Επιλέγουμε προϊόντα τοπικά για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα

Πριν από δύο χρόνια γεννήθηκε ένα πρωτοπόρο δίκτυο δημόσιων νηπιαγωγείων από την Εύβοια και τη Φθιώτιδα με στόχο τη δημιουργία και εκπαίδευση των αυριανών ενεργών πολιτών, μέσα από την προσέγγιση των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το δίκτυο ΕΝΕΡΓΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΙΑ ΟΙΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ δημιουργεί και καινοτομεί, έχοντας στο πλάι του φορείς και οργανώσεις και κερδίζοντας συνεχώς […]

Πριν από δύο χρόνια γεννήθηκε ένα πρωτοπόρο δίκτυο δημόσιων νηπιαγωγείων από την Εύβοια και τη Φθιώτιδα με στόχο τη δημιουργία και εκπαίδευση των αυριανών ενεργών πολιτών, μέσα από την προσέγγιση των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το δίκτυο ΕΝΕΡΓΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΙΑ ΟΙΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ δημιουργεί και καινοτομεί, έχοντας στο πλάι του φορείς και οργανώσεις και κερδίζοντας συνεχώς διακρίσεις για τις δράσεις του.

Η επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής δημιούργησε την αναγκαιότητα ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, η οποία αποτυπώνεται μέσα από τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θεωρώντας απαραίτητη την υιοθέτηση νέων πρακτικών προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η ηλικία των 4 έως των 7-8 ετών έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη περίοδος για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των ατόμων, μια και σε αυτή την ηλικιακή περίοδο οι μαθητές αναπτύσονται πολύπλευρα αποκτώντας δεξιότητες που τους υποστηρίζουν στην μελλοντική ζωή τους. Παράλληλα, σε αυτή την ηλικία, οι μικροί μαθητές είναι άμεσα εξαρτημένοι από την οικογένεια, οπότε ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια εκπαίδευσης τους μπορεί να αγγίξει και να επηρεάσει και το ευρύτερο περιβάλλον, με την προϋπόθεση πως τα προγράμματα είναι δομημένα με αυτόν τον προσανατολισμό. Επιπλέον, τα αποτελέμστα είναι δυνατόν να έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα, εφόσον υπάρξουν συνεργατικές δράσεις σχολείων πάνω σε ένα κοινό σκοπό.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τη WWF τα σχολεία προσέγγισαν τη βιώσιμη διατροφή, μέσα από το πρίσμα της υπεύθυνης κατανάλωσης και της επιλογής τοπικών και εποχικών ειδών, με στόχο να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

Σε αυτή τους την προσπάθεια προσκαλούν τον καθένα μας να επιλέγει προϊόντα τοπικά, ανακαλύπτοντάς τα στο χάρτη με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή των συμμετεχόντων σχολείων, ο οποίος δημιουργήθηκε μέσα από την έρευνα που έκαναν οι μικροί μαθητές με τις οικογένειές τους.

Τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον καθώς παράλληλα στηρίζεται η τοπική αγορά.

Ακολουθήστε την πρόσκληση των παιδιών και αλλάξτε τις καταναλωτικές σας συνήθειες για να βρει ο πλανήτης μας ξανά το βηματισμό του!

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία που μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα. Πατώντας πάνω σε κάθε κουκίδα στο χάρτη ανοίγει η καρτέλα παρουσίασεις του προϊόντος.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top