Η Αργυρώ γελάει Ή πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την αναπηρία

Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο: Τζιν Γουίλλις Εικονογράφηση: Τόνυ Ρος Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς Ηλικίες: 3+ Εκδόσεις: Πατάκη “Αυτή είναι η Αργυρώ: ένα παιδάκι σαν εμένα, ένα παιδάκι σαν κι εσένα.” Η πρώτη μου επαφή με το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε σε ένα μάθημα παιδικής λογοτεχνίας τις ανέμελες εποχές των φοιτητικών σπουδών. Ήμασταν περίπου 30 κοπέλες μες […]

Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο: Τζιν Γουίλλις
Εικονογράφηση: Τόνυ Ρος
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες: 3+
Εκδόσεις: Πατάκη

“Αυτή είναι η Αργυρώ: ένα παιδάκι σαν εμένα, ένα παιδάκι σαν κι εσένα.”

Η πρώτη μου επαφή με το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε σε ένα μάθημα παιδικής λογοτεχνίας τις ανέμελες εποχές των φοιτητικών σπουδών. Ήμασταν περίπου 30 κοπέλες μες την αίθουσα και η καθηγήτρια ξεκίνησε να μας δείχνει το βιβλίο σελίδα σελίδα στον προτζέκτορα, ώστε να μας δώσει να καταλάβουμε τι είναι το εικονοβιβλίο. Παρακολουθούσαμε σιωπηλές, ίσως και λίγο νυσταγμένες από κάποιο πιθανό ξενύχτι. Που και που ακούγονταν κάποια γελάκια με τα καμώματα της Αργυρώς. Μέχρις ότου εμφανίστηκε η τελευταία εικόνα, η οποία μας ξύπνησε για τα καλά. Και καταλάβαμε ακριβώς τι πάει να πει επιτυχημένο εικονοβιβλίο.

Η Αργυρώ παίζει, γελάει, τραγουδάει, χορεύει, ιππεύει, τσαλαβατουτάει, χαίρεται, λυπάται, θυμώνει και πάνω απ’ όλα κάνει σκανταλιές. Ό,τι κάνει δηλαδή κάθε μικρό παιδί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας. Στο χαρακτήρα και τις συνήθειές της αντικατοπτρίζεται κάθε παιδί που έχετε γνωρίσει. Αλλά στην τελευταία εικόνα, που σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας, μαθαίνουμε ότι η Αργυρώ χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να συνειδητοποιήσουμε πραγματικά ότι η διαφορετικότητα δεν είναι αναπηρία και η αναπηρία δεν είναι διαφορετική. Η Αργυρώ και η κάθε Αργυρώ, μπορεί και πρέπει να γιορτάσει και να απολαύσει την παιδικότητά της και τις άπειρες επιλογές που δίνει σε κάθε άνθρωπο ετούτος ο κόσμος, ο μη αγγελικά πλασμένος κατ’ εμέ.

Η εικονογράφηση είναι απόλυτα “Τόνυ Ρος”, καθώς ο σπουδαίος αυτός εικονογράφος έχει βάλει τη σφραγίδα του και τον αναγνωρίζει κάποιος ακόμα και αν δε δει γραμμένο το όνομα του. Αυτό σημαίνει επιτυχία!

Από τις πιο αστείες, ανατρεπτικές και συγκινητικές ιστορίες που έχω διαβάσει ποτέ. Γνωρίστε την Αργυρώ στα παιδιά σας, θα κάνουν τέλεια παρέα!

Προτεινόμενη δραστηριότητα για το βιβλίο “Η Αργυρώ γελάει” (για το νηπιαγωγείο):

• Διαβάζουμε την ιστορία.

• Συζητάμε με τα παιδιά για την αναπηρία, αν έχουν στο περιβάλλον τους κάποιο άτομο με αναπηρία, ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Κυρίως, προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να έρθουμε μαζί με τα παιδιά στο συμπέρασμα (μέσω και των δραστηριοτήτων της Αργυρώς) ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες στη ζωή.

• Αναζητούμε βίντεο στο διαδίκτυο με άτομα που ζωγραφίζουν με το στόμα ή με τα πόδια, που παίζουν μουσικά όργανα και χορεύουν.

• Ζητάμε από τα παιδιά να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να πάρουν χαρτιά, μολύβια ή πινέλα και να προσπαθήσουν να ζωγραφίσουν με ένα διαφορετικό μέλος τους σώματος.

• Επιπλέον, μπορούμε να δέσουμε τα μάτια των παιδιών με μαντήλια, να τους δώσουμε αντικείμενα που μοιάζουν με μπαστούνια και να τους ζητήσουμε να μετακινηθούν μέσα στο χώρο.

• Στο τέλος συζητάμε την εμπειρία των παιδιών.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top