Η Σκύρος, ένα νησί με πλούσια ιστορία, απίθανη γαστρονομία και έντονα τα λαογραφικά στοιχεία, συνιστά μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική επιλογή στο αποκαλόκαιρο και ειδικά το Σεπτέμβριο. Οι ξεχωριστές παραλίες της, τα γραφικά σοκάκια της Χώρας, οι καμάρες και οι εκκλησιές, το κοσμοπολίτικο Λιμάνι της Λιναριάς, συνθέτουν ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό κεφάλαιο που μετατρέπουν την επίσκεψη στη Σκύρο σε μια πρωτόγνωρη ταξιδιωτική εμπειρία.

Photo: Γιώργος Θεοφίλης
Το κύριο χαρακτηριστικό της Σκύρου είναι ότι διατηρεί μια ημιάγρια αυθεντικότητα, χωρίς να έχει αλλοιωθεί από το ανεξέλεγκτο κύμα του υπερτουρισμού, διατηρεί έντονα τα στοιχεία της πατροπαράδοτης φιλοξενίας και διαθέτει ανεξερεύνητους πολιτισμικούς θησαυρούς που μας καλούν να τους εξερευνήσουμε.

Photo: Γιώργος Θεοφίλης
Η Σκύρος παραμένει ανεξίτηλη και αναλλοίωτη στο πέρας του χρόνου με μια ομορφιά που πηγάζει από τους ανθρώπους της, αυτούς που ζουν μόνιμα στο νησί και θα μας φιλοξενήσουν, αλλά και αυτούς που έχουν συνεισφέρει καλλιτεχνικά και αισθητικά, προσδίδοντας μια πολιτιστική συνέχεια στη μακρόχρονη ιστορία της.
Μάνος Φαλτάϊτς

Photo: Γιώργος Θεοφίλης
Ο Μάνος Φαλτάϊτς ίδρυσε το 1964 το ομώνυμο Μουσείο, στο παλιό αρχοντικό των «Φαλταγήδων», το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό φορέα της Σκύρου με πανελλήνια ακτινοβολία. Στις αίθουσες του μουσείου στεγάζεται μεγάλος αριθμός συλλογών με αντικείμενα του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου, κεραμικά και πορσελάνες από όλα τα μέρη του κόσμου, κεραμικά καθημερινής χρήσης, κεντήματα, υφαντά, έπιπλα και σκεύη, μικροξυλόγλυπτα, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, άμφια και φορεσιές.
Το σκυριανό σπίτι
«Αλώνη» λένε στη Σκύρο γενικά το βιος του σπιτιού, τα πράγματα που βρίσκονται σε αυτό και εκπληρούν πρακτικές και αισθητικές ανάγκες. Το κυριότερο μέρος της «αλώνης» σε καλλιτεχνική και υλική αξία αποτελούν τα είδη που έχουν σκοπό διακοσμητικό. Η αισθητική των σπιτιών της Σκύρου στηρίζεται αφενός στις μόνιμες κατασκευές, οικοδομικές και ξυλουργικές (σφάς, ράφια, σταμνοστάτης, πάγκος, φγου, σκατζίδια, χτιστό εικονοστάσι), και αφετέρου στα είδη που βρίσκονται τοποθετημένα σε εμφανή σημεία, με προορισμό αποκλειστικά πρακτικό ή αισθητικό. Τα είδη διακόσμησης, που απαιτεί η παράδοση και η λαϊκή σκυριανή τέχνη, έχουν ως πρωταγωνίστρια τη Σκυριανή γυναίκα, η οποία είναι η αδιαφιλονίκητη και αποκλειστική εξουσιάστρια του σπιτιού της.

