GARAGE Χαλκίδα

GARAGE Χαλκίδας: Η ρομποτική και η μηχανική συναντούν την εκπαίδευση

Αν είσαι παιδί 4 έως 16 χρονών, στο Garage στη Χαλκίδα θα σε ενθουσιάσουν τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία που θα δεις γύρω σου και αν είσαι γονιός θα καταλάβεις τι…

Αν είσαι παιδί 4 έως 16 χρονών, στο Garage στη Χαλκίδα θα σε ενθουσιάσουν τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία που θα δεις γύρω σου και αν είσαι γονιός θα καταλάβεις τι πραγματικά σημαίνει εκπαιδευτική ρομποτική.

Μάθηση αντί για μάθημα

Τα μαθήματα στο Garage γίνονται ανά ηλικιακό group και ξεκινούν με ένα μικτό πρόγραμμα ρομποτικής, προγραμματισμού και μηχανικής. Στη Δ’ Δημοτικού τα παιδιά διαχωρίζονται σε δύο προγράμματα με βάση τον προσανατολισμό που επιλέγουν (Ρομποτική & Προγραμματισμό ή Engineering & 3D Design). Τα παιδιά μαθαίνουν προγραμματισμό, δηλαδή coding, μηχανική, εφαρμοσμένα μαθηματικά, φυσική, και 3D design, όχι απλά 3D printing. Περνούν καλά, αλλά ταυτόχρονα κατακτούν τη γνώση.

Στον προγραμματισμό, το βασικό είναι τα παιδιά να κατακτήσουν την προγραμματιστική σκέψη, αυτό που λέμε computational thinking. Η προγραμματιστική σκέψη είναι μία ολόκληρη σειρά από βήματα. Δηλαδή έχω ένα πρόβλημα και προσεγγίζω την επίλυσή του ως εξής:

  • Αναλύω, άρα αποκτώ βαθιά αναλυτική σκέψη
  • Συλλέγω δεδομένα, άρα μαθαίνω να κάνω έρευνα
  • Αποφασίζω μία λύση, άρα επιλέγω εξασκώντας την κριτική σκέψη
  • Εφαρμόζω τη λύση μου, για να δω πως δουλεύει αυτό που σκέφτηκα
  • Πηγαίνω πίσω και τη βελτιώνω, άρα λειτουργώ έτσι ώστε να βρω με επιτυχία την τελική λύση του προβλήματος.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που επιλέγουν το πρόγραμμα της Μηχανικής και 3D σχεδίασης, εκπαιδεύονται σ’ ένα επαγγελματικό πρόγραμμα σχεδιασμού (SolidWorks) που χρησιμοποιείται πραγματικά στη βιομηχανία. Αυτό ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους μικρούς που αγαπούν να φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους και στο Garage μαθαίνουν ένα κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή σχεδιασμό – καλούπι – prototyping.

Το πρόγραμμα σπουδών και οι ηλικιακές ομάδες λαμβάνουν υπόψη και το πρόγραμμα του Ελληνικού σχολείου ώστε τα παιδιά να αξιοποιούν και να εξελίσσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τα ηλικιακά group επισκεφθείτε το site: https://garage.edu.gr/

Ο χώρος και εκπαιδευτικός εξοπλισμός

Το Garage Χαλκίδας υποδέχεται τους μαθητές σε ένα φιλικό και σύγχρονο χώρο που τα προδιαθέτει για παιχνίδι. Οι τέσσερις αίθουσες, τρεις ρομποτικής και μια μηχανικής, είναι διαφορετικά διαμορφωμένες για να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Αυτό που κάνει το Garage ξεχωριστό είναι το εύρος και η ποιότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Οι αίθουσες Rookies και Junior είναι εξοπλισμένες με τα ρομπότ Beebot και Dash&Dot για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων χρησιμοποιώντας οπτικό προγραμματισμό. Επίσης, τα παιδιά κάνουν κατασκευές με τα δομικά στοιχεία της Lego και με Tangram χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικές εφαρμογές όπως το Osmo. Στην αίθουσα υπάρχει και ένα εντυπωσιακό διαδραστικό πάτωμα όπου ένα σύστημα προβολής σε συνδυασμό με 3D κάμερες κάνει τα παιδιά πρωταγωνιστές σε ένα ψηφιακό κόσμο μαθηματικών, ασκήσεων μνήμης, εντοπισμού συντεταγμένων και άλλα.

