Γιουλίνα Δασκαλοπούλου

Γιουλίνα Δασκαλοπούλου: “Πάντα η γυναίκα ήταν δραστήρια και δημιουργική με ότι και να ασχοληθεί”

Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης – Γιώργος Θεοφίλης Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου «Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» μας διαμηνύει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι περιγράφοντας τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που μπορεί με λίγα μέσα να φτάσει το ακατόρθωτο. Η πόλη μας έχει την τιμή να κατακλύζεται από γυναίκες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στον […]

Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης – Γιώργος Θεοφίλης
Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» μας διαμηνύει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι περιγράφοντας τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που μπορεί με λίγα μέσα να φτάσει το ακατόρθωτο.

Η πόλη μας έχει την τιμή να κατακλύζεται από γυναίκες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στον πολιτικό, κοινωνικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο και οι οποίες με παρρησία συμμετέχουν στο στίβο μάχης της εξέλιξης της τοπικής μας κοινότητας. Θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις συνεντεύξεις μας μερικές από τις γυναίκες της πόλης με πλούσια δράση που διέπρεψαν στον κλάδο τους, ως φόρο τιμής και σεβασμού στη γυναίκα επιχειρηματία, τη γυναίκα επιστήμονα, τη γυναίκα πολιτικό και τη γυναίκα μάνα.

Συναντήσαμε την Γιουλίνα Δασκαλοπούλου στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης “Δημήτρης Μυταράς”, όπου με χαμόγελο και διάθεση για εποικοδομητική κουβέντα, μας μίλησε για την μεγάλη της αγάπη την γραφολογία και μας ανέλυσε τις πολλές πτυχές ανάλυσης του γραφολόγου εκτός από το κομμάτι της δικαστικής γραφολογίας που είναι και το πιο γνωστό. Ως ανάδοχη μητέρα και μονογονέας, αλλά και ως μια γυναίκα που ασχολείται με την πολιτική, συζητήσαμε με ενδιαφέρον τις απόψεις της για την γυναίκα και την θέση της στην ελληνική κοινωνία.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη γραφολογία; Τι σημαίνει να είσαι γραφολόγος σήμερα;

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω σπουδάσει νομική στην Αθήνα και έχω LL.M. στο Αστικό Δίκαιο και MSc στην Εκτιμητική και Επενδυτική Ακινήτων στο ΕΚΠΑ. Παράλληλα είμαι διαπιστευμένη διαπραγματεύτρια και διαμεσολαβήτρια. Η Γραφολογία είναι η μεγάλη μου αγάπη καθώς από μικρή ηλικία ασχολιόμουν με τη γραφή χωρίς να ξέρω την εποχή εκείνη ότι υπήρχε ένας κλάδος τον οποίο μπορούσες να σπουδάσεις. Στο τέταρτο έτος της Νομικής έμαθα για την Αναλυτική και την Δικαστική Γραφολογία και είπα στον εαυτό μου ότι αυτό θέλω να το κάνω οπωσδήποτε, και πραγματικά το έκανα πηγαίνοντας στην Ιταλία να σπουδάσω. Στην συνέχεια βέβαια οι πρώτες μου σπουδές πλαισιώθηκαν με πολλές εξειδικεύσεις και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Ο Γραφολόγος σήμερα έχει πολλές πτυχές ανάλυσης εκτός από το κομμάτι της δικαστικής γραφολογίας που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Η αναλυτική γραφολογία έχει ένα πλήθος εφαρμογής με κυριότερο κομμάτι την ανάλυση της γραφής του γράφοντα (πορτρέτο προσωπικότητας), ενδεικτικά θα αναφέρω την παιδική γραφή, την επιλογή προσωπικού και τη γραφοπαθολογια. Από εκεί και πέρα όσοι ενδιαφέρονται να το εξελίξουν μπορούν να ασχοληθούν με την γραφοθεραπεία και με σεμινάρια- μαθήματα γραφολογίας, τα οποία διοργανώνω και τα περισσότερα είναι sold out. Υπάρχει μεγάλο κοινό τα τελευταία χρόνια το οποίο ενδιαφέρεται.