Photo: Γιώργος Θεοφίλης
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο
Η δημιουργία του ιερού του Αγίου Γεωργίου και η λατρεία του από τους Σκυριανούς έχει τεράστια σημασία για τη ζωή τους, από θρησκευτική, κοινωνική και οικονομική άποψη. Σύμφωνα με την παράδοση ο Νικηφόρος Φωκάς, στρατηγός ακόμα, εξεστράτευσε εναντίον της Κρήτης, έχοντας μαζί το μοναχό Αθανάσιο, ιδρυτή της μονής Αγία Λαύρας του Άθωνα. Επειδή όμως τον πείραζε η θάλασσα, ο Αθανάσιος ζήτησε και αποβιβάστηκε στη Σκύρο, μονάζοντας στη σπηλιά που βρίσκεται στη Β.Α πλευρά του κάστρου, όπου σήμερα υπάρχει εκκλησία τιμώμενη στο όνομά του. Ο Νικηφόρος έδωσε και κράτησε την υπόσχεση να χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με δαπάνες του ίδιου και αργότερα δαπάνες του αυτοκράτορα Τσιμισκή.
Το Άγαλμα του Μπρουκ

Photo: Γιώργος Θεοφίλης
Το Άγαλμα του ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος πέθανε από τσίμπημα θανατηφόρου κουνουπιού, ανοιχτά της Σκύρου όταν υπηρετούσε στο αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και του οποίου ο τάφος βρίσκεται στον όρμο Τρεις Μπούκες, φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο, με το μύθο να λέει ότι είχε ως μοντέλο το νεαρό τότε Αλέξανδρο Ιόλα. Το ορειχάλκινο άγαλμα εκτίθεται στη βορειανατολική άκρη της Χώρας κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο και μπροστά από το εκκλησάκι της Αγία Τριάδας, συμβολίζοντας την αιώνια ποίηση.
Οι σκυριανοί κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί
Η κτηνοτροφία στη Σκύρο ασκείται από τα αρχαία χρόνια με τους τσοπάνηδες να αποτελούν ιδιαίτερη κάστα της σκυριανής κοινωνίας για πολύ μεγάλο διάστημα στο παρελθόν. Τα αιγοπρόβατα συγκεντρώνονται κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού στο άγριο «Βουνό», ενώ το ήσυχο βόρειο τμήμα, η Μερόη, προσφέρεται για καλλιέργειες στα γεωργικά προϊόντα της Σκύρου από τα οποία ξεχωρίζουν το κριθάρι, οι ελιές, το κρασί, τα σταφύλια, τα σύκα, η τοπική ποικιλία φάβας, το ριζάρι, ένα φυτό από τα οποίο έβγαζαν την κόκκινη βαφική ουσία και το μαυράγανο, ένα είδος σιταριού. Ονομαστά γαστρονομικά προϊόντα είναι το σκυριανό κατσικάκι και η σκυριανή γραβιέρα, όπως και το σκυριανό θυμαρίσιο μέλι.

Photo: Γιάννης Κάραλης
Το σκυριανό αλογάκι
Στο νότιο τμήμα του νησιού, υπάρχουν ημιάγρια, σε μικρές αγέλες, οι τελευταίοι και σπανιότατοι αντιπρόσωποι της περίφημες «Πικερμικής» ράτσας των ιππαρίων της παλαιοντολογικής εποχής, αλογάκια που δε βρίσκονται πια παρά μονάχα στη Σκύρο και στα νησιά Σέτλαντ της Αγγλίας και που το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1.10 μέτρα.
