Δημήτρης Δεμερτζής Ληλάντιο

Δημήτρης Δεμερτζής: “Το Ληλάντιο θέλει ανθρώπους να το αγαπούν πραγματικά, με όραμα και εμπειρίες”

|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023| Ο Δημήτρης Δεμερτζής, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, διετέλεσε αντιπρόεδρος στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων την τετραετία 2019-2023. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Ληλαντίων με τον συνδυασμό της Έλενας Βάκα […]

|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023|

Ο Δημήτρης Δεμερτζής, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, διετέλεσε αντιπρόεδρος στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων την τετραετία 2019-2023. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Ληλαντίων με τον συνδυασμό της Έλενας Βάκα “Αλλάζουμε – Συνεχίζουμε”. Μιλάει στο ghettomagazine.gr για την υποψηφιότητά του, για το Ληλάντιο, τα προβλήματα αλλά και για το πρόγραμμα πενταετίας με εφικτούς στόχους. Περιγράφει την εμπειρία του με την ενασχόληση στα κοινά αλλά και όσα έγιναν για τους νέους από την Δημοτική Αρχή την προηγούμενη τετραετία.

Αθλητισμός και Πολιτική. Ποια τα κοινά και ποια τα διαφορετικά σημεία τους;

Αν προσεγγίσω το ερώτημα επιφανειακά θα μπορούσα να απαντήσω πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σίγουρα είναι και τα δύο ανθρωποκεντρικά. Ο αθλητισμός προάγει την υγεία και τον φυσικό τρόπο ζωής.  Ωστόσο, το κυριότερο σημείο ταύτισης είναι ότι επηρεάζουν και τα δύο την κοινωνία. Ο αθλητισμός στην μορφή του fitness προάγει την υγεία γενικά, βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητάς των πολιτών. Ο αθλητισμός σε αγωνιστικό επίπεδο, προσφέρει θέαμα, δίνει χαρά, συναρπάζει γενικότερα και μπορεί να κάνει ολόκληρα έθνη να παραληρούν. Ο αθλητισμός βέβαια ασκεί επιρροή στην πολιτική.
Η κυριότερη διαφορά θα έλεγα πως εστιάζεται στην επίτευξη των στόχων. Στον αθλητισμό οι στόχοι είναι συνήθως μετρήσιμοι.
Στην πολιτική οι στόχοι είναι πολλές φορές δυσδιάκριτοι και πολλές φορές μοιάζουν με έντιμη ” ισοπαλία”.

Ο Δημήτρης Δεμερτζής νέος αθλητής στίβου.
Ζείτε στο Ληλάντιο και εκεί είστε υποψήφιος. Ποιες πολιτικές προτείνετε για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων του Ληλαντίου;

Η Δημοτική ενότητα Ληλαντίων έχει έκταση περίπου 58 τ.χλμ , 6 ενότητες , και πληθυσμό περίπου 15000. Tα δύο πρώτα, εάν τα σκεφτεί κανείς και μόνο και με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη έκταση είναι κατοικήσιμη, προκαλεί πονοκέφαλο. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες. Όμως θεωρώ πως δεν πρέπει να μας παρασύρει η τριβή της καθημερινότητας και μπορούν να γίνουν τα ακόλουθα:

 • Πρόγραμμα πενταετίας με υλοποιήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους.
 • Συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια ανεξάρτητα από τα στενά πλαίσια της νομοθεσίας ώστε να αναδιαμορφωθεί από κοινού το πλαίσιο δράσεων και έργων ώστε να προωθηθεί για υλοποίηση στις αντίστοιχες θεματικές αντιδημαρχίες.
 • Παιδεία. Τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο σχολικό περιβάλλον. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και ο Δήμος πρέπει να φροντίζει για αυτό. Είναι υποχρέωση του. Θα πρέπει λοιπόν σε συνέχεια των παραπάνω να εκπονηθεί μελέτη παρεμβάσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες και στο βάθος της επόμενης πενταετίας τα παιδιά μας να φοιτούν σε σχολεία με όλα τα απαραίτητα, ώστε αυτά να μπορούν να αφοσιωθούν μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Πολιτισμός. Δυστυχώς εδώ, για να μιλήσω με εκπαιδευτικούς όρους, μείναμε στην ίδια τάξη. Θέλει πολύ δουλειά και βοήθεια από ανθρώπους που έχουν μεράκι και γνώση. Διοργάνωση για παράδειγμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με χρηματοδότηση από το υπουργείο πολιτισμού, όλο το χρόνο και σε όλες τις κοινότητες υπό την αιγίδα του Δήμου, συνεργασίες με πολιτιστικά σωματεία αλλά οργανωμένα και ενταγμένα σε ένα σχέδιο δράσης που αφορά όλο το Δήμο. Επίσης όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από έργα ανάδειξης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι οι δυο πύργοι στο Μύτικα, το κάστρο του θρυλικού ιππότη Λικάριο ή Καστέλλι στα Φύλλα, ο πύργος του Βασιλικού, το κάστρο στο Μπούρτζι.
 • Αθλητισμός. Όπως γνωρίζουμε αθλητισμός δεν είναι μόνο η ομάδα του χωριού. Ανάγκη για άθληση έχει και η κυρία που εργάζεται, και ο μαθητής του δημοτικού σχολείου, και ο παππούς στο ΚΑΠΗ. Μόλις σας μίλησα για τον μαζικό αθλητισμό. Υπάρχουν λοιπόν λύσεις, ενταγμένες σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την μαζική άθληση σε όλο τον Δήμο.
 • Καθαριότητα – πολιτική προστασία. Όλο αυτό φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αντίστοιχες αντιδημαρχίες και χρειάζονται προτάσεις βελτίωσης, σίγουρα εξοπλισμός, και μοντέρνοι τρόποι διαχείρισης και περισυλλογής απορριμμάτων που έχουν αρχίσει να εκπονούνται και υλοποιούνται. Εδώ η δημοτική αρχή Βάκα έκανε και κάνει τεράστια προσπάθεια που τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.
 • Βελτίωση της οδοποιίας σε όλες τις κοινότητες. Όπως είπα στην αρχή, το οδικό δίκτυο είναι τεράστιο όπως και οι ανάγκες. Έχει αρχίσει ένα μεγάλο πρόγραμμα (130 χιλιόμετρα έχουν στρωθεί) ασφαλτοστρώσεων το οποίο θα συνεχιστεί. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά δεν μπορεί να γίνει παντού σε μια μέρα.

Την τετραετία 2019-2023 υπηρετήσατε στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων. Τι εμπειρία αποκομίσατε; Η θητεία αυτή δημιουργεί επιπρόσθετες γνώσεις για την παιδεία που θα σας βοηθήσει αν εκλεγείτε;

Όταν η κυρία Δήμαρχος μου εμπιστεύτηκε την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων είναι αλήθεια πως δεν περίμενα πως θα αποκόμιζα τόσες εμπειρίες. Η θητεία μου εκεί πέρασε από πολλά στάδια. Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από αυτή την διαδικασία, πρώτων έγινα σοφότερος, και δεύτερον, βοήθησα όσο μπορούσα την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Και πιστέψτε με η απρόσκοπτη λειτουργία δεν ήταν δεδομένη σε όλη την τετραετία. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό καθ’αυτό, θα πω πως οι εμπειρίες μας μαζί με τις ακαδημαϊκές γνώσεις, είναι το σκαλοπάτι που μας πάει κάθε φορά παραπάνω στην ζωή μας.

Έγιναν έργα στα σχολεία και γενικότερα για τους νέους την προηγούμενη τετραετία;

Την προηγούμενη τετραετία στο Δήμο Χαλκιδέων, πραγματοποιήθηκαν αρκετά έργα και πρωτοβουλίες προς όφελος των νέων και των σχολείων. Ορισμένα παραδείγματα λοιπόν:

 • Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός σχολικών κτιρίων: Έγιναν ανακαινίσεις, επισκευές και εκσυγχρονισμός σε πολλά σχολικά κτίρια για να βελτιωθούν οι συνθήκες διδασκαλίας και να προσφερθούν καλύτερες εγκαταστάσεις στους μαθητές.
 • Δημιουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων: Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις που ενίσχυσαν την εκπαιδευτική και πολιτιστική προσέγγιση των νέων.
 • Υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών: Προωθήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και πρωτοβουλίες που ενίσχυσαν τις δεξιότητες και την καινοτομία των νέων.
 • Υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες: Δημιουργήθηκαν αθλητικά κέντρα, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις για να προωθηθεί ο αθλητισμός και η φυσική δραστηριότητα των νέων.
 • Ενίσχυση της πρόσβασης σε τεχνολογία: Προωθήθηκε η πρόσβαση σε υπολογιστές, διαδίκτυο και τεχνολογικά εργαλεία στα σχολεία για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ψηφιακής μάθησης.