Πιστεύεις ότι, τη σημερινή εποχή, η γυναίκα έχει βελτιώσει τις συνθήκες που εργάζεται και βιώνει την καθημερινότητα;

Αυτό εξαρτάται από τις εποχές που συγκρίνουμε. Πάντα όμως η γυναίκα ήταν δραστήρια και δημιουργική με ότι και να ασχοληθεί, ακόμα και με το σπίτι και την οικογένεια της, τα κατάφερνε εξίσου καλά ακόμα και αν ταυτόχρονα εργαζόταν. Δεν πιστεύω πως η γυναίκα έχει κάποια διαφορά από τον άντρα στις περισσότερες δουλειές εκτός εάν αυτές απαιτούν κάποια ιδιαίτερα γνωρίσματα π.χ. φυσική δύναμη. Το να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας δεν αφορά το φύλο μόνο καθώς κάθε τομέας ακόμα και σήμερα χρίζει βελτίωσης και εξέλιξης γιατί η καθημερινότητα αλλάζει όπως και οι καταστάσεις. Η γυναίκα είναι από την φύση της δυνατή, εξάλλου αυτή κουβαλάει το παιδί εννέα μήνες στην κοιλιά της και το γεννά με πόνους, δεν χρειάζονται όλες αυτές οι οργανώσεις για την «προστασία» της γυναίκας που αποδυναμώνουν τη θέση της, τονίζοντας την επιβεβλημένη προστασία της και κάποιες μάλιστα έχουν και άλλους υποκρυπτόμενους σκοπούς. Μόλις το καταλάβουμε αυτό θα αλλάξει αισθητά η αντίληψη για τη θέση της γυναίκας στης κοινωνία.

Τι σημαίνει να είσαι ανάδοχη μητέρα και μονογονέας; Ποια συναισθήματα βιώνεις;

Ότι σημαίνει να έχεις ένα παιδί το οποίο απέκτησες με φυσικό τρόπο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην καθημερινότητα ή τα συναισθήματα που βιώνεις.
Όσον αφορά τη θέση μου ως μονογονέας σίγουρα η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο καθώς ένα παιδί είναι ευλογία θεού. Σίγουρα στο πρόγραμμά μου και στη ζωή μου προτεραιότητα έχει το παιδί μου, όμως αυτό είναι μια φυσική συνέπεια της μητρότητας και με ένα καλό προγραμματισμό, όπως και με κάποια βοήθεια, η κάθε μητέρα μπορεί να εργάζεται και να έχει και ελεύθερο χρόνο και γι αυτήν.

Μίλησέ μας για το κανάλι σου στο Youtube που ονομάζεται ΕνυπόγραΦΩΣ..

Το κανάλι μου ξεκίνησε αρχικά για να φιλοξενήσει αποσπάσματα από συμμετοχές μου σε διάφορες εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές με θέμα τη γραφολογία που φιλοξενούμαι κατά καιρούς. Εν συνεχεία, ήρθε η ιδέα να παντρέψω τη δημοσιογραφία και την παρουσίαση (την οποία με την βοήθεια συνεργατών και έμπειρων προσώπων εδώ και τέσσερα χρόνια με δειλά βήματα κάνω σε ένα γνωστό περιφερειακό κανάλι με μια καλοκαιρινή εκπομπή η οποία αφορά την Εύβοια και έχει βραβευτεί με το βραβείο δεύτερης θέσης στα Regional Media award΄s) με την γραφολογία. Έτσι με την βοήθεια φίλων από την Κύπρο κυρίως, (δύο εκπομπές έχουν γυριστεί στην Κύπρο και πολύ σύντομα θα ταξιδέψω ξανά γι αυτό το σκοπό), έφτιαξα μια πρωτότυπη εκπομπή όπου φιλοξενώ διάφορα πρόσωπα από διάφορους χώρους εξετάζοντας την πορεία και τη γραφή τους. Στο τέλος κάθε εκπομπής κάνω το ίδιο και σε ένα γνωστό επιτυχημένο πρόσωπο του παρελθόντος. Έχει ανταπόκριση και το κοινό μου δείχνει το ενδιαφέρον του καθώς μου στέλνει τη γραφή του για να του δώσω μερικές πληροφορίες.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σου σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη νομική;

Να κάνει αυτό που της αρέσει είναι η συμβουλή μου και αν αυτό είναι η νομική καλώς να το πράξει. Δεν βάζω σε κουτάκια τα επαγγέλματα, κάθε επάγγελμα έχει τα καλά του και τα άσχημά του και είναι όλα χρήσιμα στην κοινωνία. Καλός άνθρωπος να γίνει, και ηθικός, και από εκεί και πέρα θα τα πάει καλά σε ότι και αν επιλέξει.