Στις αίθουσες για τα τμήματα των Apprentice και Masters κατασκευάζουν τα δικά τους ρομπότ Lego WeDo και Lego Ev3, προγραμματίζοντας (εγκεφαλο και αισθητήρες) μέσω υπολογιστή στη γλώσσα Scratch.

Τα εκπαιδευτικά υλικά διαδέχονται το ένα το άλλο όσο η ηλικία και η γνώση των μαθητών μεγαλώνει, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον των παιδιών και να προκαλείται περισσότερο το μυαλό τους.

Οι άνθρωποι

Πίσω από το Garage της Χαλκίδας κρύβονται δύο νέοι, ανήσυχοι άνθρωποι με εμπειρία στον γενικότερο χώρο της εκπαίδευσης, ο Αριστείδης Ανυφαντής στην ξενόγλωσση και ο Νικόλας Κυριάκου στη μέση εκπαίδευση. Και οι δύο πιστεύουν πως η ρομποτική, ο προγραμματισμός, και οι δεξιότητες του 21ου αιώνα είναι το μέλλον. Έτσι, μετά από χρόνια φιλίας και συνεργασίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί σε ένα νέο εγχείρημα. Η ιδέα του Garage προέκυψε αφού γνώρισαν το πρόγραμμα σπουδών του και είδαν ότι ταυτίζεται με τη δική τους εκπαιδευτική προσέγγιση. Υπάρχει ουσιαστικό παιδαγωγικό υπόβαθρο, σαφές πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και αξιοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά εργαλεία που εξάπτουν τη φαντασία των μαθητών. Άλλωστε μετά από 5 χρόνια λειτουργίας του Garage στην Κηφισιά και με άλλα δύο κέντρα σε Γλυφάδα και Περιστέρι, το πρόγραμμα είναι δοκιμασμένο, έχει αποδείξει την αξία του και σίγουρα δε μοιάζει με κανένα άλλο. Όπως μας είπαν και οι ίδιοι: ¨Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να παρατηρείς παιδιά 5 χρονών να αναδιαμορφώνουν έναν λαβύρινθο και να προγραμματίζουν αυτόνομα το ρομπότ dash να βγει από αυτόν ή να βλέπεις παιδιά 10 χρονών να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν το δικό τους ρομπότ και μετά εμπειρικά να λύνουν προβλήματα αλλάζοντας τη διάμετρο των γραναζιών για να επηρεάσουν την απόσταση ή την ταχύτητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης, η αυτονομία, αλλά και η συνεργασία που χτίζεται μέσα από το πρόγραμμα αποτελεί φοβερή πηγή έμπνευσης.¨

Η ομάδα ολοκληρώνεται με άλλους τρεις νέους ανθρώπους. Η Χαρά, υπεύθυνη του Garage, σας υποδέχεται στο χώρο και θα σας βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε, αλλά και ως παιδαγωγός, προγραμματίστρια και μαμά, έχει γίνει η αγαπημένη των παιδιών στα μικρότερα επίπεδα Rookies και Junior. Ο Νίκος Π. (Ηλεκτρολόγος μηχανικός) και ο Βαγγέλης (Προγραμματιστής), με το ενδιαφέρον και την ενέργεια τους, καθοδηγούν και φροντίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά –  στα τμήματα ρομποτικής Apprentice και Μasters, και μηχανικής Εngineering.

Γνώρισε το Garage

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το Garage, μπορούν να κλείσουν ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα είτε μέσα από το site ή τηλεφωνικά.

Επικοινωνία
Στοά Περικλέους Σταύρου 19, 1ος όροφος
Τ: +30 22211 81588
E: chalkida@garage.edu.gr
W: garage.edu.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top