βουνό Dirfy’s Trail Run

Η ιστορία ενός βουνού μέσα από το Dirfy’s Trail Run

Μονοπάτια γεμάτα εξομολογήσεις..

Αφετηρία του Dirfy’s Trail Run αποτελεί ο χώρος του Δημοτικού σχολείου της Στενής, αφενός γιατί βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και ο προαύλιος χώρος εξυπηρετεί ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του αγώνα, και αφετέρου γιατί δημιουργεί ένα αίσθημα νοσταλγίας στους ντόπιους φορείς της διοργάνωσης, θυμίζοντάς τους τα παιδικά τους χρόνια, λίγο πριν μετρήσουν τις δυνάμεις τους με το βουνό.

Οι σχεδιασμένες διαδρομές που μπορεί να επιλέξει για να αγωνιστεί ένας δρομέας, είναι οι εξής:

Ηραίος Άθλος – 32,5km

Δίρφυα Μονοπάτια – 14.6km

Μονοπάτια του Κάντζου 5,5km

Big Bear Downhil – 4km

Στα μονοπάτια της αντίστοιχης διαδρομής θα συναντήσει κανείς τους απαραίτητους σταθμούς υδροδοσίας και τροφοδοσίας, οι οποίοι είναι εκεί για καλύπτουν επιμελώς τις ανάγκες των αθλητών. Το πολύ ενδιαφέρον παρόλα αυτά, είναι οι ονομασίες των σταθμών αυτών, και το νόημα πίσω από αυτές. Πρόκειται για ονομασίες που δόθηκαν για να τιμήσουν ανθρώπους και γεγονότα, αλλά και για να αναδείξουν την ιστορία του βουνού.

Ας δούμε λοιπόν κομμάτι – κομμάτι τις διαδρομές.

Στη διαδρομή των 5χλμ συναντάμε τους εξής σταθμούς:

Σταθμός τροφοδοσίας «Θανάσης Αναστασιάδης», στο 1,1 χλμ.

Ο Θανάσης ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε το βουνό, το οποίο του έδινε χαρά και δύναμη .Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε περισσότερο με την αναρρίχηση και βοήθησε πάρα πολύ τον ορειβατικό σύλλογο της Χαλκίδας. Του άρεσε να προσφέρει τις γνώσεις του και τη βοήθειά του στους νέους ορειβάτες. Αυτό θα έκανε και στην τελευταία του ανάβαση στον Όλυμπο. Έφυγε εκεί, που τόσο αγαπούσε.

Σταθμός τροφοδοσίας  «Λέλα Καραγιάννη», στα 3.6 χμλ

Ο σταθμός είναι αφιερωμένος Ευβοιώτισσα ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη με καταγωγή από τη Λίμνη, η οποία εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δαφνί, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944.

Στη συνείδηση των διοργανωτών, η ονοματοδοσία αυτή συνδέεται άμεσα και με την πολύπαθη από δασικές πυρκαγιές Λίμνη.

Το σταθμό συναντά επίσης κάποιος στα 13,2 χλμ της διαδρομής των 15 χλμ.

Στη διαδρομή των 15χλμ βρίσκονται οι σταθμοί:

Σταθμός τροφοδοσίας  «Κυριάκος  Καρακίτσιος – Δημήτρης Κωστόπουλος», στα 4,2 χλμ 

Ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας στα 15km/30km είναι αφιερωμένος σε δύο νέους αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας όπου έχασαν τη ζωή τους στην υψηλότερη κορυφή της Εύβοιας το 2002. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φρικτός θόρυβος της πτώσης του «Φάντομ» ακούστηκε σε όλες τις Βόρειες Σποράδες, νωρίς το πρωί την 26η Ιουνίου του 2002, μόλις λίγη ώρα μετά την απογείωση. Το δυστύχημα συντάραξε την τοπική κοινωνία αλλά και όλο το πανελλήνιο, που θρηνούσε το χαμό δύο νεαρών στρατιωτικών. Οι δύο πεσόντες χειριστές ήταν δύο νέοι άνθρωποι και έμπειροι αεροπόροι, ο σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος, 31 ετών από την Κοζάνη, και ο υποσμηναγός Δημήτρης Κωστόπουλος, 29 ετών από τη Λάρισα.

