Εύβοια ζωγραφιές Γερμανού στρατιώτη 1941

Εύβοια: Βρέθηκαν ζωγραφιές Γερμανού στρατιώτη του 1941

Μέσα στη βαρβαρότητα του πολέμου, ένας Γερμανός στρατιώτης στην Εύβοια αποτύπωνε σε χαρτί όλη την ομορφιά της Εύβοιας – Εκεί που υπήρχε η άσχημη εικόνα του πολέμου, ο νεαρός Γερμανός σχεδίαζε την φύση και τους ανθρώπους

Μέσα στη βαρβαρότητα του πολέμου, ένας Γερμανός στρατιώτης στην Εύβοια αποτύπωνε σε χαρτί όλη την ομορφιά της Εύβοιας – Εκεί που υπήρχε η άσχημη εικόνα του πολέμου, σχεδίαζε την φύση, το χωριό που είχε σταλεί και στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων.

Μάλιστα, ο στρατιώτης μισούσε τόσο πολύ τον πόλεμο που , αντί για κατεστραμμένα σπίτια και καπνούς, ζωγράφιζε έβαλε πρασινάδα και την ανθισμένη φύση.

Αποτύπωνε το Αυλωνάρι και τη φύση με τα πιο ζωηρά χρώματα. Έτσι όπως θα ήθελε να θυμάται την περιοχή. Δημιούργησε δεκάδες ζωγραφιές και τις πήρε μαζί του όταν τον μετέθεσαν στη δυτική Ελλάδα.

Όταν έφτασε η ώρα να επιστρέψει στην πατρίδα του, άφησε τις αναμνήσεις του σε μια γωνιά του σπιτιού που έμενε. Εκεί βρίσκονταν η έκπληξη από την κατοχή.

Τις ζωγραφιές αυτού του ρομαντικού στρατιώτη βρήκαν οι νέοι ιδιοκτήτες μετά από 80 χρόνια.

Ο ίδιος δεν τις χάρηκε ποτέ και ούτε τις έδειξε στα παιδιά του. Ο πόλεμος που μισούσε ήταν η αιτία να του στερήσει την ζωή.

Μετά από 80 χρόνια μαθαίνουμε και βλέπουμε τους πίνακες που απεικονίζουν την εικόνα του Αυλωναρίου το 1941, με τα γραφικά σοκάκια του, τα υπέροχα και μοναδικά λιθόστρωτα, τον Ενετικό Πύργο με τον Άγιο Νικόλαο αντάμα.

Σε ένα μικρό σπίτι στον Αστακό, το οποίο αγόρασε πριν δέκα χρόνια η Ιταλίδα Laura Cuca βρέθηκε ένας όμορφος πίνακας ζωγραφικής, ενός Γερμανού στρατιώτη, που βρέθηκε στη σκληρή Κατοχή στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Όπως φαίνεται αγάπησε τον τόπο που ήρθε ως κατακτητής και έμεινε στην Ελλάδα, φαίνεται και από τα έργα που βρέθηκαν στο μικρό σπίτι στον Αστακό. Η Ιταλίδα Laura Cuca ελπίζει να ήταν ένας καλός και ευγενής στρατιώτης. “Τό γεγονός ότι ζωγράφιζε σημαίνει ευαίσθητο άτομο. Αν είχε πίσω αφήσει δική του οικογένεια και υποχρεωτικά τον έχρισαν κατακτητή, πολεμιστή, φασίστα, έψαχνε να βρει διέξοδο στη μοναξιά και στην πλήξη του. Η ζωγραφική ήταν μία λύση. Δεύτερη εξήγηση είναι να ερωτεύτηκε κάποια όμορφη του Αυλωναρίου. Ηλικίας περίπου 20 ετών τότε,  πού σημαίνει σήμερα 100 Μάς ακούει κανείς;”

 

Η εξαιρετική δημοσίευση της ιστορίας και η φωτογραφία με τον πίνακα ζωγραφικής είναι από την σελίδα στο facebook AVLONARI,such a lovely place

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top