Ο Γέρος και η Κορέλα
Από την αρχή του Τριωδίου, περιέρχονται καθημερινά στο κεντρικό δρόμο της Αγοράς και τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου, όμιλοι μεταμφιεσμένων αποτελούμενοι από 3 έως 5 άτομα συνήθως, δίνοντας ένα τόνο μυστηριακού μεγαλείου σε ένα καρναβάλι που μόνο στη Σκύρο συναντάται. Ο κορυφαίος του ομίλου, ονομαζόμενος «Γέρος», είναι ντυμένος στο πάνω μέρος με μαλλιαρή μαύρη κάπα, ίδια με προβιά τράγου, φορτωμένος στη μέση με 50-80 κουδούνια του κοπαδιού, και με μάσκα από προβιά γιδιού. Στο κάτω μέρος φορά τσοπάνικο πανωβράκι, τις τροχαδοκάλτσες και τα υποδήματα των Σκυριανών χωρικών, τα παραδοσιακά τροχάδια. Ο «Γέρος» συνοδεύεται από άλλο νέο ντυμένο με Σκυριανή γυναικεία φορεσιά με το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα από τομάρι μικρού κατσικιού, την «Κορέλα». Ο «Φράγκος» το τρίτο μέρος του ομίλου, είναι πρόσωπο κωμικό φορά ευρωπαϊκό παντελόνι, κρατά ένα κοχύλι στο χέρι, το γνωστό στους ναυτικούς σαν «μπουρού» και όλοι μαζί αφού περιδιαβούν στα σπίτια, ανεβαίνουν στο μοναστήρι του Άγιου Γεωργίου, χτυπούν χαρούμενα την καμπάνα, θέτοντας έτσι πανηγυρικά και επίσημα τέρμα στη διασκέδαση.
Το φαγητό, το shopping και η φιλοξενία της διαμονής στη Σκύρο, δημιουργούνται από αυτούς του υπέροχους Σκυριανούς και απευθύνονται σε όλους εμάς που αναζητούμε πρωτίστως την ακατέργαστη αυθεντικότητα η οποία όμως εντάσσεται στη μοντέρνα εκδοχή της, χωρίς συνάμα να αποποιείται το διάλογο με την παράδοση, εκείνη τη γαστρονομική, την αισθητική, και προπάντων την ανθρώπινη. Το Ghetto Magazine μίλησε με όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προσωποποιούν τη Σκύρο και την κάνουν φαντασμαγορική και σας παρουσιάζει τα καλύτερα μέρη στη Σκύρο για να φάμε, να ψωνίσουμε και να απολαύσουμε τη διαμονή μας.
Διαμονή
Νεφέλη Hotel Skyros Resort
View this post on Instagram
Το Νεφέλη, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό ξενοδοχείο της Σκύρου, καθώς από τη δημιουργία του το 1989 και με διάφορες προσθήκες, είναι άμεσα συνυφασμένο με όλες τις εκφάνσεις του τουριστικού προϊόντος του νησιού. O manager του Νεφέλη Hotel Skyros Resort, Δημήτρης, μας περιγράφει τη φιλοσοφία του resort: «μας ενδιαφέρει η επαφή με τον κόσμο, για αυτό η φιλοξενία μας θα θέλαμε να είναι όσο περισσότερο πιο προσωποποιημένη, ώστε ο καθένας να μας γνωρίζει και να δημιουργείται μια αλληλεπίδραση. Ο κόσμος μπορεί να επιλέξει το Νεφέλη για την πλήρη διαφοροποίησή του, καθώς υπάρχουν δωμάτια για όλα τα budgets, ξεκινώντας από οικονομικές προτάσεις και καταλήγοντας σε βίλες και σουίτες ως πιο premium επιλογές». Συνεχίζοντας ο Δημήτρης μας τονίζει: «υπάρχει μια κεντρική πισίνα 220 τμ, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αυθεντικοί γίνεται δημιουργώντας μια εμπειρία φιλοξενίας συνδεδεμένη με τη Σκύρο». Επιπλέον μας παρουσιάζει και το εστιατόριο του Νεφέλη το οποίο είναι ανοιχτό για όλους, λέγοντας: «το εστιατόριο βασίζεται σε βιολογικά προϊόντα αναδεικνύοντας τα γευστικά πρότυπα του νησιού μας, με εξέχον πιάτο το λεμονάτο ντόπιο κατσικάκι αλλά και εστιάζοντας στα μαμαδίστικα πιάτα όπως τα περίφημα λαδερά».
