ανθρώπινη ζωή θάλασσα νερό

Η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα ή στο νερό

«Οι αρετές χάνονται μέσα στο συμφέρον, όπως οι ποταμοί στη θάλασσα». Απόφθεγμα του γάλλου συγγραφέα Φρανσουά ΣΤ΄, Δούκα του Ροσφουκώ, Πρίγκιπα του Μαρσιγιάκ. Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες συμβάντων που στον πυρήνα τους είχαν την ευτέλεια της ανθρώπινης ζωής. Το έγκλημα στο Blue Horizon και τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία δημιουργούν ερωτήματα για την πραγματική […]

«Οι αρετές χάνονται μέσα στο συμφέρον, όπως οι ποταμοί στη θάλασσα». Απόφθεγμα του γάλλου συγγραφέα Φρανσουά ΣΤ΄, Δούκα του Ροσφουκώ, Πρίγκιπα του Μαρσιγιάκ.

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες συμβάντων που στον πυρήνα τους είχαν την ευτέλεια της ανθρώπινης ζωής. Το έγκλημα στο Blue Horizon και τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία δημιουργούν ερωτήματα για την πραγματική αξία του ύψιστου αγαθού που κληρονομήσαμε ως θνητοί άνθρωποι από το Θεό και τη Φύση, την ίδια τη ζωή.

Ο στυγνός και αδυσώπητος τρόπος με τον οποίο εκδιώχθηκε ο Αντώνης από το πλοίο, από ένα πλήρωμα που προσπάθησε να υπερασπιστεί δίχως αιδώ το επιδερμικό οικονομικό συμφέρον μιας εταιρείας, το οποίο και αδιαφόρησε για τον άνθρωπο και την ουσία του ταξιδιού, δείχνει ότι η αρετή σε μια κοινωνία βάναυση και σαδιστική είναι παντελώς απούσα.

Η πλημμύρα στη Θεσσαλία και η εγκατάλειψη των κατοίκων της κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες, όπως και οι εκτεταμένες πυρκαγιές τον Αύγουστο που προηγήθηκαν, δείχνουν ότι το διακύβευμα της πολιτικής προστασίας, η ανθρώπινη ζωή, αρχίζει να κονιορτοποιείται. Αυτό ακριβώς διαμηνύει η εκδίκηση της Φύσης και η απουσία τεχνικών υποδομών για να αντιμετωπίσουμε τη μήνη της, τη μετατροπή της ανθρώπινης ζωής σε μια χούφτα σκόνης που πνέει στον αέρα.

Ο άνθρωπος απέκτησε εξουσία στον Πλανήτη Γη, απέκτησε εξουσία στην κοινωνική ιεραρχία, απέκτησε αγαθά, καταπατώντας δύο κανόνες τη Φύση και την Ηθική. Ο σεβασμός στον φυσικό κόσμο από τα σπλάχνα του οποίου προερχόμαστε και η αυτογνωσία που πηγάζει από μια εσωτερική διεργασία παιδείας και καλλιέργειας θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην εκτίμηση ενός αγαθού που μοιάζει να φαντάζει ενοχοποιημένο, δηλαδή της ανθρώπινης ζωής.

Άνθρωπος στη θάλασσα ή άνθρωπος στο νερό, σημαίνει μια ζωή που χρειάζεται να παλέψουμε για να υπάρχει. Γιατί η ίδια η ζωή είναι κείνη που οδήγησε την ανθρωπότητα στο να ταξιδέψει στο Φεγγάρι, να εξελίξει επιστήμες και τεχνολογία, να δημιουργήσει φιλοσοφία. Η ανθρώπινη ζωή χρειάζεται να είναι το επίκεντρο του πολιτισμού που χρειάζεται να οικοδομήσουμε κι αν είναι γυμνή από υλικά αγαθά ας είναι γεμάτη από αλήθεια, πνεύμα, συνεργατικότητα, αλληλεγγύη και αγάπη.

Ο Αντώνης και οι καταστραμμένοι πλημμυροπαθείς μας δείχνουν τη λάσπη και το βούρκο που δημιούργησε η θάλασσα και το νερό, καθότι κυνηγήσαμε το άπειρο, αδιαφορώντας για αυτό που έχουμε στα χέρια μας, μια ζωή να ζήσουμε, μια ανθρώπινη ζωή να υπερασπιστούμε.

«Το μυστικό είναι να μην συνηθίσεις στην ασχήμια. Από την ώρα που τη συνηθίζεις και μειώνεις την σημασία της, θα πει ότι αρχίζεις να της μοιάζεις. Όλη μας η Αντίσταση θα πρέπει να είναι αυτή: Να μην μοιάσουμε στα τέρατα που μας περιβάλλουν. Να μην γίνουμε ήρωες ταινιών φρίκης». Μάνος Χατζιδάκις.

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Mark Smith

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top