Το αφιέρωμα του GHETTO στο brunch – Ο καλύτερος οδηγός με τα μαγαζιά που θα φας καλό brunch σε Χαλκίδα, Ερέτρια και Φάρο Αυλίδας.
Tο brunch, ένας όμορφος συνδυασμός πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, έχει κατακτήσει τις καρδιές πολλών ανθρώπων κάθε ηλικίας και έχει γίνει ένα αγαπημένο πολιτιστικό φαινόμενο. Η εμφάνιση νέων σημείων για brunch, τόσο στο πολυσύχναστο κέντρο της Χαλκίδας, όσο και στις φιλόξενες γειτονιές τριγύρω της, έχει προσθέσει χαρά και ενθουσιασμό σε όλους όσους προσδοκούμε αυτήν την απολαυστική γαστρονομική εμπειρία.
Από πού όμως ξεκίνησε η έννοια του Brunch;
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της λέξης «brunch» ήταν σε ένα άρθρο, γραμμένο από τον Guy Beringer, στο Hunter’s Weekly με τίτλο: «Brunch: A Plea». Ο Beringer διατυπώσει την ιδέα ώστε να διαδώσει ένα ελαφρύτερο γεύμα, αργά το πρωί, ως εναλλακτική λύση στο πιο βαρύ γεύμα, μετά την Εκκλησία, που σερβίρεται αργότερα την Κυριακή. Ο Beringer συνέχισε περιγράφοντας το brunch ως «… χαρούμενο, κοινωνικό και συναρπαστικό». Από εκεί, η ιδέα μεγάλωνε κάθε δεκαετία και μέχρι να φτάσουμε στη νέα χιλιετία.
Τη δεκαετία του 1920 το brunch περιοριζόταν σε φανταχτερά ξενοδοχεία και έγινε αρκετά ελίτ υπόθεση. Ήταν ακόμα πολύ μικρό concept σε αυτό το στάδιο, λόγω της σχετικής μικρής και αποκλειστικής ανταπόκρισής του. Μέχρι τη δεκαετία του 1940 αυτό το γεύμα του ελεύθερου χρόνου είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη δυναμική, που το πρώτο βιβλίο μαγειρικής για brunch γράφτηκε τότε.
Η δεκαετία του 1950 ήταν η πρώτη δεκαετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είδαμε πολύ λιγότερο κόσμο να πηγαίνει στην εκκλησία την Κυριακή το πρωί και, αντ’ αυτού, να επιδίδεται σε χαλαρό brunch με την οικογένεια. Τα 60s και τα 70s αποτέλεσαν την εποχή που παραβίασε τους κανόνες για το brunch και άνοιξε το δρόμο για τα πιο εκλεκτικά πιάτα, τόσο από το παραδοσιακό πρωινό, όσο και από τα παραδοσιακά μεσημεριανά μενού, καθώς σερβίρονταν αυγά ομελέτα, ψητές πατάτες και βάφλες! Ήταν η εποχή του «οτιδήποτε πάει» για brunch.
Τα eighties είδαν το brunch να επιστρέφει στην αρχή της δεκαετίας του 1920, αν και με λιγότερη ελίτ πρόσβαση. Περισσότερα εστιατόρια άρχισαν να σερβίρουν αυτό το κυριακάτικο γεύμα, ενώ έγινε και πάλι δημοφιλές σε πιο πολυτελή ξενοδοχεία.
Η δεκαετία του 2000 ήταν η εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το brunch παγκοσμιοποιήθηκε επίσης, με τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο να δημιουργούν λίστα για brunch στα υπάρχοντα μενού τους. Τα καλύτερα brunch τα έχουμε τώρα την εποχή που ζούμε, ωστόσο η άνοδος των social media έχει κάνει το brunch λιγότερο ένα χαλαρό γεύμα και περισσότερο ένα viral γεγονός με hashtags και απανταχού φωτογραφίσεις.
Έτσι λοιπόν, είτε θέλετε να επιστρέψετε στη δεκαετία του ’50 και να απολαύσετε ένα πολυτελές πρωινό πιο αργά, είτε να αγκαλιάσετε τη νέα χιλιετία, το GHETTO είναι μαζί σας. Για αυτό περιηγηθήκαμε στα πιο ψαγμένα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας, φωτογραφίσαμε απίθανα brunch πιάτα, δοκιμάσαμε τις πιο yummy συνταγές και παρουσιάζουμε τον μεγαλύτερο Οδηγό με spots για brunch που κάνει δύο σημαντικά πράγματα: ανοίγει αφενός την όρεξη και αφετέρου ξεδιπλώνει τα φτερά μιας γαστριμαργικής περιπέτειας.
Mayak
Το Mayak είναι ο καλοκαιρινός Φάρος που φέγγει στην χαρισματική Αυλίδα και της προσδίδει την αυθεντική της αίγλη.
