Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Πότε ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο και πού μπαίνει ο σταυρός

Στις εκλογές 2023, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν βάζοντας τον σταυρό προτίμησής τους δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που έχουν επιλέξει, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η ψήφος τους. Στην περίπτωση…

Στις εκλογές 2023, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν βάζοντας τον σταυρό προτίμησής τους δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που έχουν επιλέξει, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η ψήφος τους.

Στην περίπτωση που ο πολίτης χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο σύμβολο, η ψήφος του στις εκλογές 2023 θα θεωρηθεί άκυρη.

Δεν υπάρχει περιορισμός για το πού  θα μπει ο σταυρός. Ο σταυρός στο ψηφοδέλτιο μπορεί να μπει είτε αριστερά από το όνομα του υποψηφίου, είτε δεξιά. Και στις δύο περιπτώσεις το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί έγκυρο.

Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές 2023 θεωρείται άκυρο αν μπει o σταυρός προτίμησης και στις δύο πλευρές.

Επιπλέον, στα ψηφοδέλτια των εκλογών χρησιμοποιείται αυστηρά στυλό μαύρου ή μπλε χρώματος. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κόκκινο, πράσινο ή άλλο χρώμα, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.

Εκλογές 2023: Πότε ακυρώνεται ένα ψηφοδέλτιο

Ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να ακυρωθεί για πολλούς λόγους.

Αρχικά, αν στον φάκελο που έχει δοθεί στον πολίτη, περιέχονται περισσότερα από ένα ψηφοδέλτιο, τότε αυτά θεωρούνται άκυρα, ακόμα και αν πρόκειται για ψηφοδέλτια του ίδιου κόμματος.

Επίσης, εάν το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο ή δεν ανήκει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, ακυρώνεται ενώ ακυρώνεται και στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο ή ο φάκελος έχει αλλοιώσεις, υπογραμμίσεις, διαγραφές ή περιέχει λέξεις ή φράσεις.

Ένα ψηφοδέλτιο ακυρώνεται επίσης, στην περίπτωση που έχει γραμμή πλάγια ή κάθετα (της λίστας των υποψηφίων) ή εάν αναγράφονται τα αρχικά του υποψηφίου ή αστερίσκος αντί για σταυρό.

Το ψηφοδέλτιο επίσης δεν καταμετράται εάν ο σταυρός είναι μέσα σε κύκλο ή σε άλλη θέση του ψηφοδελτίου και όχι δίπλα σε όνομα υποψηφίου.

Επίσης, ένα ψηφοδέλτιο ακυρώνεται εάν αναγράφονται στοιχεία της ταυτότητας του εκλογέα, όπως τα αρχικά ονόματος, υπογραφή κ.λπ), αλλά και στις περιπτώσεις, που το ψηφοδέλτιο φέρει κηλίδα από μελάνη στο κενό μεταξύ ονόματος και επωνύμου υποψηφίου.

Στην περίπτωση που στο πίσω μέρος του ψηφοδελτίου αναγράφεται το γράμμα Χ ακυρώνεται επίσης, ενώ τέλος και στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο είναι περίεργα διπλωμένο επίσης ακυρώνεται.

 

Πηγή: lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top