εκδηλώσεις μνήμης Απελευθέρωση Εύβοιας τουρκικό ζυγό

Εκδηλώσεις μνήμης για την Απελευθέρωση της Εύβοιας από τον τουρκικό ζυγό

Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τον Τουρκικό ζυγό διοργανώνουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Π.Ε. Εύβοιας, ο Δήμος Χαλκιδέων, ΔΟΑΠΠΕΧ, ΟΠΣΕ, το Επιμελητήριο Εύβοιας, ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων – ΔΗΚΑΔΙΜΕ. Λίγα λόγια για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους Η απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους έγινε επίσημα στις […]

Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τον Τουρκικό ζυγό διοργανώνουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Π.Ε. Εύβοιας, ο Δήμος Χαλκιδέων, ΔΟΑΠΠΕΧ, ΟΠΣΕ, το Επιμελητήριο Εύβοιας, ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων – ΔΗΚΑΔΙΜΕ.

Λίγα λόγια για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους

Η απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους έγινε επίσημα στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις και με την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα όμως οι Τούρκοι αποχώρησαν από την Χαλκίδα μόλις την 25η Μάρτη του 1833.

Η συμφωνία για την ανεξαρτησία της Εύβοιας και την προσάρτηση της στο Ελληνικό κράτος έγινε στις 3 Φεβρουαρίου με την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Με το Πρωτόκολλο αυτό ιδρύθηκε Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με σύνορα μέχρι την γραμμή Σπερχειού και των εκβολών του Αχελώου ποταμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Απριλίου 2023

19:30 Εκκίνηση λαμπαδηδρομίας από την προβλήτα του Αγίου Νικολάου (Αγάλματα) με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Εύβοιας

20:00 Άφιξη στο Τζαμί

20:10 Χαιρετισμός Προέδρου ΟΠΣΕ κ. Αναστάσιου Δημητρίου

20:15 Τιμητική Ιστορική Αναδρομή με την συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων της Εύβοιας

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Απριλίου 2023

11:00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας – Πανηγυρικός της Ημέρας από εκπρόσωπο της ΟΠΣΕ

11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων

12:00 Μικρή Δεξίωση στο Ξενοδοχείο «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ»

Τιμητική Εκδήλωση Μνήμης στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων

13:30 Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στη «Στέρνα Πανού»

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top