Αξίζει να χαλαρώσετε στους εμβληματικούς καναπέδες του Mayak, να αφεθείτε στο αεράκι που φυσά γλυκά και να αγναντεύετε στον ορίζοντα ένα από τα ωραιότερα σημεία του Ευβοϊκού, απολαμβάνοντας τι άλλο, από ένα χορταστικό Brunch.
Μαζί με το χαρμάνι του καφέ, τους χυμούς και τα μπισκότα μας σέρβιραν club sandwiches με cheddar, μαρούλι, γαλοπούλα. Στα ιταλικά είναι frittata, στη γλώσσα του Mayak είναι ομελέτα, αφράτη και πεντανόστιμη με τυρί, γαλοπούλα και πιπεριές έκανε πιο πλούσιο το πρωινό μας, χωρίς να χρειαστεί καμιά μετάφραση. Άκρως ελληνική και η στραπατσάδα με αυγό, ντομάτα και φέτα σε ένα ψωμί σικάλεως που ήταν όλα τα λεφτά. Ολοκληρώσαμε την γαστριμαργική πανδαισία με pancake σοκολάτα, μπισκότο, μπανάνα, φεύγοντας με έκδηλη την ανάγκη να επανέλθουμε σε ένα μαγικό σημείο που είναι πολύ περισσότερα από ένας Φάρο φαγητού και brunch, είναι δηλαδή ένας χώρος για all day διασκέδαση με πραγματικά γραφικότατη θέα.
Φάρος – Αυλίδα
Mostar Alternacafe
Στο εντυπωσιακό Mostar Alternacafe, απολαμβάνουμε το brunch μας σε ένα μαγευτικό μπαλκόνι σχεδόν πάνω στην Παλαιά Γέφυρα, παρέα με τη θαλασσινή αύρα του Ευβοϊκού.
Το σκεπτικό της κουζίνας του Mostar στο brunch είναι απλό, light food γαστρονομία που δίνει έμφαση σε club, burgers, pancakes, βάφλες και η οποία απευθύνεται ανεξαιρέτως σε όλους.
Μαζί με τους δροσιστικούς χυμούς που είχαν, ο ένας σαν βάση μπανάνα και ανανά, και ο άλλος φρεσκοστυμμένα berries, μας έφεραν στο πιο ινσταγκραμικό τραπέζι του εξωτερικού του χώρου ένα burger με αληθινό μπιφτέκι κοτόπουλου, iceberg και sauce παρμεζάνας. Φανταστική ήταν και η μπαγκέτα σολομού με κρέμα τυριού, αρωματισμένη με lime και άνηθο, ενώ το pancake bueno με καραμέλα γάλακτος, μπανάνα, oreo και παγωτό καραμέλα μας μετέδωσε τη γλύκα του πρωινού. Καταπληκτική ιδέα αποτελεί και η αλμυρή βάφλα fuantre με καπνιστή γαλοπούλα, edam, αβοκάντο, μαγιονέζα, παρμεζάνα, τομάτα, όπως και το brioche κοτόπουλο με λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο και μαγιονέζα αρωματισμένη με καπνιστή πάπρικα, πιάτα που ενσωματώνουν μια freestyle φιλοσοφία στα brunch της πόλης.
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Χαλκίδα – Τηλ. 694 727 2555
Mystic Secret Garden
Σε έναν μοναδικό χώρο, με αναφορές στη φύση και την αισθητική ενός μυστικού κήπου, το Mystic μας καλεί να απολαύσουμε ένα brunch που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Το μενού πλούσιο όπως και το τραπέζι που μας έστρωσε ο chef Δημήτρης Δαλιάνης και το ευγενέστατο προσωπικό, καθώς χαρακτηριζόταν από χρώματα, λαχταριστά υλικά και προετοίμασε τους γευστικούς μας κάλυκες για ονειρικά ταξίδια.
Ξεκινήσαμε με American sandwich με μαγειρεμένο κοτόπουλο και oyster sauce και μπέικον, ενώ δίπλα ομόρφυνε το τραπέζι ένα burger με crumble αυγά, crispy bacon και μαγιονέζα σε αφράτο ψωμάκι. Ακολούθησε brioche ψωμί με αυγά ποσέ και σολομό που συνοδεύονταν από μια σάλτσα μουστάρδας. Εντυπωσιακή ήταν και η tortilla του Καίσαρα με τηγανητό κοτόπουλο, παρμεζάνα, iceberg, Caesar sauce, όπως ιδιαίτερο ήταν και το αλμυρό pancake με τυρί γαλοπούλα, ντομάτα, μαρούλι, αυγό τηγανητό και cheddar sauce. Αφήσαμε για το τέλος το χρωματιστό γλυκό pancake με κρέμα bueno, κρέμα mascarpone, σάλτσα κόκκινων φρούτων, crumble από κόκκινα φρούτα και τραγανό ρύζι βατόμουρο. Το Brunch στο Mystic μας γέμισε με φαντασία και γαστρονομική πολυμορφία, συναρπάζοντας σε εικόνα και απόλαυση.
