Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαλκίδα

Η Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο και τη σημασία της Κλινικής Διαιτολογίας στη θεραπεία της νόσου

Η Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο και τη σημασία της Κλινικής Διαιτολογίας στη θεραπεία της νόσου.

Η διατροφή αναγνωρίζεται πλέον ως θεμέλιος λίθος για την υγεία και συνιστά έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητας ζωής, να καθορίσει την πρόγνωση σε χρόνιες και οξείες νόσους, να μειώσει τη θνητότητα, καθώς και τη διάρκειας νοσηλείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διατροφική υποστήριξη και στην πρωτοβάθμια μονάδας υγείας, δύναται να επηρεάσει καθοριστικά την οικονομική αποδοτικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Μάλιστα για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε διατροφική παρέμβαση από Επιστήμονα Διαιτολόγο, τα συστήματα υγείας «κερδίζουν» 17 ευρώ, λόγω της μείωσης του κόστους τόσο της παχυσαρκίας και των συν-νοσηροτήτων αυτής, όσο και της νοσηλείας στην τριτοβάθμια μονάδα υγείας.

Τι είναι η Κλινική Διαιτολογία;

Η Κλινική Διαιτολογία, ως κλάδος της Επιστήμης της διατροφής του ανθρώπου, εμπερικλείει την Προληπτική Διατροφή και την εξατομικευμένη διατροφική φροντίδα στη νόσο και έχει αποκτήσει ευρύ κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον τις τελευταίας δεκαετίες. Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των διατροφικών και μεταβολικών αλλαγών που σχετίζονται με οξείες και χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, καθώς και με καταστάσεις -νοσηρότητες που προκύπτουν κατά τη γήρανση, αλλά και σε όλα τα στάδια της ζωής και προκαλούνται από την έλλειψη ή ακόμη και την περίσσεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Οι βασικές πυλώνες της περιλαμβάνουν τη διατροφική αξιολόγηση, την εκτίμηση της κατάστασης θρέψης, τη διατροφική υποστήριξη μέσω του σχεδιασμού προσωποποιημένης διατροφικής θεραπείας και την παροχή συμβουλευτικής.

Ποιος είναι ο Ρόλος του Κλινικού Διαιτολόγου;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος λοιπόν έχει «εκπαιδευτεί να εφαρμόζει στην πράξη την Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής με στόχο τη βελτίωση της υγείας ασθενών και υγιών ατόμων μέσω της διατροφής. Είναι ο επιστήμονας υγείας που διαθέτει τις δεξιότητες και ικανότητες να μεταφράζει και να μεταδίδει τη  θεωρητική γνώση διευκολύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές σε σχέση με  την τροφή και τον τρόπο ζωής, διδάσκοντας τους παράλληλα πώς μπορούν να διατηρήσουν τις υγιείς  αυτές συνήθειες και συμπεριφορές».

Μαζί με τον ιατρό, τον επιστήμονα σωματικής άσκησης, τον ψυχολόγο και οποιοδήποτε άλλον θεραπευτή χρειάζεται το άτομο, ο Κλινικός Διαιτολόγος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της θεραπευτικής ομάδας. Στόχος άλλωστε κάθε παρέμβασης βελτίωσης της υγείας θα πρέπει να είναι η ολιστική και προσωποποιημένη προσέγγιση και για αυτόν τον λόγο πλέον η διατροφή, μαζί την άσκηση και τη ψυχική υγεία αποτελούν μεταξύ άλλων, τις βασικές συνιστώσες της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine).

Βιογραφικό

Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ με επιστημονικό πεδίο τον καρκίνο του μαστού και της καρδιαγγειακής ευρωστίας και πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή. 

Στα πλαίσια των σπουδών της, πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς (Γαστρεντερολογική Κλινική, Πλαστική Χειρουργική, ΜΕΘ), στο Σισμανόγλειο (Πνευμονολογική Κλινική, ΜΕΘ), στον Ερυθρό Σταυρό (Νεφρολογική, Καρδιολογική, Νευρολογική Κλινική) και στο Τζάνειο (Σακχαρώδης Διαβήτης, Παχυσαρκία). 

Έχει εργαστεί ως ερευνητικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Διατροφής – Κλινικής Διαιτολογίας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Χαλκίδα από το 2008. 

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων και από το 2015 είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του ΠΣΔΔ.

Εισηγείται σε συνέδρια, άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις της έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Υπηρεσίες

  • Ρύθμιση βάρους παιδιών και ενηλίκων (απώλεια, διατήρηση ή αύξηση βάρους)
  • Διατροφή για τη μέλλουσα μητέρα, την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
  • Διατροφή και χορτοφαγία
  • Διατροφή μετά από βαριατρικές επεμβάσεις
  • Διατροφική υποστήριξη σε αθλητές και αθλούμενους
  • Σχεδιασμός μενού για κατασκηνώσεις, σχολεία, παιδικούς σταθμούς
  • Ανάλυση Σύστασης Σώματος
  • Συμβουλευτική για τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

Κλινική Διαιτολογία

  • Υπερλιπιδαιμίες
  • Υπέρταση
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Οστεοπόρωση
  • Νεφροπάθειες
  • Καρκίνος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ΙΦΝΕ
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
  • Υπογονιμότητα
  • Καχεξία 
  • Αυτοάνοσα Νοσήματα 

Διαιτολογικό Γραφείο

Αβάντων 50, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 0 75727

Facebook: Ioanna Katsaroli – Instagram: Ioanna Katsaroli dietitian

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top