View this post on Instagram
Alerò Seaside Skyros Resort
View this post on Instagram
To Alerò Seaside Skyros Resort είναι ένα luxury resort, το πρώτο στην κατηγορία του με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και βραβευμένο για authentic stay από το tourism awards 2022. H Αλεξάνδρα και η Ηρώ, χρησιμοποίησαν τα αρχικά των ονομάτων τους, που μαζί με το Άλας και το Νερό, συνέθεσαν το Alerò. «Η φιλοσοφία του ξενοδοχείου ξεκινά από ένα οικογενειακό όνειρο να δημιουργήσουμε ένα χώρο στον οποίο ο επισκέπτης να αισθάνεται όπως το σπίτι του, και τον οποίο προσεγγίσαμε κι εμείς ως καταναλώτριες αφού πρωτίστως θα έπρεπε να ικανοποιεί εμάς τις ίδιες», μας περιγράφουν. «Πρωταρχικό ενδιαφέρον μας είναι ο τόπος, για αυτό στο Alerò έχουμε εναρμονίσει φυσικά υλικά στην αρχιτεκτονική, ζωτικής σημασίας είναι ο φυσικός φωτισμός, ενώ έχουμε διατηρήσει το σχίνο στην παραθαλάσσια γραμμή του οικοδομήματος, σεβόμενες το οικοσύστημα και διατηρώντας την αρμονία του φυσικού τοπίου». Επιπλέον προσθέτουν: «το εστιατόριο Amerissa το οποίο δημιουργήσαμε στο παλιό πέτρινο σπίτι της γιαγιάς Αμέρισσας, επικεντρώνεται στα τοπικά προϊόντα και γεύσεις. Με τη συνεργασία του executive chef μας Άγγελου Λάντου, ο οποίος έχει 2 αστέρια Michelin από τη Σπονδή, προσφέρουμε μια εμπειρία fine dining ανοιχτή για το ευρύ κοινό». Με πρόσχαρη διάθεση επίσης μας προτείνουν: «στο menu του Amerissa αξίζει να δοκιμάσετε το crab cake, κροκέτα καβουριού με mayo αχινού, το απόλυτο best seller μας, ένα συνονθύλευμα δημιουργικής κουζίνας και ελληνικής θάλασσας, το αρνάκι Σκύρου με πουρέ πατάτας και πίκλα από κοκκάρι, αλλά και την εξαιρετική παραλλαγή του παστίτσιου με μοσχαρίσια σκυριανά μάγουλα και μπεσαμέλ με γραβιέρα Σκύρου».
View this post on Instagram
Καφέ – Brunch – Φαγητό
Αγορά
View this post on Instagram
Το γραφικό Αγορά με τη θεσπέσια θέα και τη σκυριανή αρχιτεκτονική ξεχωρίζει στη Σκύρο και την κεντρική Πλατεία της Χώρας. Η Ιωάννα, πνοή και καρδιά του Αγορά, έχει δημιουργήσει ένα χώρο με χαρακτήρα και τον οποίο μας περιγράφει: «στο μπαρ Αγορά, στη Σκύρο, φροντίζω για την οργάνωση, για την κοινότητα-ομάδα, για την επικοινωνία. Είναι οι επιλογές των κοκτέιλς, του καταλόγου, τα υλικά και η ποιότητα τους, αλλά και οι παρασκευές τους που μας ενδιαφέρουν σημαντικά και όλα τα μικρά, οι λεπτομέρειες. Είναι η φιλοξενία. Κυρίως είναι η αγάπη, το πάθος, η αφοσίωση. Χρειάζεται να θυσιάσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, για να έχεις ένα μπαρ με ψυχή, που είναι η αξίωσή μας. Στο Αγορά δουλεύουμε για ένα μπαρ στο οποίο οι ίδιοι θέλουμε να βρισκόμαστε, να κάνουμε παρέα με φίλους, να γνωρίζουμε ανθρώπους». Υπέροχα λόγια που αποτελούν μια κατάθεση ψυχής του ανθρώπου ενός μαγαζιού, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη και τις εμπειρίες κάθε ταξιδιώτη.
