γονιμότητα

Η γονιμότητα σου ..είναι στο χέρι σου

Ο Παναγιώτης Κρόκος, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας που είναι στις 15 Ιουνίου, με τον μήνα Ιούνιο να είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα γονιμότητας.

Ο Παναγιώτης Κρόκος, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την ACT (Assisted Conception Taskforce) ως η μέρα αφιερωμένη στη γονιμότητα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, ο Ιούνιος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα γονιμότητας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ρυθμοί της καθημερινότητας των ζευγαριών και η επιλογή για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία αποτελούν κάποιους από τους λόγους που κάνουν αυτή την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας πιο επιτακτική από ποτέ.

Η υπογονιμότητα έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελεί στίγμα για τα ζευγάρια. Σίγουρα πρόκειται για μια δύσκολη συνθήκη για κάθε ζευγάρι που τη βιώνει, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από μια σωστή και μεθοδική προσέγγιση από έναν Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, θα δοθεί λύση. Σήμερα, 1 στα 6 ζευγάρια έρχεται αντιμέτωπο με την υπογονιμότητα. Εάν το μήνυμα της ενημέρωσης και της πρόληψης διαδοθεί, ο αριθμός των ζευγαριών που δεν μπορούν με ευκολία να αποκτήσουν παιδί θα μειωθεί.

Τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στη μελέτη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στη γονιμότητα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία είναι πολλές, το ίδιο και στη γονιμότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση, η μόλυνση του νερού και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εμμηνορυσιακό κύκλο, στη σπερματογένεση, στην πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης και στα αποθέματα των ωοθηκών.

Για όλους αυτούς του λόγους και προκειμένου να ενισχυθεί η γονιμότητα, υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορεί κάθε γυναίκα να υιοθετήσει στην καθημερινότητά της, εφόσον επιθυμεί να γίνει μητέρα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη. Το κάπνισμα είναι αίτιο μείωσης των αποθεμάτων των ωοθηκών, ενώ οι καπνίστριες φαίνεται ότι μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με γυναίκες που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα, επίσης, ευθύνεται για πληθώρα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως είναι οι αποβολές και ο πρόωρος τοκετός. Η μείωση κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ φαίνεται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γονιμότητα.

Η υιοθέτηση ενός σωστού πλάνου διατροφής που στηρίζεται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητας, στην πρόληψη των αποβολών και σε μια υγιή εγκυμοσύνη γενικότερα, καθώς μια σωστή διατροφή εξασφαλίζει ένα υγιές σώμα ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα. Η παχυσαρκία επηρεάζει το ορμονικό προφίλ των γυναικών και μπορεί να εμποδίζει την ωορρηξία. Η άσκηση πρέπει να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γυναικών που επιθυμούν να συλλάβουν, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει πολύ σημαντικά στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Ο «χρυσός» συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης ευνοεί τη γονιμότητα και εξασφαλίζει έναν υγιή οργανισμό που είναι έτοιμος να κυοφορήσει. Κάθε γυναίκα στην περίοδο προ της σύλληψης πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα φυλλικού οξέος καθημερινά, γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας συνεπάγονται έντονο stress για κάθε άτομο. Η καθυστέρηση στον ερχομό ενός παιδιού καθώς και οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δημιουργούν επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση στα ζευγάρια. Το άγχος δεν ευνοεί τη διαδικασία της σύλληψης και τα αποτελέσματα σημαντικών μελετών δείχνουν ότι γυναίκες με λιγότερο άγχος και περισσότερες θετικές σκέψεις καταφέρνουν πιο εύκολα να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Η επιστημονική πρόοδος στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής επιτρέπει πλέον σε κάθε γυναίκα να «παγώσει» το χρόνο και να απαλλαγεί από το άγχος που σχετίζεται με την ηλικία και τη γονιμότητά της. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να αναβάλλει προσωρινά την τεκνοποίηση για κοινωνικούς λόγους (πχ. λόγω καριέρας, σπουδών ή αναζήτησης κατάλληλου συντρόφου). Είναι γνωστό η ποιότητα των ωαρίων είναι καλύτερη όσο μικρότερη είναι η ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ιδανική ηλικία για τη συλλογή και την κρυοσυντήρηση των ωαρίων είναι μεταξύ 25 και 36 ετών. Από τη στιγμή που τα ωάρια θα κρυοσυντηρηθούν, σταματά να χτυπά για αυτά το βιολογικό ρολόι. Το διάστημα που μεσολαβεί από την κρυοσυντήρηση μέχρι την απόψυξη των ωαρίων δεν επηρεάζει την ποιότητά τους. Όσο χρόνος τρέχει, η κρυοσυντήρηση ωαρίων εξασφαλίζει σε κάθε γυναίκα μια παρακαταθήκη γενετικού υλικού- αναλλοίωτου στο χρόνο- που θα βοηθήσει στον οικογενειακό της προγραμματισμό.

Αξιοποιήστε το μήνα γονιμότητας και επισκεφθείτε έναν Γυναικολόγο Αναπαραγωγής για να ενημερωθείτε για την Αναπαραγωγική σας Υγεία. 

Σύντομο Βιογραφικό Ιατρού

O Παναγιώτης Κρόκος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» & της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις».

Διατηρεί ιδιωτικό Ιατρείο στη Χαλκίδα.

Καραμουρτζούνη 1, Χαλκίδα – Τηλ. 222 13 0 9488

Email: docpankrokos@gmail.com

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top