Καλλια 1, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 020129
Negro Cocktail Espresso Bar
To Negro αποτελεί ένα δημοφιλές στέκι, που ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα και το μπρίο του. Γεμάτο με κόσμο όλων των ηλικιών, όμορφες χαμογελαστές φατσούλες και cool τύπους σερβίρει ψαγμένο brunch που τα σπάει.
Μαζί με το μοναδικό χαρμάνι του Espresso Cocus δοκιμάσαμε μια ομελέτα λαχανικών και αλλαντικών, ένα γαστρονομικό mix and match, που μαζί με το αλμυρό pancake κοτόπουλο μας έδωσαν την εικόνα ενός brunch το οποίο βασίζεται στις μίνιμαλ και συνάμα πληθωρικές γεύσεις. Η βάφλα πραλίνα – μπισκότο με παγωτό φράουλα μας έκανε να αισθανθούμε έφηβοι, ενώ καταφέραμε και αποσπάσαμε μια πρόταση από το καινούργιο μενού που ήταν μια μους γιαουρτιού και γκρανόλα, η οποία προδιαθέτει ένα συναρπαστικό καλοκαίρι με brunch. Στο μενού ξεχωρίσαμε και το Croque Madame με ζαμπόν, τυρί, αυγά και μπεσαμέλ, όπως και την αχνιστή πολύσπορη τσιαπάτα με καπνιστή γαλοπούλα, σαλάτα και τυρί Φιλαδέλφεια. Το Brunch στο Negro είναι μοδάτο, εκπέμπει το mood όσων αισθάνονται νεολαία και σίγουρα θα συνοδέψει ανεπανάληπτες στιγμές στη μαγευτική παραλία Χαλκίδας.
Βουδούρη 10, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 020721
Pantheon 1900
Το ιστορικό Pantheon 1900 καθιέρωσε τη μαγική συνήθεια του brunch στην πόλη της Χαλκίδας και εξακολουθεί να φέρει μια αταλάντευτη προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε προσεγμένες πρώτες ύλες και φρεσκοψημένα χειροποίητα προϊόντα, φτιαγμένα με καλή διάθεση και μεράκι.
Με αγνάντι τον πορθμό του Ευρίπου κυριολεκτικά, μας σέρβιραν μια ομελέτα με τοματίνια, σπαράγγια, bacon και ανθότυρο που ισορροπούσε απόλυτα.
Το Avocado Toast με ψωμί brioche, τηγανητά αυγά, αβοκάντο, τοματίνια και πέστο βασιλικού συνεπήρε μυαλό και φαντασία, ενώ η μυρωδάτη μηλόπιτα με πουρέ ψητού μήλου, κανέλα, πεκάν και παγωτό βανίλια μας θύμισε πόσο όμορφη είναι η ζωή αφού υπάρχει το Brunch. Από τις επιλογές του μενού, μας κέρδισε την προσοχή η ανοιχτή κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο μπιφτέκι Black Angus, τομάτα και μαγιονέζα τρούφας, το Katsu με ψωμί μπριός, κοτόπουλο, coleslaw και tonkatsu, αλλά και το flatbread με φρέσκια μοτσαρέλα, ψητό σκόρδο και τοματίνια. Αυτό άλλωστε, εδώ και χρόνια, έχει υιοθετήσει το Pantheon 1900, ένα brunch με εκείνη την αισθητική μιας όμορφης κοινωνικής συναναστροφής και ενός παρείστικου διαμοιρασμού.
Κριεζώτου και Βουδούρη 22, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 023123
Praia Daluz
Στο καλύτερο σημείο των Αλυκών Δροσιάς το Praia Daluz μας επικοινωνεί, εκτός από τη γαλάζια θάλασσα, το Brunch δίπλα στον αφρό της. Ξαπλωμένοι στις αναπαυτικές σαιζλόνγκ της παραλίας μπορούμε να χαρούμε υπέροχες γεύσεις σε πιάτα Brunch που μας βάζουν στο καλοκαιρινό κλίμα.
