Εσύ κι εγώ – Σχέδια για το κοινό μας μέλλον

Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο/εικονογράφηση: Oliver Jeffers Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς Ηλικία: 3+ Εκδόσεις: Ίκαρος «Ένα μέρος για τότε που όλα θα μοιάζουνε χαμένα, εκεί όπου θα βρίσκουμε όλα τα αγαπημένα. Εκεί θα τα ‘χουμε όλα φυλαγμένα, την πρώτη αγάπη από σένα κι από μένα». Τον Oliver Jeffers τον αγαπώ. Τον λατρεύω. Τον προσκυνώ. Το πινέλο του είναι χαρακτηριστικό, δεν μπορείς να το μπερδέψεις. Η πένα του είναι απλή, μ’ αυτή την απλότητα όμως που μπορεί να σε αιφνιδιάσει, να σε συγκλονίσει και να σου πει «τόσο απλά γίνεται». Τον αναγνωρίζεις από παντού και ξέρεις ότι μετά την ανάγνωση κάτι θα έχει αλλάξει μέσα σου, δεν θα είσαι ίδια/ίδιος με πριν. Το συγκεκριμένο βιβλίο το δημιούργησε με αφορμή την γέννηση της κόρης του, όπως και το «Βρισκόμαστε εδώ» ήταν εμπνευσμένο από την γέννηση του γιου του. Με λόγο έμμετρο, ειλικρινή και συναισθηματικό, μας περιγράφει τι σκοπεύει να κάνει με την κόρη του, για την κόρη του, για τους δυο τους. Αναγνωρίζει ότι η πατρότητα και η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν είναι εύκολη, ούτε ο κόσμος αγγελικά πλασμένος. Δε θα είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί, ούτε όλα τα μονοπάτια ευκολοπροσβάσιμα. Τίποτα όμως δεν τους εμποδίζει να χτίσουν τον δικό τους κόσμο, να γνωρίσουν ανθρώπους, να δώσουν ευκαιρίες και να δοκιμαστούν. Μαζί. Οι εικόνες του για ακόμη μία φορά συγκλονίζουν. Το μάτι γεμίζει χρώματα και ερεθίσματα που δεν αποκωδικοποιούνται με μία ανάγνωση. Και δεν θες να κάνεις μία μόνο ανάγνωση, καθώς ενδέχεται λόγω δακρύων να θολώσουν ελαφρώς τα μάτια σου και να χάσεις κάποιες λεπτομέρειες. Έχω διαβάσει και έχω ξεφυλλίσει όλα τα βιβλία του Jeffers και ομολογώ ότι αυτό κατατάσσεται στο τοπ 3 μου, γιατί σε γαργαλάει συναισθηματικά και θες να κάνεις στον μπαμπά σου την πιο μεγάλη αγκαλιά του κόσμου. Ευχαριστώ το βιβλιοπωλείο Ίαμβος για το αντίτυπο που μου χάρισε! Επίδοξος, νέος αναγνώστης είπε: «Μετά το πέρας της ανάγνωσης του “Αδελφοί Καραμάζοβ῎ αποφάσισα να αφήσω για ένα διάστημα τον ρωσικό ρεαλισμό και να επιλέξω κάτι πιο ανάλαφρο για τα καλοκαιρινά βράδια. Έβαλα ένα ποτήρι γάλα, ξάπλωσα αναπαυτικά στην κούνια μου και μαζί με τον πατέρα μου ξεκινήσαμε την ανάγνωση του ῝Εσύ κι εγώ῎. Μαγεύτηκα και αποφάσισα να αναβάλλω την ανάγνωση των απάντων του Παπαδιαμάντη, ώστε να διαβάσω τα άπαντα του Jeffers».

Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο/εικονογράφηση: Oliver Jeffers
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικία: 3+
Εκδόσεις: Ίκαρος

«Ένα μέρος για τότε που όλα θα μοιάζουνε χαμένα, εκεί όπου θα βρίσκουμε όλα τα αγαπημένα. Εκεί θα τα ‘χουμε όλα φυλαγμένα, την πρώτη αγάπη από σένα κι από μένα».

Τον Oliver Jeffers τον αγαπώ. Τον λατρεύω. Τον προσκυνώ.

Το πινέλο του είναι χαρακτηριστικό, δεν μπορείς να το μπερδέψεις. Η πένα του είναι απλή, μ’ αυτή την απλότητα όμως που μπορεί να σε αιφνιδιάσει, να σε συγκλονίσει και να σου πει «τόσο απλά γίνεται». Τον αναγνωρίζεις από παντού και ξέρεις ότι μετά την ανάγνωση κάτι θα έχει αλλάξει μέσα σου, δεν θα είσαι ίδια/ίδιος με πριν.

Το συγκεκριμένο βιβλίο το δημιούργησε με αφορμή την γέννηση της κόρης του, όπως και το «Βρισκόμαστε εδώ» ήταν εμπνευσμένο από την γέννηση του γιου του.

Με λόγο έμμετρο, ειλικρινή και συναισθηματικό, μας περιγράφει τι σκοπεύει να κάνει με την κόρη του, για την κόρη του, για τους δυο τους. Αναγνωρίζει ότι η πατρότητα και η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν είναι εύκολη, ούτε ο κόσμος αγγελικά πλασμένος. Δε θα είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί, ούτε όλα τα μονοπάτια ευκολοπροσβάσιμα. Τίποτα όμως δεν τους εμποδίζει να χτίσουν τον δικό τους κόσμο, να γνωρίσουν ανθρώπους, να δώσουν ευκαιρίες και να δοκιμαστούν. Μαζί.

Οι εικόνες του για ακόμη μία φορά συγκλονίζουν. Το μάτι γεμίζει χρώματα και ερεθίσματα που δεν αποκωδικοποιούνται με μία ανάγνωση. Και δεν θες να κάνεις μία μόνο ανάγνωση, καθώς ενδέχεται λόγω δακρύων να θολώσουν ελαφρώς τα μάτια σου και να χάσεις κάποιες λεπτομέρειες.

Έχω διαβάσει και έχω ξεφυλλίσει όλα τα βιβλία του Jeffers και ομολογώ ότι αυτό κατατάσσεται στο τοπ 3 μου, γιατί σε γαργαλάει συναισθηματικά και θες να κάνεις στον μπαμπά σου την πιο μεγάλη αγκαλιά του κόσμου.

Ευχαριστώ το βιβλιοπωλείο Ίαμβος για το αντίτυπο που μου χάρισε!

Επίδοξος, νέος αναγνώστης είπε: «Μετά το πέρας της ανάγνωσης του “Αδελφοί Καραμάζοβ῎ αποφάσισα να αφήσω για ένα διάστημα τον ρωσικό ρεαλισμό και να επιλέξω κάτι πιο ανάλαφρο για τα καλοκαιρινά βράδια. Έβαλα ένα ποτήρι γάλα, ξάπλωσα αναπαυτικά στην κούνια μου και μαζί με τον πατέρα μου ξεκινήσαμε την ανάγνωση του ῝Εσύ κι εγώ῎. Μαγεύτηκα και αποφάσισα να αναβάλλω την ανάγνωση των απάντων του Παπαδιαμάντη, ώστε να διαβάσω τα άπαντα του Jeffers».

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top