Εύβοια πυρόπληκτοι
Photo: INTIME NEWS

Εύβοια: Οι πυρόπληκτοι επέστρεψαν στον τόπο της τραγωδίας – “Μαζεύουμε τα κομμάτια μας”

Κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κατά την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, επέστρεψαν στον τόπο της απόλυτης καταστροφής. “Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή εδώ”. Μαυρίλα, καταχνιά, θλίψη. Μια αποκαρδιωτική εικόνα, γεμάτη στάχτες και αποκαΐδια. Κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την περιουσία τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μεγάλη φωτιά […]

Κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κατά την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, επέστρεψαν στον τόπο της απόλυτης καταστροφής. “Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή εδώ”.

Μαυρίλα, καταχνιά, θλίψη. Μια αποκαρδιωτική εικόνα, γεμάτη στάχτες και αποκαΐδια. Κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την περιουσία τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα για πάνω και εξακολουθεί μετά από 10 ημέρες με μικροεστίες να κρατά σε επαγρύπνηση τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, επέστρεψαν στον τόπο της τραγωδίας.

Άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους με κάθε τρόπο, γύρισαν για να αντικρίσουν την τεράστια καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά. Περίπου 508.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη. Σπίτια, δικά τους ή συγχωριανών τους κάηκαν. Ο τόπος τους υπέστη ανυπολόγιστη ζημιά. Τουλάχιστον, χθες το βράδυ, μετά από 9 μέρες κατάφεραν για πρώτη φορά να κοιμηθούν ήσυχοι, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά πύρινα μέτωπα.

“Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του”, λέει μία κάτοικος σε χωριό της Βόρειας Εύβοιας. Το σπίτι της δεν κάηκε, ωστόσο, η ίδια εμφανίζεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση για τη ζημιά που υπέστη το χωριό της.

“Έκαψε κάποια σπίτια εδώ. Εμάς ευτυχώς σώθηκε. Υπάρχουν, όμως, γύρω στα 20 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Εξοχικά και μόνιμες κατοικίες. Έχουμε γυρίσει εδώ και λίγες ημέρες και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή εδώ. Ακόμα δεν μπορούμε να συνέλθουμε και ούτε θα συνέλθουμε ποτέ. Κατέστρεψαν το καλύτερο κομμάτι της Εύβοιας. Κατέστρεψαν τη Β. Εύβοια”.

Την ίδια ώρα, τεράστιο είναι το πλήγμα και για τους μελισσοκόμους, αλλά και τους ρετσινοπαραγωγούς. Η έκταση της καμένης γης αποτυπώνει και το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ευβοίας, κ. Αξιώτης, “δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφεί. Σίγουρα έχουν καεί πολλά μελίσσια. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το από εδώ και πέρα. Το 70% της παραγωγής μελιού είναι ο πεύκος. Άρα καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η απώλεια από τη Βόρεια Εύβοια”.

 

Δηλώσεις από Star, ΕΡΤ και Mega

Πηγή: news247.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top