περιπέτεια στη Χαλκίδα του ΄50

Η ατμομηχανή του χρόνου Ή μια περιπέτεια στη Χαλκίδα του ΄50

Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο/εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας Ηλικίες: 9+ Εκδόσεις: Ίκαρος «Γεια σας φίλοι μου! Σας περίμενα μια ζωή…» Είχα δει πολλές φορές αυτό το εξώφυλλο τους τελευταίους μήνες και για κάποιο λόγο μου τραβούσε ιδιαίτερα την προσοχή. Στο βιβλιοπωλείο Ίαμβος μου το πρότειναν ως «ένα βιβλίο που έχει γράψει Χαλκιδαίος». Βγήκα από το βιβλιοπωλείο […]

Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο/εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Ηλικίες: 9+
Εκδόσεις: Ίκαρος

«Γεια σας φίλοι μου! Σας περίμενα μια ζωή…»

Είχα δει πολλές φορές αυτό το εξώφυλλο τους τελευταίους μήνες και για κάποιο λόγο μου τραβούσε ιδιαίτερα την προσοχή. Στο βιβλιοπωλείο Ίαμβος μου το πρότειναν ως «ένα βιβλίο που έχει γράψει Χαλκιδαίος». Βγήκα από το βιβλιοπωλείο και συνέχισα να κοιτάω το εξώφυλλο. Γύρισα στο οπισθόφυλλο και ξανά μπροστά και επανέλαβα δύο τρεις φορές την κίνηση. Άνοιξα μια τυχαία σελίδα και έπεσα σε μια εικόνα με το ξενοδοχείο Παλίρροια. Και τότε κατάλαβα τι με τραβούσε τόσο σ’ αυτό το βιβλίο. Το σκηνικό στο οποίο τοποθετείται η δράση είναι η Χαλκίδα, ο τόπος που μεγάλωσα, αντικρίζω και περπατάω σχεδόν σε όλη μου τη ζωή.

Ο Άλκης και η Φωτεινή κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν, στη Χαλκίδα του ΄50, με ένα μυστηριώδες δρομολόγιο του τρένου που έχει έναν και μόνο επιβάτη. Τον ακολουθούν και τον παρακολουθούν, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τι τους συνέβη, αλλά και να βρουν τρόπο να γυρίσουν στην εποχή τους. Γνωρίζουν την Ελενίτσα, ένα κοριτσάκι μοναχικό που ψάχνει έναν φίλο για συντροφιά. Μια σειρά περιπετειών και γνωριμιών θα τους κάνουν να ανακαλύψουν ότι η Ελενίτσα του μέλλοντος είναι η μοναχική γριούλα γειτόνισσά τους και δεσμεύονται πάνω από τα τρελά νερά του Ευρίπου να γίνουν η μελλοντική της συντροφιά.

Το βιβλίο προσφέρει ένα πλούσιο οδοιπορικό στην παλιά Χαλκίδα και τον τρόπο ζωής της, που μου έφερε νοσταλγία και με έβαλε ακόμα πιο βαθιά στην ιστορία, καθώς αναγνώριζα σχεδόν όλα τα μέρη που περνούσαν οι ήρωες, μέρη διαχρονικά που συντρόφευαν και τα δικά μου παιδικά και ενήλικα χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, το πιο σημαντικό και συγκινητικό για μένα ήταν η παρουσία της Ελενίτσας, παρελθοντικής και μελλοντικής. Αν κοιτάξουμε στη διπλανή μας πόρτα, μπορεί κι εμείς να δούμε μια μικρή ή μεγάλη Ελενίτσα που αποζητάει μια συντροφιά, μια ανθρώπινη επαφή, κάτι τόσο φυσικό αλλά όχι αυτονόητο. Αν μπορούμε και έχουμε τη διάθεση ας την προσφέρουμε!

Επίσης να πούμε συγχαρητήρια στους Πέτρο Χριστούλια και Τάσο Ζαφειριάδη που κέρδισαν 3 βραβεία (μεταξύ των οποίων καλύτερου κόμικ) στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς για το 2020 με το κόμικ τους «Ψηφιδωτό».

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top