Εύβοια αιολικά ΣτΕ

Εύβοια: «Όχι» άλλα αιολικά βροντοφώναξαν κάτοικοι και φορείς έξω από το ΣτΕ

Στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται το ΣτΕ να εκδώσει την απόφαση του για την προσφυγή των τριών δήμων, που ενίστανται για την έγκριση απο το ΣτΕ των περιβαλλοντικών όρων που είχε υποβάλλει προς έγκριση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία αιολικού πάρκου σε περιοχές Natura.

Στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει την απόφαση του για την προσφυγή των τριών δήμων, Ερέτριας, Διρφύων Μεσσαπίων και Κύμης Αλιβερίου που ενίστανται για την έγκριση απο το ΣτΕ των περιβαλλοντικών όρων που είχε υποβάλλει προς έγκριση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία αιολικού πάρκου σε περιοχές Natura.

Δεκάδες κάτοικοι των περιοχών της κεντρικής και νότιας Εύβοιας αψηφώντας διάφορες δυσκολίες, βρέθηκαν το πρωί της 8ης Νοεμβρίου στο εναπομείναν λόγω έργων των τελευταίων 5 χρόνων πεζοδρόμιο, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας από το Συμβούλιο να ακυρώσει τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τα ισάριθμα έργα για την εγκατάσταση 80 και πλέον ανεμογεννητριών στην περιοχή της Δίρφης, του Ξηροβουνίου και των βουνών της Κύμης, των Στύρων και του Μαρμαρίου.

Οι κάτοικοι με αποφασιστικότητα και στεντόρεια φωνή ανέφεραν: «Είμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε τα τελευταία δάση του νησιού μας που έχουν απομείνει. Πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές, δασωμένες, με νερά, βουνά, και πολύ κόσμο που ζει από το βουνό και είμαστε αντίθετοι στη βιομηχανοποίηση τους από εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και μιας πορτογαλικής πολυεθνικής που θέλουν να γεμίσουν την περιοχή μας με ανεμογεννήτριες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να υπερασπιστούμε την περιοχή μας ενάντια στην εγκατάσταση 51 ανεμογεννητριών και 4 ηλεκτρικών σταθμών σε προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000», είπε ο Αναστάσης Μπαλτάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις για την περιοχή, ο κ Μπαλτάς τόνισε ότι «ίσως και περισσότερα από 50000 δέντρα θα χαθούν γιατί για να περάσουν τις ανεμογεννήτριες σε αυτά τα ύψη χρειάζονται τεράστια έργα οδοποιίας, δηλαδή περίπου 108 χιλιόμετρα νέος δρόμος μέσα σε παρθένες περιοχές. Μιλάμε για τα τελευταία δάση του νησιού μας γιατί έχουμε ήδη 709 αιολικά σε λειτουργία αυτή τη στιγμή και κάποια νεκροταφεία αιολικών στο Νότο που μετά τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια που κάηκαν 514 χιλιάδες στρέμματα, πρακτικά μας έμεινε ένα κομμάτι στο κέντρο που υπερασπιζόμαστε. Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρχει και ζωή πρακτικά σε όλο το νησί συνολικά», υπογράμμισε.

