Διπλό ουράνιο τόξο Χαλκίδα

Διπλό ουράνιο τόξο: Tο φαινόμενο που είδαμε σήμερα στον ουρανό της Χαλκίδας

Πώς σχηματίζονται τα διπλά ουράνια τόξα – Το σπάνιο φαινόμενο που “σκέπασε” τη Χαλκίδα το πρωί της Δευτέρας.

Σπάνιο και συνάμα πανέμορφο ήταν το φαινόμενο που είδαμε σήμερα στον ουρανό της Χαλκίδας.

Το πρωινό της Δευτέρας την πόλη της Χαλκίδας “σκέπασε” ένα διπλό ουράνιο τόξο, το οποίο έγινε ορατό από τους κατοίκους, που δεν σταμάτησαν να το απαθανατίζουν. Τι όμως είναι το διπλό ουράνιο τόξο και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Ουσιαστικά, το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση (refraction) και την αντανάκλαση (reflection) του φωτός στα σταγονίδια του νερού και, για να συμβεί, πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας.

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες ένα δεύτερο πολύ πιο αμυδρό τόξο μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί εξωτερικά από το πρώτο ουράνιο τόξο και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το λεγόμενο «διπλό ουράνιο τόξο».

Πώς σχηματίζονται τα διπλά ουράνια τόξα

​Διπλό ή ακόμη και τριπλό (!) ουράνιο τόξο σχηματίζεται, όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μια σταγόνα δύο ή τρείς φορές αντίστοιχα και χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα. Ωστόσο, η σειρά των χρωμάτων στο δευτερεύων ουράνιο τόξο είναι αντεστραμμένη. Έτσι ο παρατηρητής βλέπει πρώτα το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο, ενώ το δεύτερο ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10 μοίρες πάνω από το πρώτο.

Τα χρώματα στο δεύτερο ουράνιο τόξο είναι πιο εξασθενημένα, επειδή περισσότερο φως διαφεύγει μετά από δύο αντανακλάσεις από ότι διαφεύγει από μια. Επίσης το δευτερεύων ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση στον ουρανό. Είναι σχεδόν δυο φορές φαρδύτερο από το πρωτεύων ουράνιο τόξο.

Ανάμεσα στα δύο ουράνια τόξα υπάρχει μια σκοτεινή ζώνη, γνωστή ως «ζώνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ( Alexander’s band). Η ζώνη αυτή δημιουργείται γιατί το φως ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ουράνιο τόξο, δεν διασκορπίζεται καθόλου από τις σταγόνες της βροχής και έτσι ο παρατηρητής βλέπει ένα κομμάτι σκοτεινού ουρανού.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top