View this post on Instagram
Νεοπτόλεμος
View this post on Instagram
Οι θυγατέρες Εμμανούελα και Αμέρισσα και οι γονείς Άννα και Τάκος δημιούργησαν το Νεοπτόλεμο, ένα υπέροχο καφέ της Χώρας με τη χαρακτηριστική αυλή με θέα την περατζάδα στα καλντερίμια. Η πρόσχαρη αυτή οικογένεια μας αναλύει: «Νεοπτόλεμος είναι σύνθετη λέξη, ήταν γιός του Αχιλλέα και της Δηιδάμειας κόρης του Λυκομήδη, βασιλιά της Σκύρου, σημαίνει ο νεότερος πολεμιστής στον πόλεμο της Τροίας, έτσι κι εμείς υιοθετήσαμε αυτό το όνομα ως καινούργιοι το 1991 στα café bar. Μας εξηγούν ακόμα: «η φιλοσοφία στο Νεοπτόλεμο δεν είναι το κέρδος αλλά η ικανοποίηση του πελάτη. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε πάντα ως ακρογωνιαίο λίθο την ποιότητα, γιατί αυτό που θέλουμε για τον εαυτό μας, επιθυμούμε να το προσφέρουμε στους πελάτες, χωρίς καμιά εξαίρεση. Στην ποιότητα των υλικών είμαστε κάθετοι και αγοράζουμε τα καλύτερα πράγματα για να εξυπηρετήσουμε με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα οι πελάτες να μας τιμούν. Ποιότητα, ευγένεια και χαμόγελο είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του Νεοπτόλεμου, ενώ είμαστε ίσως το δεύτερο μαγαζί που έφερε τον espresso και τον cappuccino στη Σκύρο. Με υγιεινά προϊόντα και φρέσκα φρούτα της εποχής, φυσικό, στυμμένο στο χέρι, χυμό πορτοκαλιού, snack με healthy υλικά, χωρίς κατεψυγμένα και σφολιατοειδή, προσφέρουμε μια εναλλακτική υγιεινή λύση στο πρωινό. Το βράδυ δουλεύουμε με όλα τα κλασικά cocktail που μπορεί κάποιος να βρει, με αυστηρή τήρηση της δοσολογίας των ποτών ώστε να βγαίνουν σωστά και εύγεστα». Και καταλήγουν: «με αυτή την πολιτική πορευόμαστε τα 32 χρόνια ως οικογενειακή επιχείρηση, αποτελώντας ένα καφέ πρότυπο για τη Χώρα της Σκύρου».
View this post on Instagram
Τζόγια
View this post on Instagram
Το ολοκαίνουργιο Τζόγια στο κεντρικό σοκάκι της Χώρας άνοιξε τις πύλες του και μας περιμένει για brunch το πρωί και cocktail το βράδυ σε έναν αφαιρετικό αρχιτεκτονικά χώρο που αποπνέει την ατμόσφαιρα του νησιού. Ο δημιουργός του Τζόγια, Λευτέρης εμπνεύστηκε το όνομα από το λατινικής προέλευσης “gioya” που σημαίνει χαρά, «Έχω μεγαλώσει στην Αθήνα και τα καλοκαίρια μου τα πέρναγα στη Σκύρο, από την οποία κατάγεται η μητέρα μου», μας διηγείται. «Ερχόμουν στη Σκύρο μαζί με τη γιαγιά μου, η οποία μου μετάδωσε τη σημασία που έχει το κομμάτι της μαγειρικής, καθώς ζούσα σε ένα σπίτι όπου γιαγιά και η θεία ήταν τρομερές μαγείρισσες και έστρωναν ένα πλούσιο τραπέζι το οποίο ετοίμαζαν με παραδοσιακά υλικά και σε σύντομο χρόνο. Δουλεύοντας ως DeeJay αποφάσισα να δημιουργήσω αυτόν το χώρο στο νησί που αγαπώ και επιθυμώ να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου. Προσφέρουμε πρωινό brunch και cocktail με μουσικές μετά το δειλινό, με δύο βασικούς πυλώνες επιλογών σε αλμυρές και γλυκές γεύσεις. Τα πιο δυνατά πιάτα τα οποία συνιστώ και ήδη έχουν χτίσει τη φήμη μας, είναι το τσουρέκι μαστίχας French toast με πραλίνα σοκολάτας και βανίλια Μαδαγασκάρης, όπως και η αλμυρή πρόταση του Bagel με scrambled eggs και sweet chili mayo».
