Βασιλική Ρόγκα: “Η Παιδεία αποτελεί καθοριστική δικλίδα για πολλά θέματα της εποχής και η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο”

|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023| Η Βασιλική Ρόγκα, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Εύβοιας με το συνδυασμό «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» του Φάνη Σπανού, μιλάει στο ghettomagazine.gr και αναπτύσσει τις ιδέες της για την παιδεία, τον πολιτισμό […]

|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023|

Η Βασιλική Ρόγκα, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Εύβοιας με το συνδυασμό «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» του Φάνη Σπανού, μιλάει στο ghettomagazine.gr και αναπτύσσει τις ιδέες της για την παιδεία, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα, ως έμπειρη εκπαιδευτικός, διερευνά ενδιαφέρουσες προοπτικές για τη νεολαία.

Παιδεία και Περιφέρεια. Μπορούν να γίνουν περισσότερα;

Η Παιδεία αποτελεί την καθοριστική δικλίδα για πολλά θέματα της εποχής μας όσον αφορά την Βία σε όλες τις εκφάνσεις της, την προστασία του Περιβάλλοντος, την Επιχειρηματικότητα, τον Τουρισμό και γενικά την Βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.

Η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Παιδεία χτίζοντας γερές βάσεις για τη Νεολαία μας με τη δημιουργία πρώτα Πανεπιστημίου και με Αγγλόφωνα τμήματα για προσέλκυση ξένων σπουδαστών αλλά και προγραμμάτων που με τη συνεργασία με τους Δήμους θα ενημερώνουν, θα εκπαιδεύουν και θα  εντάσσουν τη μαθητική κοινότητα σε μια διαφορετική νοοτροπία πραγμάτων, προάγοντας παράλληλα και τον Εθελοντισμό.

Επίσης η δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτηρίων συνδέοντας τα και με τη Ψηφιακή εποχή, με εξοπλισμό που θα βοηθούσε την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την απόκτηση γνώσης και προσόντων θα ήταν ένα καλό κίνητρο για μάθηση ανεβάζοντας το επίπεδο σε τέτοιο βαθμό ώστε θα δημιουργούσε και τις ανάλογες προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσεων που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων.

Επιλέξατε να θέσετε υποψηφιότητα με τον Φάνη Σπανό. Για ποιο λόγο;

Η ενασχόλησή μου με το Επιμελητήριο και η συνεργασία που είχα ως εκπρόσωπος Τουρισμού της Εύβοιας στο εξωτερικό, συμμετέχοντας μαζί με την Περιφέρεια, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα το Φάνη τον Σπανό που τότε ήταν Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας , να εκτιμήσω το ήθος και την εργατικότητά του και να γίνω συνοδοιπόρος στο έργο του και στο όραμά του.

Πιστεύω ότι η ήρεμη δυναμική του και η άμεση εξεύρεση λύσεων για όλα τα προβλήματα και αποτελεσματικότητα ταιριάζει και στη δική μου ιδιοσυγκρασία και ο σεβασμός που δείχνει και αποπνέει καθώς και η απλότητα που τον χαρακτηρίζει χωρίς υπερβολή και έπαρση σε συνδυασμό με την προσωπικότητά του είναι βασικά στοιχεία να συμμετέχω ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος.

Ταξιδεύετε σε ολόκληρη την Εύβοια. Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης;

Είναι αλήθεια ότι η Εύβοια λόγω της μεγάλης έκτασής της και γεωμορφίας έχει διαφορετικά προβλήματα να λύσει και συγκριτικά στοιχεία να αναδείξει.

Πιστεύω ότι αν πρώτα λυθούν βασικά προβλήματα που θα παρέχουν ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία και η ολοκλήρωση οδικού δικτύου που ήδη συνεχίζεται και έχει δρομολογηθεί και δημιουργηθούν και άλλες υποδομές και αναδειχτούν τα συγκριτικά στοιχεία κάθε τόπου με τη συμμετοχή των ανθρώπων τους, τότε θα μπορούμε να μιλάμε όχι μόνο για προοπτικές ανάπτυξης αλλά για ανοδική ανάπτυξη κυρίως στον Τουρισμό που η Εύβοια μπορεί να προσφέρει σε μεγάλο βαθμό καθώς και στον πρωτογενή τομέα και στην επιχειρηματικότητα.

Καθημερινά συζητάτε με πολλούς ανθρώπους του νομού μας. Ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν;

Όπως ανέφερα παραπάνω κάθε περιοχή της Εύβοιας αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Το σημαντικότερο για μένα προσωπικά αποτελεί η Προστασία της ανθρώπινης ζωής με έργα πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικά έργα, η εξασφάλιση και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για επαρκή υγεία με πλήρως επανδρωμένα Κέντρα Υγείας και γρήγορη  διακομιδή ασθενών με επανδρωμένα ασθενοφόρα όταν χρειαστεί. Η συνεχή παροχή καθαρού νερού που σε μερικές περιοχές δεν υπάρχει και σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ποιότητα ζωής αλλά ούτε και για Τουρισμό. Η προστασία του περιβάλλοντος με την σωστή κατανομή Αιολικών Βιομηχανικών Σταθμών και χωροταξικού για αυτούς. Προσωπικά είμαι υπέρ της Αιολικής Ενέργειας αλλά όχι της άναρχης τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Το οδικό δίκτυο που πρέπει να ολοκληρωθεί με επαρκή φωτισμό και δημιουργία παρακάμψεων εκεί που ο όγκος των αυτοκινήτων είναι μεγάλος και κάνει τη ζωή δύσκολη όχι μόνο των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.

