Γιορτή Σαρδέλας Χαλκίδα γαστρονομική ψυχαγωγική εμπειρία

Η Γιορτή της Σαρδέλας στη Χαλκίδα, μια γαστρονομική και ψυχαγωγική εμπειρία – Εικόνες

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοφίλης – Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου Κυριακή, ώρα 12 το μεσημέρι. Στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου κόσμος συνέρρεε με αρκετή περιέργεια. Την τιμητική της είχε η σαρδέλα του Ευβοϊκού….

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοφίλης – Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

Κυριακή, ώρα 12 το μεσημέρι. Στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου κόσμος συνέρρεε με αρκετή περιέργεια. Την τιμητική της είχε η σαρδέλα του Ευβοϊκού. Μια γαστρονομική γιορτή που συμπεριλάμβανε όλα εκείνα τα στοιχεία ενός πολιτιστικού event, είχε οργανωθεί από μια αεικίνητη ομάδα με πάμπολλους συνεργάτες.

Ένα αληθινό φεστιβάλ φαγητού που τα είχε όλα, μουσική, χαιρετισμούς επισήμων, λαχειοφόρο αγορά για φιλανθρωπικό σκοπό, διαγωνισμό μαγειρικής και φυσικά ολόφρεσκη ευβοϊκή σαρδέλα ψημένη στα κάρβουνα.

Η μυρωδιά της ψητής σαρδέλας κατέκλυσε το χώρο της εκδήλωσης. Οι ψήστες, μια ομάδα ανθρώπων που μεριμνούσε ώστε να είναι τραγανή και λαχταριστή, μας αποκάλυψαν τη συνταγή. Η σαρδέλα πρέπει να είναι πρωτίστως φρέσκια, προσθέτουμε χοντρό αλάτι και την ψήνουμε και από τις δύο πλευρές σε αναμμένα κάρβουνα. Το υπέροχο αυτό έδεσμα μοίραζαν στον κόσμο, εντελώς δωρεάν, οι συνεργάτιδες της εκδήλωσης με περισσή ευγένεια και ένα ανεξάντλητο χαμόγελο.

Η επιτυχία αυτής της πολύκροτης γαστρονομικής γιορτής οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε όλους αυτούς που βρίσκονταν πίσω από την κουίντα και επιμελήθηκαν ψήσιμο και σερβίρισμα.

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Το Αλωνάκι» με τις όμορφες παραδοσιακές ενδυμασίες τους και υπέροχους νησιώτικους χορούς.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων με προεξέχοντα τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδικογλου, ο οποίος κινητοποίησε και το μηχανισμό που οργάνωσε την εκδήλωση, τονίζοντας τα έξοχα αποτελέσματα της συλλογικής συνεργασίας και την ανάγκη η όμορφη Χαλκίδα να πρωτοστατήσει στην ανάδειξη της σαρδέλας του Ευβοϊκού, ενώ προανήγγειλε την ανακαίνιση της Ιχθυόσκαλας, παράλληλα με την στήριξη της αλιείας και γενικότερα του Πρωτογενούς Τομέα της οικονομίας.

Εν συνεχεία, ο CEO του ΟΚΑΑ Απόστολος Αποστολάκος ανέφερε τη στρατηγική για ψηφιοποίηση της δουλειάς στις Ιχθυόσκαλες και υπερτόνισε τη σημασία της προβολής των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα εκείνων της Εύβοιας.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλους τους φορείς που στήριξαν την προσπάθεια αξιολόγησε τη σημαντικότητα της συνεργασίας για να γίνει γνωστή η σαρδέλα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα του εξωτερικού.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα συνεχίζοντας το χαιρετισμό των επισήμων έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Χαλκίδα βρέχεται από άκρη σε άκρη με θάλασσα και διαπρέπει στον τομέα της αλιείας, ενώ αναφέρθηκε στη σύμπραξη όλων των φορέων για την υλοποίηση του γαστρονομικού αυτού γεγονότος.

ευχαριστώντας παράλληλα τους δύο ανθρώπους που αποτέλεσαν την ψυχή της εκδήλωσης, το Θεοδόση Γεωργουλόπουλο και τον Παύλο Δημητριάδη.

Ανάμεσα στους ομιλητές ο Βασίλης Βαρελάς εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, εξέφρασε την ανάγκη να στηρίξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το μοναδικό πλούτο του Ευβοϊκού και των επιχειρήσεών του. Ως εκπρόσωπος του Λιμενικού η Αντιγόνη Περγίνη μετέφερε το ελπιδοφόρο μήνυμα και την ευχή η Γιορτή της Σαρδέλας να καθιερωθεί ως θεσμός κάθε χρόνο.

