Τρίτη και 13

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

Όσο και να μην πιστεύεις σε δεισιδαιμονίες και γρουσουζιές, σίγουρα κάποια στιγμή έχεις αποδώσει  ό,τι στραβό μπορεί να σου συνέβη, σε αυτή την αποφράδα ημέρα, την Τρίτη και 13! Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο επηρεασμένοι μάλιστα, που αυτή τη μέρα αφήνουν πίσω κάθε υποχρέωση και μένουν σπίτι, για να είναι σίγουροι πως τίποτα κακό δεν πρόκειται […]

Όσο και να μην πιστεύεις σε δεισιδαιμονίες και γρουσουζιές, σίγουρα κάποια στιγμή έχεις αποδώσει  ό,τι στραβό μπορεί να σου συνέβη, σε αυτή την αποφράδα ημέρα, την Τρίτη και 13!

Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο επηρεασμένοι μάλιστα, που αυτή τη μέρα αφήνουν πίσω κάθε υποχρέωση και μένουν σπίτι, για να είναι σίγουροι πως τίποτα κακό δεν πρόκειται να τους συμβεί!

Και αυτό βέβαια είναι λογικό, αφού αν δεν βγεις εκεί έξω, αν δεν συναναστραφείς κανέναν, αν δεν κάνεις απολύτως τίποτα, ε, σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει κάτι κακό! Ούτε και καλό βέβαια…

Εμείς εδώ στο GHETTO, ξορκίζουμε την Τρίτη και 13 και πάμε κόντρα σε κάθε πρόληψη και δεισιδαιμονία! Έτσι κι αλλιώς, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει….

Τι παίζει με την Τρίτη και 13 όμως;

Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους λαούς αυτούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ’ ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top