Ένα σπίτι, ένα όνειρο

Αφιέρωμα Σπίτι 2023 «Ο πιο ευτυχισμένος —είτε βασιλιάς είτε χωριάτης— είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του», τάδε έφη ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος. Αλήθεια στη ζωή…

Αφιέρωμα Σπίτι 2023

«Ο πιο ευτυχισμένος —είτε βασιλιάς είτε χωριάτης— είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του», τάδε έφη ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος.

Αλήθεια στη ζωή αναζητούμε το σπίτι ή την ευτυχία που κρύβεται σε αυτό. Σπίτι είναι η θαλπωρή της οικογένειας, οι παιδικές αναμνήσεις και τα κυριακάτικα τραπέζια. Σπίτι όμως είναι και ένα ζεστό μέρος που θα χουχουλιάσουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα, εκεί που θα ξεκουραστούμε ένα απομεσήμερο, το μέρος όπου θα προσκαλέσουμε φίλους για να γιορτάσουμε την ονομαστική μας εορτή.

«Τα σπίτια μοιάζουν με τους ανθρώπους που τα κατοικούν», αναφωνούσε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Η δημιουργία ενός σπιτιού συνδηλώνει τη δημιουργία μιας εστίας, ενός ιστού στον οποίο υφαίνονται οι ερωτικές ανθρώπινες σχέσεις και ένα κοινό σημείο αναφοράς που παραπέμπει στην εξέλιξη και την πορεία της ζωής.

Η Εστία στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η Θεά της Οικίας. Η Εστία είναι μια από τις πιο αξιόλογες, σεβαστές και σεμνές μορφές του ελληνικού Δωδεκάθεου. Καλοσυνάτη και ευγενική θεά, που εκφράζει το Ιερό Κέντρο του παντός, πράα και δίκαιη αποτελεί την προσωποποίηση του σπιτιού, το σύμβολο της οικίας της οποίας είναι προστάτιδα και κατ’ επέκταση της πιστής και της συνδεδεμένης οικογένειας. Σ’ αυτήν οι Έλληνες απέδιδαν την επινόηση της τέχνης για το χτίσιμο του πρώτου σπιτιού, καθώς επίσης και στην ενότητα που η ίδια αντιπροσώπευε, γι’ αυτό της είχαν αφιερώσει το κυριότερο μέρος της οικίας: εκεί δηλαδή που έκαιγε η φωτιά και συγκεντρώνονταν όλα τα μέλη της οικογένειας τριγύρω της, ενώ δεν είχε δημόσια λατρεία. Εξαιτίας της γαλήνης, της πραότητας και της ηρεμίας που τη διέκρινε δε συμμετείχε ποτέ σε πολέμους ή διαμάχες. Οι επικλήσεις της «Πατρώα», «Ένοικος», «Σύνοικος», «Εφέστιος», «Πρυτανίτις», εγγυώνται την σταθερότητα, αλλά και την μονιμότητα και τη συνέχιση του βίου.

Στην Αρχαία Ρώμη, το domus, ήταν ο τύπος του αρχοντικού που καταλάμβαναν οι ανώτερες τάξεις και ορισμένοι ευκατάστατοι πολίτες κατά τη διάρκεια της Ρεπουμπλικανικής και της Αυτοκρατορικής εποχής. Το είδος αυτό της κατοικίας βρέθηκε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, σε όλα τα ρωμαϊκά εδάφη. Η σύγχρονη αγγλική λέξη home που σημαίνει σπίτι, προέρχεται από το λατινικό domesticus, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη domus.

Η κατοικία, το σπίτι μας, αποτελεί όνειρο ζωής για πολύ κόσμο. Ένα κεραμίδι στο οποίο θα βάλουμε το κεφάλι μας λειτουργεί ως ένας αυτοσκοπός για τον οποίο εργαζόμαστε και οργανώνουμε τη ζωή μας. Το Ghetto Magazine ετοίμασε ένα μεγάλο Αφιέρωμα για το Σπίτι και την Κατοικία, παρουσιάζοντας προτάσεις, φωτογραφίζοντας επιχειρήσεις και δίνοντας ιδέες για έπιπλα, τζάκια, πλακάκια και είδη υγιεινής, συστήνει εσωτερικές διακοσμήσεις, προϊόντα ύπνου, υφάσματα για κουρτίνες, ταπετσαρίες τοίχου, είδη σπιτιού, δείχνει τις νέες τάσεις για φωτιστικά, αλλά και αναδεικνύει projects αρχιτεκτόνων της πόλης, ως το μεγαλύτερο θεματικό περιοδικό – οδηγός της Χαλκίδας, που αφουγκράζεται κάθε καινούργια καταναλωτική ανάγκη.

Είναι γεγονός όμως ότι το Σπίτι και η Κατοικία μας είναι το ησυχαστήριο μας, σωματικό και πνευματικό. Και για κάθε σπίτι ισχύει ακριβώς αυτό που περιγραφεί ο Le Corbusier διάσημος Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας: «αν ο ήλιος μπαίνει μες στο σπίτι, μπαίνει λίγο και μες στην ψυχή σου».

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top