View this post on Instagram
Τα γλυκά της Φαλταΐνας
View this post on Instagram
Το πιο ονομαστό ζαχαροπλαστείο της Σκύρου, το οποίο έχει βραβευτεί για το αμυγδαλωτό του με το πρώτο βραβείο παραδοσιακού γλυκού της Σκύρου και ολόκληρης της Εύβοιας από τον έγκριτο chef κύριο Λαζάρου, είναι «Τα γλυκά της Φαλταΐνας», με ζαχαροπλαστείο στη Χώρα, αλλά και το εργαστήριο με λιανική στον κόμβο στην περιοχή Αγιά. Δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Βασίλης, συνεχίζουν την παράδοση της μητέρας τους Φαλταΐνας εκσυγχρονίζοντας ένα ζαχαροπλαστείο που ξεκίνησαν οι ίδιοι οι γονείς τους το 1983. «Προσπαθούμε, χρησιμοποιώντας ολόφρεσκα υλικά, να συνεχίσουμε την παράδοση στο γλυκό, και με ναυαρχίδα το παραδοσιακό μας αμυγδαλωτό έχουμε όλα τα παλιά γλυκά που η σκυριανή νοικοκυρά έφτιαχνε στο σπίτι της, με υλικά που υπήρχαν άφθονα στο νησί, όπως τα γλυκά του κουταλιού και συγκεκριμένα το κυδώνι, το σύκο και τον ανθό λεμονιάς. Παράλληλα με τα 35 είδη γλυκών του κουταλιού, προωθούμε και το σπιτικό λικέρ αρμπαρόριζα που φτιάχνει η μητέρα μας. Επιπλέον παράγουμε 150 γεύσεις χειροποίητου παγωτού αποκλειστικά και μόνο από φρέσκο αγελαδινό γάλα, ενώ το πολίτικο καϊμάκι γίνεται από φρέσκο βουβαλίσιο γάλα», μας αναφέρουν τα δυο αδέλφια. «Εν κατακλείδι, το μυστικό της επιτυχίας συνοψίζεται στο ότι είμαστε μια οικογένεια αφοσιωμένη σε αυτό που κάνουμε, το οποίο βασίζεται στην αγάπη και το μεράκι μας, αντανακλώντας σεβασμό στον πελάτη με ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα και τις αγνές πρώτες ύλες», μας επισημαίνουν.
View this post on Instagram
Χυμοποιείο
View this post on Instagram
Το Χυμοποιείο αποτελεί το ολόφρεσκο juice spot της Χώρας της Σκύρου και μας ξεμυαλίζει με smoothies, χυμούς, φρουτοσαλάτες, βάφλες, και φυσικά espresso. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το Χυμοποιείο είναι ο Σκυριανός Λευτέρης ο οποίος μας περιγράφει το concept του μαγαζιού του: «πρώτη ύλη στα πιο σημαντικά είδη είναι τα σκυριανά προϊόντα με αποκορύφωμα τα φρούτα που παράγονται στους κάμπους της Σκύρου. Παράλληλα χρησιμοποιώ και εξωτικά φρούτα για να δημιουργήσω δροσιστικούς συνδυασμούς που αρέσουν στον κόσμο και αποτελούν μια ασπίδα πολυβιταμινούχας προστασίας και προσφέρουν ένα θρεπτικό boost. «Η φιλοσοφία μου», συνεχίζει ο Λευτέρης, «είναι να συνδυάζω σκυριανά προϊόντα μαζί με τα καλύτερα φρούτα και με αυτήν την πρώτη ύλη να παρασκευάζω το τελικό αποτέλεσμα, φρουτοσαλάτες και φρουτοχυμούς, που από τη μια εξασφαλίζουν θρέψη και τόνωση του οργανισμού και από την άλλη, αποτελούν μια συναρπαστική γευστική εμπειρία για τον ουρανίσκο».