Στα αντίστοιχα χιλιόμετρα τον συναντά κανείς και στη διαδρομή των 30 χλμ

Σταθμός τροφοδοσίας  «Σεβάχ», στα 5,8 χλμ

Με αφορμή τη δηλητηρίαση από φόλα του τετράποδου φίλου του Συλλόγου, του ΣΕΒΑΧ, στην περιοχή του καταφυγίου του ΕΟΣ Χαλκίδας σε μια ημέρα στήριξης του αγώνα κατά των ανεμογεννητριών, αποφασίστηκε να ο δεύτερος σταθμός τροφοδοσία στα 15km/30km να αφιερωθεί στον ΣΕΒΑΧ. Έτσι στο 2ο σταθμό τροφοδοσίας (6χλμ) στο καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας τους δρομείς περιμένουν οι φίλοι του.

To σταθμό αυτό συναντάμε επίσης στα 5,8 χλμ της διαδρομής των 30 χμλ.

Σταθμός τροφοδοσίας  «Σιδερίτης», στα 8.7 χλμ

Ο τρίτος σταθμός τροφοδοσίας στη διαδρομή 15km/30km, είναι αφιερωμένος στο Σύλλογο «ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ», με έδρα τη Χαλκίδα, που μάχεται ενεργά για την προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής κληρονομίας. 

To σταθμό αυτό συναντάμε επίσης στα 8,7 χλμ , και στα 26,3 χλμ της διαδρομής των 30 χλμ.

Τέλος, στη διαδρομή των 30 χλμ, συναντάμε τους σταθμούς:

Σταθμός τροφοδοσίας  «Αντώνης Συκάρης», στα 14,5 χλμ

Ο Αντώνης Συκάρης γεννημένος τον Μάιο του 1962, με καταγωγή από την Εύβοια, ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους και έμπειρους Έλληνες ορειβάτες, καθώς και ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές της Γης άνω των 8.000 μέτρων. Ο Aντώνης Συκάρης είχε στο ορειβατικό «βιογραφικό» του τρία από τα 14 βουνά του «Γκραν Σλαμ» της ορειβασίας, της ιερής δηλαδή «πυραμίδας» με τις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ (8.848 μ.), το Κανγκτσεντζούνγκα (8.586 μ.) , το Μανασλού (8.163 μ.). Μετρούσε 32 χρόνια εμπειρίας, με ορειβασία και αναρρίχηση, 66 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Αντώνης Συκάρης έχασε τη ζωή του σε ηλικία 60 ετών, καθώς κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι, στα Ιμαλάια.

Σταθμός τροφοδοσίας «Οι πέντε ήρωες του Μίστρου», στα 22,8 χλμ

Αφιερωμένος στους πέντε νέους ανθρώπους (Νίκος Τσαμπάσης 19 ετών, Γιάννης Τσώκος 23 ετών, Δημήτρης Λιάσκος 33 ετών, Δημήτρης Γιαπλές 26 ετών, Χρήστος Καρλατήρας 27 ετών) που τον Αύγουστο του 2007 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο χωριό τους, για να σώσουν το δάσος και τις περιουσίες τους. Η φωτιά που ξέπσε εκείνη τη χρονιά στο Μίστρο, ήταν προέκταση της μεγάλης φωτιάς που εκείνη τη χρονιά κατέκαψε τη νότια Εύβοια. Οι «πέντε ήρωες του Μίστρου», τιμούνται κάθε 24 Αυγούστου από την τοπική κοινωνία του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, και το εθελοντικό κλιμάκιο πυροσβεστών Ψαχνών, στο εκκλησάκι του Αγίου Διονυσίου.

Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Ευβοίας, Χρήστο Γουβαϊλη, για τη συνεργασία και το γενναιόδωρο μοίρασμα.

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top