οινολόγος κρασί EUBOUS Restaurant

Ένας artist οινολόγος εξυμνεί το κρασί και την τέχνη στο EUBOUS Restaurant

Μια εκπληκτική βραδιά γευσιγνωσίας, συνδιοργάνωσε το EUBOUS Restaurant με τον Οινολόγο Γιώργο Τσαπουρνιώτη, που είχε πρωταγωνιστές πιάτα υψηλής γαστρονομίας, εκλεκτά κρασιά και υπέροχη ζωντανή μουσική.

Στις 22 Νοεμβρίου 2024, το EUBOUS Restaurant συνδιοργάνωσε με τον Οινολόγο Γιώργο Τσαπουρνιώτη, μια εκπληκτική βραδιά γευσιγνωσίας, που είχε  πρωταγωνιστές πιάτα υψηλής γαστρονομίας, εκλεκτά κρασιά από 6 δυναμικά Οινοποιεία και υπέροχη live μουσική από 2 εξαιρετικούς καλλιτέχνες!

Ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης: EUBOUS Restaurant

Με θέα την μαγευτική εικόνα της Παλαιάς Γέφυρας και του Ευβοϊκού, σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής  που φορούσε τα γιορτινά του, το πανέμορφο αυτό εστιατόριο, ήταν από νωρίς πανέτοιμο για να υποδεχτεί τους θαμώνες της εκδήλωσης.

Eubous εστιατόριο Χαλκίδα φαγητό Χριστούγεννα

Οι έμπειροι chef του EUBOUS διέθεσαν όλη την εμπειρία, την αγάπη τους και την ενέργεια τους, δημιούργησαν εκπληκτικά αισθητικά και γευστικά   πιάτα και στο τέλος ευχαρίστησαν πνεύματα και ουρανίσκους.

Το Μενού φαγητών – κρασιών 

Σε αυτή την απαιτητική βραδιά, 6 μοναδικά Οινοποιεία από όλη την Ελλάδα συνέθεσαν το πανόραμα μιας σύζευξης γαστρονομίας και κρασιού που μάγεψε τους παρευρισκόμενους! 

Η βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας, συνοδεύτηκε από το Lenga Gewurztraminer  του Κτήματος Αβαντίς. 

Το μοσχάρι με σάλτσα τόνου, συνυπήρξε αρμονικά με το Ασύρτικο του Οινοποιείου Ζαχαριά.

Η σαλάτα Μεσκλάν με αχλάδι πωσέ και τηγανητό Μαστέλο, ήταν πλάι με την Μαλαγουζιά του Κτήματος Πετρήεσσα. 

Η πανσέτα με το ριζότο από σελινόριζα, ήταν παρέα με το Elixir Λημνιώνα του Κτήματος Σαμπάνη.

Τα μοσχαρίσια μάγουλα ραγού με χυλοπίτες, αναδείχθηκαν με το Ξινόμαυρο Νάουσας του Κτήματος Χρυσοχόου. 

Η μούς γλυκιάς κολοκύθας, συνευρέθηκε ιδανικά με το λευκό ημίγλυκο Desir του Οινοποιείου Cavino.

Και όλοι αυτοί οι ευφάνταστοι γαστρονομικοί – οινικοί συνδυασμοί, οδήγησαν το παλάτο μας σε ονειρικά γαστριμαργικά ταξίδια!

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης:  Γιώργος Τσαπουρνιώτης (Οινολόγος)

Ο οινολόγος Γιώργος Τσαπουρνιώτης είναι ο άνθρωπος που οδηγεί το ρεύμα αυτής της συνδυαστικής και πολυπρισματικής σχέσης κρασιού και φαγητού, παραλληλίζοντας με ευγένεια και ποιητική ευελιξία το μοναδικό αυτό πολιτισμικό γεγονός. Με την ξεχωριστή λυρική του εκφραστικότητα, έχει το χάρισμα να μαγεύει και να παρασύρει το κοινό, να μετατρέπει το αυτονόητο σε ξεχωριστό και να μεταμορφώνει το φυσιολογικό σε.. σουρεαλιστικό!

Η Μουσική

Σε αυτή την λαμπερή εκδήλωση, 2 εκπληκτικοί καλλιτέχνες η Ρούλα Πρωσοπάρη (τραγούδι, πιάνο) και Γιάννης Παπαδημητρίου (τραγούδι),  με το μαγικό τους ηχόχρωμα, ταξίδεψαν το κοινό σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι, έχοντας ένα ρεπερτόριο που ήταν άκρως εναρμονισμένο με το ύφος και την περίσταση αυτής της απαιτητικής βραδιάς. Με τις μοναδικές φωνές τους, καθήλωσαν αλλά και ξεσήκωσαν τους θαμώνες και δίκαια στο τέλος κέρδισαν το χειροκρότημα τους!