Αν λυθούν αυτά, θεωρώ ότι θα λυθούν και άλλα επιμέρους.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Εύβοια. Με ποιον τρόπο θεωρείται ότι η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει στην εξωστρέφειά τους;

Είναι ένα κομμάτι που έχω δουλέψει πολύ και η εμπειρία μου από το εξωτερικό μου έχει δείξει τη σπουδαιότητα της ανάδειξης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης κάθε τόπου αν θέλουμε να μιλάμε για προσέλκυση Τουρισμού και ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία ενός κεντρικού φορέα που θα έχει δημιουργηθεί από την Περιφέρεια συνενώνοντας όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, ψηφιακά και καταγράφοντας τους σκοπούς του καθενός και τι αναδεικνύουν από την περιοχή τους, όπως επίσης τις προτάσεις τους για το τι άλλο θα μπορούσε να αναδειχτεί.

Η Περιφέρεια θα μπορούσε να δημιουργήσει έτσι Πολιτιστικές Διαδρομές που θα ήταν πόλος έλξης επισκεπτών ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα Τουριστικά τονώνοντας την τοπική οικονομία και συνδέοντάς την και με την επιχειρηματικότητα.

Για να επιτευχθεί αυτό πλήρως θα πρέπει να εκπαιδεύσει τις ομάδες αυτές εντάσσοντάς τες σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που στηρίζει τέτοιες δράσεις και να βοηθήσει ώστε ο ένας Σύλλογος να γνωρίσει και να ανταλλάξει στοιχεία με τους άλλους και να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο Πολιτιστικό προϊόν που θα έρθει να δέσει και με τη δημιουργία βοηθητικών υποδομών και  την ανάδειξη και άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τόπο τους.

Θεωρείτε ότι ο πρωτογενής τομέας και τα τοπικά προϊόντα χρειάζονται μια συγκεκριμένη στρατηγική παραγωγής και προώθησης; Μπορείτε να προτείνετε καινούργιες πολιτικές;

Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση είναι το κύριο εργαλείο αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική παραγωγής και προώθησης σε συνδυασμό με παροχή κινήτρων μέσα από φορολογικές ελαφρύνσεις και προγράμματα χρηματοδότησης και ενασχόληση κυρίως των νέων προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, πιστεύω ότι το Εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να ενσωματώσει μαθήματα και να κάνει Επαγγελματικό Προσανατολισμό που ο μαθητής από μικρή ηλικία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, τη γη και τις καλλιέργειες.

Είστε δίπλα στους νέους ως εκπαιδευτικός. Τι υπόσχεστε στη νεολαία αν εκλεγείτε;

Πάντα προέτρεπα τους μαθητές μου να ενημερώνονται για το τι γίνεται γύρω τους και να αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες για το μέλλον τους και να συμμετέχουν σε Εθελοντικές ομάδες και στα κοινά ώστε η δικιά τους προοπτική πραγμάτων να αλλάξει κάποιες παλιομοδίτικες πρακτικές και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες της Ενημέρωσης μέσα από τις Μαθητικές Κοινότητες για Ευρωπαϊκά προγράμματα Νέων, να τους παρέχουμε στοχευμένο Επαγγελματικό Προσανατολισμό σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου μας για να μην σπουδάζουν και στο τέλος να είναι άνεργοι ή να κάνουν άσχετο επάγγελμα από αυτό που έχουν σπουδάσει με τόσο κόπο.

Να δώσουμε έμφαση και στην Τεχνική και Τεχνολογική Εκπαίδευση και να δημιουργήσουμε τα κίνητρα εκείνα που οι νέοι μας θα προσανατολίζονται και στον Πρωτογενή τομέα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Να έχουν όλοι πρόσβαση στην Επιμόρφωση και Εκπαίδευση με Προγράμματα που θα τους αφορούν και Σεμινάρια που συνεχώς θα τους παρέχουν τη γνώση εξέλιξης πραγμάτων. Θα δούλευα για τη Δημιουργία ενός Περιφερειακού Κέντρου Νεότητας Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης με οργάνωση περισσότερων Hackathon Επιχειρηματικότητας, στηρίζοντας τις καλύτερες καινοτόμες ιδέες και δημιουργώντας Θερμοκοιτίδες ανάπτυξης Δεξιοτήτων και συνδέοντάς τα με τις Επιχειρήσεις του τόπου μας για την βοήθεια εξεύρεσης Εργασίας άμεσα πάνω στο αντικείμενό τους.

Όσον αφορά τους μικρούς μας μαθητές θα παρείχα κίνητρα να ασχολούνται με τη Ρομποτική, με τη Δημιουργία οργανωμένων Κέντρων που θα βοηθούσε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, θα τους απέτρεπε από την άσκοπη ενασχόλησή τους με ανούσια ηλεκτρονικά παιχνίδια και θα συμμετείχαν σε περισσότερους Διαγωνισμούς προάγοντας έτσι και την ευγενή άμιλλα και την  αποφυγή Βίας και παραβατικής συμπεριφοράς.

Τέλος θα εργαζόμουνα προς τη κατεύθυνση ώστε οι νέοι μας να ασχολούνται με τον Εθελοντισμό γιατί έτσι η κοινωνία μας θα απαρτίζεται από πολίτες με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο και για το περιβάλλον χτίζοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον και θα ισχύει το…όλοι μαζί ενωμένοι για ένα καλύτερο αύριο …ΕΠΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top