View this post on Instagram
Ψαροταβέρνα Ψαριώτης
View this post on Instagram
Ο Χρήστος Ψαριώτης και η Ελισάβετ Ψαριώτη έχουν δημιουργήσει τη φημισμένη ψαροταβέρνα στο Λιμάνι της Λιναριάς, στη Σκύρο. Με μια μαγευτική θέα στη μαρίνα, τη δύση του ηλίου και το φεγγάρι στον έναστρο ουρανό, μπορείτε να απολαύσετε στην Ψαροταβέρνα Ψαριώτη ολόφρεσκα ψάρια ψαρεμένα από τα δικά τους καΐκια. Ο Χρήστος και η Ελισάβετ μας περιγράφουν: «εστιάζουμε στο φρέσκο ψάρι του οποίου το μαγείρεμα γίνεται με την παραδοσιακή τεχνική του κάρβουνου, ενώ η σπεσιαλιτέ μας είναι ο ζωντανός αστακός στο οποίο έχουμε απόλυτη ειδίκευση. Συνεχίζουν περιγράφοντας την ατμόσφαιρα της Ψαροταβέρνας: «λειτουργούμε με επιτυχία όλο το χρόνο, ενώ οι όλοι οι πελάτες μας αντιμετωπίζονται οικογενειακά και φιλικά και μοναδικός μας στόχος είναι να τους προσφέρουμε πραγματικούς γαστρονομικούς θησαυρούς της θάλασσας».
View this post on Instagram
Ostria Concept Shop & Bar
View this post on Instagram
Στο Λιμάνι της Λιναριάς η Στέλλα και η Μαρία μετέτρεψαν ένα παλιό ψαράδικο σε ένα concept store με στυλ και άποψη, το οποίο διατηρεί την προϋπάρχουσα ταυτότητα. «Το ιδιαίτερο που έχει το Ostria είναι η ενέργεια και η φιλική διάθεση, οι οποίες σε προδιαθέτουν να χαλαρώσεις», μας λένε. Στο Ostria έχουμε premium αλκοολούχα ποτά που σε ταξιδεύουν σε κοσμοπολίτικα μέρη, ενώ η μουσική συμβαδίζει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Συνεχίζουν, σημειώνοντας: «Το Ostria, όπως ο νότιος άνεμος, αντιπροσωπεύει μια φιλοσοφία για ένα μαγαζί που απευθύνεται σε έναν κόσμο που θα ήθελε ένα ξεχωριστό μεζέ με το ποτό του, όπως prosciutto, σκυριανό τυρί και ένα προσεγμένο snack. Δημιουργήσαμε ένα χώρο για ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν κοσμοπολίτικη μουσική, να μαγευτούν από το ηλιοβασίλεμα που σκάει πίσω από το Λιμάνι, να ζήσουν τη χαρμόσυνη εμπειρία της άφιξης του πλοίου το οποίο δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα, να συμμετέχουν ως ταξιδευτές σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ανελλιπώς και το χειμώνα». «Ταυτόχρονα έχουμε επιλέξει και ρούχα λινά σε άνετες γραμμές, trendy αξεσουάρ και εκλεπτυσμένα έργα τέχνης της Kikart που προσθέτουν ένα άγγιγμα ψυχής και δημιουργίας στο όλο Ostria Concept», καταλήγουν.
