μωβ μέδουσες Βόρεια Εύβοια

Γέμισαν μωβ μέδουσες οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας

Στο «κόκκινο» οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας δημιουργώντας πρόβλημα στους κολυμβητές και τους λουόμενους. Συγκεκριμένα την εμφάνισή τους έκαναν οι μωβ μέδουσες στις Ροβιές και τη Λίμνη Ευβοίας σπέρνοντας τον πανικό. Να σημειωθεί πως στις Ροβιές το πρόβλημα είναι εντονότερο και όσοι τολμούν να μπουν στη θάλασσα είναι φοβισμένοι και κοιτούν συνεχώς τον βυθό. Η […]

Στο «κόκκινο» οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας δημιουργώντας πρόβλημα στους κολυμβητές και τους λουόμενους. Συγκεκριμένα την εμφάνισή τους έκαναν οι μωβ μέδουσες στις Ροβιές και τη Λίμνη Ευβοίας σπέρνοντας τον πανικό.

Να σημειωθεί πως στις Ροβιές το πρόβλημα είναι εντονότερο και όσοι τολμούν να μπουν στη θάλασσα είναι φοβισμένοι και κοιτούν συνεχώς τον βυθό.

Η εμφάνιση μωβ μεδουσών, στην πλειονότητά τους, δημιούργησαν άγχος με τους γονείς να ανησυχούν και να διστάζουν να αφήσουν τα παιδιά τους να κολυμπήσουν.

Βόρεια Εύβοια: Συχνό το φαινόμενο των μωβ μεδουσών στις παραλίες

Η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι και μάλιστα το ίδιο φαινόμενο υπήρξε και πέρσι καθώς στην Εύβοια ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται ένα αρκετά επικίνδυνο είδος  και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι.

Όπως είχε αναφέρει ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου πέρσι, η μωβ μέδουσα «έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο».

Μωβ μέδουσες: Τι μπορείτε να κάνετε

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία.

Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

– Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

– Ένα τσιμπιδάκι.

– Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

– Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

– Αντιισταμινικό χάπι.

– Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Τα βήματα φροντίδας

– Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

– Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

– Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

– Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

– Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

– Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι,

ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top