Ο Βασίλης Ευθυμίου της Εστίασης απέδωσε τα εύσημα στους φορείς που αναδεικνύουν το γαστρονομικό πολιτισμό της Εύβοιας.

Η καρδιά της εκδήλωσης Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος ευχαρίστησε Περιφέρεια, ΟΛΝΕ, ιχθυεμπόρους αλλά και τους ψαράδες τους οποίους συναναστρέφεται καθημερινά και ενέπνευσαν τη δημιουργία αυτού του σημαντικού Food Festival.

Guest Chef της κυριακάτικης αυτής γιορτής ήταν ο διάσημος μάγειρας Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος μας εκμυστηρεύτηκε κάποια μυστικά για το σωστό μαγείρεμα της σαρδέλας. Το πρώτο και μεγαλύτερο μυστικό είναι η σαρδέλα να είναι φρέσκια.

Κατόπιν αν είναι παστή να μην είναι αλατισμένη πολλή ώρα γιατί σπάει. Στο ψήσιμο η τέχνη είναι να μην ψήνεται πολλή ώρα γιατί στεγνώνει ενώ μας αποκάλυψε ότι η σαρδέλα αγαπάει τα φρέσκα μυρωδικά τα οποία αναδεικνύουν τη γεύση της. Επίσης το γρήγορο ψήσιμο τη βοηθάει να κρατά το λίπος της στο οποίο βρίσκονται τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα. Φυσικά μας μαγείρεψε δυο υπέροχες συνταγές όπως σαρδέλα μαρινάτη με αρωματισμένα κρουτόν από κουλούρι, αλλά και σαρδέλες παναρισμένες με πάνκο, μια συνταγή ιδιαιτέρα αγαπητή στα παιδιά.

Ο γαστρονομικός διαγωνισμός που διοργανώθηκε μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού με μια κριτική επιτροπή με προεξέχοντα το chef Αλέξανδρο Παπανδρέου.

Ο πρώτος νικητής Σωτήρης Τζαφέρος μαγείρεψε ένα gourmet πιάτο με μια bruschetta με σαρδέλα, μαρμελάδα από σμέουρα, καραμελωμένα κρεμμύδια και crispy chips από λουκάνικο, συνοδευομένη από βρώσιμα λουλούδια. Ο δεύτερος νικητής Γιάννης Πολύχρονος με spicy νιγκίρι με σαρδέλα και η τρίτη νικήτρια Μαρία Βούζη με sushi σαρδέλας εντυπωσίασαν εξίσου.

Η έκπληξη της γιορτής ήταν ο Χάρης Ρώμας που προκάλεσε τον ενθουσιασμό του κόσμου και με τον οποίο όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν. Υπερθεμάτισε για την αξία της γιορτής της σαρδέλας και ευχήθηκε να γίνει θεσμός στη Χαλκίδα αυτή η γαστρονομική εκδήλωση, προτρέποντας όλους τους φορείς με πρωτοστάτη τον ίδιο ως επισκέπτη, να ξανασυναντηθούν την επόμενη χρονιά.

Το απόγευμα μετά τη λαχειοφόρο αγορά με σκοπό τη βοήθεια σε  ευάλωτες ομάδες και αφού χορτάσαμε ολόφρεσκη ψητή σαρδέλα και ήπιαμε τοπικό κρασί, αφεθήκαμε στο Ψυχαγωγικό Πρόγραμμα της Ορχήστρας του Ηλία Γάκου και του Λαογραφικού Ομίλου Ψαχνών «Ευ ζην» και χορέψαμε με την καρδιά μας.

Η Γιορτή της Σαρδέλας μπορεί να ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός ή μια γαστρονομική γιορτή ή ακόμη και ένα event προώθησης ευβοϊκών προϊόντων. Αποτέλεσε ωστόσο μια προσπάθεια σύμπραξης δημοσίων και ιδιωτικών φορέων οι οποίοι συνέβαλλαν ώστε να δημιουργηθεί ένα Φεστιβάλ Φαγητού, στην πόλη της Χαλκίδας, που αγκαλιάσαμε όλοι μας και θέλουμε να αγκαλιάσουμε και την επόμενη φορά. Γιατί τα προϊόντα του ελληνικού και ιδιαίτερα του ευβοϊκού πρωτογενούς τομέα έχουν δικαίωμα σε επόμενη και μεθεπόμενη φορά.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top