View this post on Instagram
Shopping
KIkart
View this post on Instagram
Μέσα από την κατάσταση της πανδημίας και έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της, καθώς κάθε είδους μαθήματα είχαν παγώσει για δύο χρόνια, η Κίκα Βλαζάκη, η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε τη δική της Art gallery στη χώρα της Σκύρου, όπου εκθέτει τα έργα της. Η Κίκα μας περιγράφει την εικαστική φιλοσοφία της: «αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε μουσική, θέατρο και ζωγραφική αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου για μια ήρεμη και ποιοτική ζωή μέσα στη φύση. Κάπως έτσι λοιπόν, εγκατέλειψα τη μεγάλη πόλη το 2014 αποφασισμένη να ξεκινήσω μια νέα ζωή στη Σκύρο, σε άμεση επαφή με τη φύση και ιδιαίτερα τη θάλασσα. Ζωγραφίζω σε φυσικά υλικά, (πέτρα, ξύλο, ύφασμα), μεταμορφώνοντας καθημερινά χρηστικά αντικείμενα σε έργα τέχνης, με σκοπό να μοιραστώ την ομορφιά και τη μαγεία όχι με τους λίγους, άλλα με όσους περισσότερους μπορώ. Έχοντας πειραματιστεί με διάφορα ρεύματα, το εικαστικό ρεύμα που μίλησε στην καρδιά μου, ήταν ο εξπρεσιονισμός. Στους πίνακές μου θα συναντήσετε κυρίως γυναικείες φιγούρες με μεγάλα εκφραστικά μάτια και έντονα χρώματα, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και διαφορετικά στυλ ή θέματα με αναφορά στο νησί. Πίνακες με γλάρους και πρόσωπα υπαρκτά με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, μέσα στα γραφικά σοκάκια του νησιού ή γυναίκες από το παρελθόν, εν ώρα εργασίας, φορώντας τα παραδοσιακά τους μαντήλια με μια ρεαλιστική προσέγγιση. Συνεχίζοντας μας παροτρύνει: «αυτό το οποίο εισπράττω από την τέχνη και αναφέρομαι στο θεραπευτικό της κομμάτι, προσπαθώ να το εμφυσήσω και στα παιδιά μέσα από ένα εργαστήρι που έχω δημιουργήσει, παραδίδοντας μαθήματα καλλιτεχνικών και μουσικής με την επιδίωξη να προσθέσω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των μικρών μου φίλων».
View this post on Instagram
Petra Skyros
View this post on Instagram
Η Χαρά και η μητέρα της Κατερίνα έχουν δημιουργήσει το χαρισματικό Petra, με μοναδικά ρούχα και τσάντες, εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία των Ελλήνων. «Η αγάπη για το νησί της Σκύρου μας οδήγησε σε αυτό. Μητέρα και κόρη, συνδυάσαμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, παίρνοντας την απόφαση να ανοίξουμε μια boutique που στεγάζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας», διηγούνται. Η κυρία Κατερίνα, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της ραφής και επιδιόρθωσης ρούχου, μας επεξηγεί: «δημιουργώ με λεπτομέρεια limited κομμάτια, αναδεικνύοντας τη γυναίκα και κάνοντάς την να αισθανθεί ο καλύτερος εαυτός της μέσα σε αυτά. Ταυτόχρονα η Χαρά, ως νέος άνθρωπος που αφουγκράζεται αβίαστα τις τάσεις και τις ανάγκες του σήμερα, μας επισημαίνει: «στόχος μου είναι να συμβάλλω στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της προώθησης της επιχείρησης». Με υπερηφάνεια και μεγαλείο, η Χαρά και η Κατερίνα μας προδιαθέτουν: «στο Petra Skyros θα βρείτε Ελληνικά brands, ραμμένα με φυσικά υλικά, καθώς και χειροποίητες δημιουργίες, άρρηκτα συνυφασμένες με την πίστη και την εμπιστοσύνη στο μοντέλο της βιώσιμης μόδας».
View this post on Instagram