Αφού δροσιστήκαμε με απολαυστικούς, ολόφρεσκους, ενυδατικούς χυμούς, νιώσαμε την ελευθερία και την ανεμελιά με ένα club sandwich αλλαντικών με βάση το ζαμπόν, έχοντας στον ουρανίσκο την αλμύρα της προηγούμενης βουτιάς μας στην πλαζ μπροστά από το Daluz. Ακλούθησε μια baguette αλλαντικών με ντομάτα, μαρούλι, τυρί και μαγιονέζα για να μας υπενθυμίσει ότι το Brunch στοχεύει στην πεμπτουσία του καλοκαιριού, δηλαδή ανάλαφρες γεύσεις που μας φορτώνουν νοστιμιά και ενέργεια. Η ομελέτα που μας έφεραν έκρυβε το κλασικό της αυθεντικής γεύσης με μανιτάρια, πιπεριές, bacon και παρμεζάνα, ήταν μια συνταγή που έβγαινε από την κουζίνα της κάθε μαμάς. Αυτό είναι το brunch στο Daluz, εκεί που ο ήλιος καίει, η χαλαρή μουσική και το καλοκαιρινό φαγητό συναρπάζουν, ακριβώς μέσα σε μια υπέροχη θαλασσινή ατμόσφαιρα.
Αλυκές Δροσιάς – Τηλ. 22210 62142
Riviera Restobar
Η φιλοσοφία του Brunch στο Riviera είναι μια διασύνδεση μεταξύ του χαλαρωτικού mood που προκαλεί ο θαυμάσιος χώρος δίπλα στη θάλασσα και μερικών γαστρονομικών πινελιών.
Brunch που σερβίρεται και στις ξαπλώστρες πριν ή μετά τη βουτιά, πρωί ή πιο αργά το μεσημέρι, αποζημιώνοντας και με το παραπάνω τον επισκέπτη του Riviera, καθώς απέναντί του βρίσκεται το φαντασμαγορικό Νησί των Ονείρων.
Ο Chef Αντώνης Κολιόρας, σε ένα περιβάλλον με έντονη τη θαλασσινή αύρα, μας ετοίμασε μια bruschetta σολομού με mix λαχανικά, σως avocado και λιαστή ντομάτα που μας πλημμύρισε γεύση. Ακολούθησε το επονομαζόμενο Jenga, ένα γαστρονομικό παιχνίδι, κατασκευασμένο με αυγόφετες πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα, με εντυπωσιακό ντιπ σε 3 επιλογές, μέλι, λευκή πραλίνα και πραλίνα σοκολάτα. Το πιο γλυκένιο ήταν το κρουασάν βουτύρου ψημένο στο φούρνο, με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης και επικάλυψη λευκής σοκολάτας και ρύζια σοκολάτας. Ο Chef με τις δικές του ιδέες και ένα concept αλμυρό – γλυκό, το οποίο αποπνέει μνήμες καλοκαιριού, ετοιμάζει ένα Brunch για όλους, μικρούς και μεγάλους που θέλουν να αφεθούν στα παιχνιδίσματα των ανεπιτήδευτων γεύσεων.
Αρχαίου Θεάτρου 1, Ερέτρια – Τηλ. 694 481 0302
Sarok Seaside Euphoria
Το Sarok, ακριβώς πάνω στην Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας, θα μας φιλοξενήσει σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον με ασύλληπτη θέα στον πορθμό του Ευρίπου.
Το brunch που μας ετοιμάζει πηγάζει από τη βαθειά γνώση μιας κουζίνας που βασίζεται σε εκλεπτυσμένα πιάτα και τα οποία συνομιλούν με το γαστρονομικό ευγενές μιας άλλης εποχής.
Εμείς ξεκινήσαμε με Rolls, όπως το chicken roll sandwich με σαλάτα coleslaw και flakes παρμεζάνας, συνεχίσαμε με το egg και salmon roll με scrambled egg, καπνιστό σολομό, φινόκιο, μους τυριού, άνηθο, ντοματίνι ψητό, και έτσι ζήσαμε ένα μαγικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Στη συνέχεια, ο chef μας πρότεινε μια αλμυρή βάφλα με μαγιονέζα, φυστικοβούτυρο, τραγανό κοτόπουλο, καπνιστή πανσέτα, παρμεζάνα και sweet chili, μια γευστική ονειροπαγίδα. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η ομελέτα Sarok με γραβιέρα, μπέικον, πιπεριές και μανιτάρια, αλλά και το φρέσκο power ball με δροσερό γιαούρτι και λαχταριστά φρούτα, σίγουρα αποθεώνουν την ιδέα του brunch. Το γλυκάκι ήταν πρωτότυπο με pastry άποψη και άψογη εκτέλεση για αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το τσουρέκι, σιροπιαστό με πραλίνα, adoro, άγρια βατόμουρα και καραμελωμένα flakes αμυγδάλου, αλλά και τη ζεστή μηλόπιτα με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, ενώ το προφιτερόλ με βελούδινη crème patisserie και σάλτσα σοκολάτας απέσπασε το βραβείο της ομάδας μας. Sarok Seaside Euphoria, εν τέλει, σημαίνει χωρίς περιστροφές, brunch που καινοτομεί σε υλικά και ιδέες.
Βουδούρη 2, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 26721