Από το Σύλλογο Οικιστών Δήλησου Στύρων, η πρόεδρος Επιστήμη Χάνου προσφεύγουσα στο ΣτΕ, τόνισε: «Απαιτούμε να υπάρχει κράτος δικαίου ένα κράτος που θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη του τους πολίτες ισόνομα με συμφέροντα. Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος των συμφερόντων, αν θέλουν δέκα ας βγάλουν και 100. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην ελαχιστοποιούν το κόστος ει βάρος μας και μας μετατρέπουν σε ενεργειακούς μετανάστες. Δεν μπορούν οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία να καταστρέφονται εις υγείαν συγκεκριμένων συμφερόντων. Ανεχτήκαμε τεράστιο αριθμό ανεμογεννητριών στην πλάτη μας, στην περιοχή μας. Δεν μπορούν να μπαίνουν και σε οικιστικά και περιβαλλοντικά σημαντικές περιοχές. Θα αντισταθούμε σε αυτά τα συμφέροντα. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών σε όλη την Εύβοια έχει ξεπεράσει τις χίλιες. Τι θα κάνουμε, πρέπει κάπως να προφυλαχτούμε. Γι’ αυτό έχουμε φτάσει τόσο ψηλά σε θέματα νομικής προστασίας, στο ΣτΕ και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει ως προς το αποτέλεσμα γιατί πραγματικά τα συμφέροντα είναι πάρα πολύ μεγάλα και οι κάτοικοι, οι πολίτες, είναι μύγες μπροστά στις στρατηγικές επενδύσεις. Η επένδυση της εταιρείας αυτής που θα βάλει τις τεράστιες ανεμογεννήτριες 180 μέτρων ύψους, έχει έναν μοναδικό όρο για να επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αποδοχή από την κοινωνία των πολιτών που δεν υπάρχει και αυτό το καλύπτουν όλα τα εθνικά κανάλια, τα ραδιόφωνα και όλοι. Την ίδια ώρα μας αναφέρει στο ρεπορτάζ του το ARTE, το γαλλογερμανικό κανάλι και για τεκμηριωμένο ακτιβισμό, καθώς έχουμε μελέτες από το Πολυτεχνείο, περιβαλλοντολόγους για την προστασία του τόπου μας. Τα δικά μας όμως συμφέροντα φαίνεται είναι πάρα πολύ μικρά, γιατί είμαστε πολίτες ενώ οι άλλοι είναι το κεφάλαιο».

Στο πλευρό των κατοίκων συμεριζόμενος το δίκαιο αίτημά τους, βρέθηκε από το πρωί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αρμόδιος Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου. Ο κ Κεδίκογλου ανέφερε ότι «οι προσφυγές των τριών δήμων κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών δεν έγιναν γιατί δεν πιστεύουν στη οικολογία ή γιατί δεν θέλουν την καθαρή ενέργεια αλλά γιατί δεν θέλουν εκμετάλλευση του τόπου τους από τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς κανόνες και χωρίς φραγμό, να τοποθετούν ανεξέλεγκτα παντού ανεμογεννήτριες. Για αυτό είμαστε εδώ και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας δίκαιος αγώνας. Όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε και από την περίπτωση της Σκύρου, υπάρχει ελπίδα, γιατί υπάρχει ελληνική δικαιοσύνη την οποία εμπιστευόμαστε. Αυτό που πολλές φορές έκαναν οι εταιρείες και με το νόμο Χατζηδάκη, είναι ουσιαστικά να αδιαφορούν για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις τις οποίες προκαλεί ένα ενιαίο μεγάλο έργο, και με την κατάτμηση σε μικρά έργα, αυτό να παρουσιάζεται συνολικά ως να ήταν μικρότερο από την πραγματικότητα. Αυτό όμως το είδε το δικαστήριο και πιστεύουμε ότι και στη δικιά μας περίπτωση, μαζί με άλλους σημαντικούς λόγους τους οποίους διατύπωσαν οι δικηγόροι, θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».
Επίσης, με αφορμή την συγκέντρωση, κάτοικοι και φορείς της Εύβοιας ενημέρωσαν για την συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας με αίτημα να νομοθετήσει η Βουλή πραγματική αναδάσωση και απόλυτη απαγόρευση στα αναδασωτέα κάθε άλλης χρήσης ή δραστηριότητας εκτός από την αναδάσωση.

Κατά την πολύωρη παραμονή τους στο στενό λόγω έργων πεζοδρόμιο του ΣτΕ, οι νέοι και οι νέες της Εύβοιας, απαίτησαν τραγουδώντας με συνοδεία τσαμπούνας και κρουστού, το αίτημα για Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά.

Πηγή: avgi.gr / Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Φωτογραφίες: avgi.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top