Το κοινό – Παρευρισκόμενοι

Οι συνδαιτυμόνες της γαστρονομίας και του οίνου, γέμισαν ασφυκτικά το EUBOUS, απήλαυσαν το μουσικό ρεπερτόριο, αλλά προπαντός, από τη μια γεύτηκαν και παρασύρθηκαν  από αυτό το μαγικό τελετουργικό ταξίδι με τους εκπληκτικούς γαστριμαργικούς – οινικούς συνδυασμούς και από την άλλη ενστερνίστηκαν τον διάλογο του Κρασιού με την Τέχνη που απαγγέλθηκε από τον διοργανωτή της βραδιάς Γιώργο Τσαπουρνιώτη.

Γι’ αυτό στο τέλος συνωμότησαν στην τέρψη και ευχαρίστηση αυτού του μοναδικού event και αυθορμήτως καταχειροκρότησαν τον οινολόγο και τους καλλιτέχνες και επαίνεσαν τους ανθρώπους του EUBOUS για την φιλοξενία, την άριστη εξυπηρέτηση και την λειτουργικότητα της κουζίνας του, που πρόσφερε το καλύτερο αποτέλεσμα στο τραπέζι τους! 

Κρασί και Τέχνη

Έχοντας καθιερωθεί ως ο ιδανικός διοργανωτής τέτοιων οινικών – θεματικών βραδιών, ο απρόβλεπτος αυτός  χαρισματικός οινολόγος, επέλεξε να εμπλέξει και να περιπλέξει αυτό το ευγενικό ποτό, με τους διάσημους Ζωγράφους, αποδίδοντας σε ένα ποτήρι κρασί στοιχεία Ιστορίας και Τέχνης. Απέδωσε με μαεστρία ένα αφήγημα για την Τέχνη και το Κρασί, μυώντας μας στα μυστικά που αναλλοίωτα διατηρούνται ανά τους αιώνες, μέσα από το ελεύθερο πνεύμα και τον ανυπότακτο νου των καλλιτεχνών.

Η Ζωγραφική αντανακλά και στην αισθητική του οινολόγου Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος παίρνει τα αρώματα από τα κρασιά και τα εγκλωβίζει σε μια φιάλη, προσθέτοντας έμπνευση όπως θα ήταν σαν να είχε δημιουργηθεί ένας πίνακας. Και όπως εύστοχα μας διεμήνυσε με την χαρακτηριστική του έκφραση:

«Το κρασί είναι ένα εικαστικό έργο,

 στο οποίο ο οινολόγος δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του,

 ωστόσο μπορεί να αποτυπώσει το πνεύμα και την ψυχή του..! »

 

Ο διάλογος της Ζωγραφικής με τον Γιώργο Τσαπουρνιώτη

Ο σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ διαμηνύει: «Το να είσαι φυσιολογικός, είναι σαν να είσαι σε έναν πλακόστρωτο δρόμο. Είσαι άνετος να περπατάς σε αυτόν, αλλά ποτέ.. δεν θα φυτρώσουν λουλούδια». 

Αναλόγως και ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, επιλέγει συνειδητά να μην παρουσιάζει την Οινολογία  μέσα από μία τυπική, φυσιολογική διαδικασία, αλλά να  προβάλλει τα κρασιά μέσα από την μοναδική του καλλιτεχνική ματιά!

 

Κόκκινος Τρύγος – Vincent Van Goch – 1888

Ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο αναφέρει: «Το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου. Ο σκοπός της ζωής όμως είναι να το μοιραστείς με τους άλλους». 

Με αυτή τη ρήση ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης προσπαθεί να μοιραστεί τις γνώσεις του και την αγάπη του για το κρασί, μεταφέροντας το με περίσσιο πάθος στο αγαπημένο του κοινό με μια διαφορετική οπτική.

The Wine Bottle – Pablo Picasso – 1926

Αντί επίλογου..

Όταν λοιπόν το Κρασί μετατρέπεται σε Τέχνη και η Τέχνη γίνεται Σουρεαλισμός, ο καμβάς του Γιώργου Τσαπουρνιώτη χρωματίζεται από ένα  ευφάνταστο δικό του ποίημα, το οποίο αυτός ο artist Οινολόγος, το εμπνεύστηκε μέσα από τα λόγια του «ιερέα» του Σουρεαλισμού, του Ισπανού ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί: 

«Για να γίνει ένα πολύ καλό κρασί,

 αρχικά το αμπέλι χρειάζεται έναν τρελό αμπελουργό, που κόντρα στις καιρικές και φυσικές συνθήκες θα το καλλιεργήσει,

 κατόπιν (το αμπέλι) χρειάζεται ένα σοφό γεωπόνο για να δώσει οδηγίες και να το φροντίσει,

 εν συνεχεία το καλό κρασί χρειάζεται έναν εμπνευσμένο καλλιτέχνη οινολόγο για να το δημιουργήσει,

 επίσης (το καλό κρασί) χρειάζεται έναν εξευγενισμένο οινοποιό για να το προβάλλει σωστά και να το αναδείξει,

και τέλος.. 

το καλό κρασί χρειάζεται.. δύο εραστές για να το καταναλώσουν και να μεγαλουργήσει!!»

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top