Έχεις δεχτεί κάποια κοινωνική διάκριση ως γυναίκα νομικός;

Όχι γιατί πιστεύω πώς για να δεχτείς κάποια κοινωνική διάκριση πρέπει ταυτόχρονα και να το επιτρέψεις. Και αν αυτό συμβεί, είναι στο χέρι σου να το αποτρέψεις. Επίσης, το γεγονός ότι είμαι γυναίκα σε συνδυασμό με την κοινή άποψη ότι είσαι γυναίκα και άρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνει κάποια διάκριση, είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνω. Περισσότερο με θίγει αυτό σαν γενικός τρόπος σκέψης, παρά μια διάκριση η οποία μπορεί να γίνει για πολλούς άλλους λόγους.

Πώς αντιλαμβάνεσαι το ρόλο σου στην πολιτική; Θέλεις να παραμείνεις ενεργή;

Θα ήθελα να επισημάνω αρχικά ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα με την έννοια ότι πρέπει οπωσδήποτε να παραμένεις σε εκλόγιμη θέση ή υποψήφια σε κάποιο συνδυασμό για να είσαι ενεργή. Ο κάθε πολίτης όμως οφείλει να είναι ενεργός πολιτικά γιατί η επιλογή των προσώπων τον αφορά άμεσα και ναι, με την έννοια αυτή θα παραμείνω ενεργή. Η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει ικανά πρόσωπα που κατά την άποψη μου είναι εποικοδομητικότερο να προέρχονται από ανεξάρτητο συνδυασμό χωρίς να «υποχρεούνται» να ανήκουν σε κάποιο μεγαλύτερο κόμμα και να ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες γραμμές και απόψεις.

Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον, τη ζωή σου και την επαγγελματική σου πορεία;

Επαγγελματικά, ολοκλήρωσα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του ΕΚΠΑ, πριν ένα μήνα περίπου, στο αντικείμενο της Επενδυτικής και Εκτιμητικής Ακινήτων και αναμένω την ορκωμοσία μου. Είναι πιστεύω καιρός να ξεκινήσω το διδακτορικό μου πάνω στο αντικείμενο της Γραφολογίας και το οποίο προετοιμάζω καθώς έχω ξεκινήσει την έρευνα.

Παράλληλα, έχω αρχίσει τη συλλογή γραφών γνωστών προσώπων από την Εύβοια οι οποίοι δεν είναι στην ζωή με στόχο να παρουσιάσω τη ζωή τους αλλά και το χαρακτήρα τους μέσω της γραφή στους. Παράλληλα τρέχουν και διάφορα project που ετοιμάζω πάντα σε σχέση με τη Γραφολογία αλλά και με τη δουλειά μου γενικότερα όπως και έρευνες τις οποίες κάποια στιγμή θα τις παρουσιάσω.

Για τη ζωή μου γενικά επιδιώκω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Αυτό στοιχειοθετεί το σημαντικότερο σκοπό για μένα προσωπικά, γιατί ότι και να κάνουμε κάποια στιγμή τελειώνουν. Από εκεί και πέρα μου αρέσει να ταξιδεύω κάτι που το κάνω συνέχεια αλλά ποτέ δεν μου φτάνει.

Την Γιουλίνα Δασκαλοπούλου για την φωτογράφιση επιμελήθηκαν:

CLOTHES: SEASONS Χαλκίδα

MAKE UP ΑΡΤΙΣΤ : Έλενα Τζιφή

HAIRE STYLE: ΑΡΤ FASHION DESIGN

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top