Αυτά τα έργα και οι δράσεις επιδιώκουν να δώσουν στους νέους βελτιωμένες ευκαιρίες για εκπαίδευση, πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνική συμμετοχή.

Γιατί στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίου να ψηφίσουν τον Δημήτρη Δεμερτζή;

Είμαι δημότης Ληλαντίου από τις 18/2/1970. Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στα χωράφια του Μύτικα, βοηθώντας τους γονείς μου. Η μόνη περίοδος της ζωής που απομακρύνθηκα από το Ληλάντιο, ήταν τα χρόνια των σπουδών μου. Μένω και μεγάλωσα τα παιδιά μου στο Ληλάντιο. Όλα αυτά είναι σημαντικά αλλά δεν αρκούν. Το Ληλάντιο θέλει ανθρώπους που να το αγαπούν πραγματικά, να έχουν όραμα, εμπειρίες, να είναι εργατικοί, να έχουν μέθοδο, προσήλωση στο στόχο, αφοσίωση, πρόγραμμα, και να μπορεί να ακούσουν την φωνή των δημοτών. Πιστεύω πως πληρώ όλες αυτές τις προϋποθέσεις, δηλαδή “το ‘χω”.

Γιατί μαζί με την Έλενα Βάκα;

Όλα ξεκίνησαν από την κακή, περίεργη και αποτυχημένη θητεία του κυρίου Παγώνη. Πάντα μου άρεσε να ακούω τα προβλήματα, να προσπαθώ για το καλύτερο γιατί έτσι είναι η φύση μου. Πραγματικά δεν άντεχα να βλέπω τους εργαζόμενους του Δήμου σε ένα εργοτάξιο σε εγκατάλειψη, με τον αμίαντο πάνω από τα κεφάλια τους και ο στόλος των οχημάτων επιεικώς επικίνδυνος. Ντρεπόμουν για το Δήμο μας. Ήθελα να κάνω κάτι για αυτούς τους ανθρώπους.

Την Έλενα την γνωρίζω από τα μαθητικά μας χρόνια την δεκαετία του ’80 όταν παλεύαμε με τον εφηβικό αυθορμητισμό για τις ίδιες αξίες. Από τότε εκείνη ακολούθησε ένα πολιτικό δρόμο, θεωρώ έντιμο, ξεκινώντας και ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της πολιτικής ένα – ένα με προσεκτικά σταθερά βήματα. Σε αντίθεση με άλλους που θέλουν να γίνουν στρατηγοί χωρίς πρώτα να πάνε φαντάροι.

Όταν έμαθα το Νοέμβριο του 2018 ότι η Έλενα θα διεκδικήσει τον Δήμο Χαλκιδέων, ήμουν από τους πρώτους που δήλωσα την υποστήριξη μου και ήμουν και για πρώτη φορά υποψήφιος. Θεωρώ την πρώτη θητεία της απόλυτα επιτυχημένη με δεδομένη την εικόνα εγκατάλειψης που είχε αφήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, την καταστροφή που υπέστη ένα μεγάλο μέρος της περιοχής του Ληλαντίου από την πλημμύρα του 2020, την πανδημία και το κλείσιμο του ΧΥΤΆ από τον ΦΟΔΣΑ.

Η συλλογικότητα, η αυτοδιάθεση και η συνεργασία αποτελούν τις βασικές πτυχές της φιλοσοφίας σας ως άνθρωπο. Πως αυτές μεταφράζονται στο στίβο της πολιτικής;

Αυτές οι βασικές πτυχές της φιλοσοφίας μου, η συλλογικότητα, η αυτοδιάθεση και η συνεργασία, αποτελούν θεμέλια για μια προοδευτική πολιτική προσέγγιση:

Η συλλογικότητα αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της συνολικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης, πιο ισότιμης και δίκαιης κοινωνίας. Η αυτοδιάθεση είναι το δικαίωμα και η δυνατότητα της κοινωνίας ή του ατόμου να αποφασίζει για τα δικά του ζητήματα, τις πολιτικές, και τον τρόπο ζωής. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα σε δημοκρατικές κοινωνίες.

Αυτά σε συνδυασμό με ενθάρρυνση της συνεργασίας αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top