Στην καρδιά του Ληλάντιου πεδίου, εκεί που βρισκόταν ο ιστορικός ευβοϊκός αμπελώνας, στα Αμπέλια όπως ονόμαζαν και ονομάζουν οι ντόπιοι την περιοχή, βρίσκεται εδώ και δύο αιώνες το κτήμα της οικογένειας Παπαστρατή. Μιας οικογένειας που δεν υπήρξε ποτέ αγροτική, αλλά που τα μέλη της -γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, πολιτικοί- είχαν διαχρονικό σημείο συνάντησης και διακοπών το κτήμα στ’ Αμπέλια. Μια παλιά αγροικία του 1896 εξακολουθεί να είναι το καλοκαιρινό σπίτι της οικογένειας, τριγυρισμένη από υπεραιωνόβιες ελιές, κυδωνιές, οπωροφόρα και φυσικά αμπέλια. Αμπέλια που η πιο πρόσφατη γενιά της οικογένειας τρυγούσε και οινοποιούσε ερασιτεχνικά αλλά με επαγγελματικές προδιαγραφές κρασί εκτός εμπορίου για τις γιορτές και τους φίλους.
Ο νεότερος απόγονος της οικογένειας ο 30χρονος Φοίβος Παπαστρατής, γέννημα θρέμμα της Βουλιαγμένης στην αθηναϊκή Ριβιέρα, αγάπησε το κτήμα, τα αμπέλια και αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια τους και την παραγωγή κρασιού σαν επαγγελματική επιλογή ζωής.
Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χαλκίδα , την πόλη που αγαπάει πολύ και το 2016 έβγαλε στην αγορά τις πρώτες φιάλες F Assyrtiko Muscat by Foivos Papastratis. Ξεκινώντας από τον οικογενειακό αμπελώνα στο Ληλάντιο και τις φυτεμένες εκεί ποικιλίες δημιούργησε ένα πρωτότυπο λευκό blend Ασύρτικο Μοσχάτο (a petits grains).Ένα κρασί που από την πρώτη φιάλη αγαπήθηκε πολύ.
Γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια όπως το Βαρούλκο, η Κουκουβάγια, το Base grill και πολλά άλλα το έχουν σε περίοπτη θέση στη λίστα τους . Το κρασί αυτό μάλιστα τιμήθηκε όσο κανένα όταν επιλέχθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας για να σερβιριστεί στο επίσημο δείπνο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στο προεδρικό μέγαρο σε αρχηγούς κρατών και εστεμμένους ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Κάρολος της Αγγλίας. Πέρα όμως απ’ αυτό το κρασί παίρνει μέρος κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς και αποσπά πάντα βραβεία : Decanter Awards στο Λονδίνο, Berliner wein trophy στο Βερολίνο . Asian wine trophy, International Wine Challenge, Thessaloniki Wine Challenge.
Το F Assyrtiko- Muscat by Foivos Papastratis,η flagship ετικέτα , είναι ένα κρασί «για νέους και για όσους αισθάνονται νέοι» όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο Φοίβος Παπαστρατής. Ένα κρασί μοντέρνο και νεανικό, με βιδωτό πώμα για να εξασφαλίζει την φρεσκάδα , την διάρκεια στο χρόνο αλλά και την ευκολία. Ένα blend φρέσκο, και τραγανό , κομψό , με αρωματική πολυπλοκότητα όπου κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή. Πλούσιο, με βάθος και λιπαρότητα στο στόμα, όπου το διακριτικά αρωματικό Μοσχάτο υποστηρίζεται από ένα σοβαρό Ασύρτικο , σε ένα συνδυασμό που ενθουσιάζει . Νόστιμο και ευκολόπιοτο το F Foivos Papastratis, βρίσκει τη θέση του στα ποτήρια ως απεριτίφ , την happy hour στα μπαράκια , αλλά κυρίως συνοδεύοντας φαγητό. Την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, τα εορταστικά αυγολέμονα, λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες, , πίτες , όστρακα , ψαρικά και θαλασσινά, και φυσικά, σούσι, σασίμι, θαλασσινά ταρτάρ.
Το F Assyrtiko- Muscat by Foivos Papastratis είναι το κρασί που μοιράζεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς και τσουγκρίζοντας τα ποτήρια κάνεις κάθε καθημερινή να μοιάζει γιορτή!
Foivos Papastratis
Web: foivospapastratis.gr
Facebook: Foivos Papastratis – Instagram: foivos_papastratis