. Με προσεγμένη πίτσα, ιταλική pasta και αυθεντικά ριζότο κερδίζει τον κόσμο που αγαπά αυτήν την γαστρονομική τάση. Λειτουργεί ως all day χώρος, με brunch και τον espresso Manuel από το πρωί, ενώ το βράδυ μας προσκαλεί να χαλαρώσουμε με signature cocktails. Το cocktail Jagerito με βάση το διάσημο ποτό Jägermeister, ίσως να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Leval, ένα top spot που αρχίζει να διαδίδεται.

Τηλ. 2224 300403

 

Mixer

Στο Mixer θα βρούμε μια πανδαισία γεύσεων από burgers, κρέπες, βάφλες, spaghetti, club sandwiches, hotdog, τορτίγιες και pancakes. Τα πάντα στο μενού είναι χειροποίητα, από το χυλό με τον οποίο φτιάχνεται η κρέπα μέχρι και την παρασκευή στο μπιφτέκι. Το Mixer εστιάζει στην κουλτούρα του street food την οποία βασίζει σε αγνά υλικά. Η φιλοσοφία της ομάδας του Mixer είναι απλή, ό,τι και να φας είναι πολύ νόστιμο και ό,τι βγάζουν στην κουζίνα τους, τόσο στο στήσιμο, όσο και στη γεύση παρασκευάζεται και προετοιμάζεται σαν να το έτρωγαν οι ίδιοι.

Τηλ. 2224 025000

 

Oasis

Oasis σημαίνει η καλύτερη pizzeria της Καρύστου με αυθεντικές συνταγές και πλούσια και αγνά υλικά. Εκεί θα γευτούμε εκτός από pizza και μακαρονάδες, rigatoni και πεϊνιρλί, όπως και ψητά της ώρας ψημένα στα κάρβουνα. Με περίπου 30 είδη πίτσας και 20 είδη ζυμαρικών, αλλά και πολλές σαλάτες το Oasis αποτελεί την πρώτη επιλογή, ενώ όλα αυτά μας τα προσφέρει στο χώρο μπροστά στη θάλασσα, συνοδεία από το αεράκι του Νότιου Ευβοϊκού.

Τηλ. 2224 024100

 

Riva

Στο Riva χτυπά ο παλμός της διασκέδασης στην Κάρυστο, το πρωί με τον ψαγμένο espresso της Esse και το βράδυ με τα signature cocktail. Στο θαυμάσιο roof garden του Riva, κάτω από τον έναστρο ουρανό, απολαύσαμε το ομώνυμο cocktail με Malibu και πολλά μυστικά, ενώ μας κέρδισε και το Luis Paradise με ρούμι, αλλά και το Felicity με βότκα. Η ατμόσφαιρα, οι μουσικές, ο κόσμος, πιστοποιούν, χωρίς αμφιβολία, ότι  το Riva είναι το απόλυτο spot για ποτό και παρέα στην Κάρυστο.

Τηλ. 2224 025945

 

Volk

Με δημιουργική κουζίνα από το 2017 και από το 2021 στον υπέροχο χώρο του στην Παραλία Καρύστου, όπου κυριαρχεί η artistic εικόνα ενός λύκου, μας περιμένει για κρέπες, pancakes και μοναδικά, χειροποίητα burgers και κοτομπουκιές. Με ένα μενού που έχει επιμεληθεί ο γνωστός Έκτορας Μποτρίνι αποτελεί ένα γαστρονομικό προορισμό για την Κάρυστο. Με το street food σε όλο του το μεγαλείο, και με μια φιλοσοφία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, το Volk αποπνέει ένα οικογενειακό κλίμα και μια ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μουσικές house και hip hop. Το παγωτό μηχανής ανακαλεί μνήμες παιδικής ηλικίας και ο espresso Taresso τα σπάει.

Τηλ. 2224 025025

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top