Ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε το masterplan του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας
Το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας έχει βιοτική αφετηρία την καταστρο-φική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2021, στη Δάφνη (Δήμος Μαντουδί-ου-Λίμνης-Αγίας Άννας), η οποία γρήγορα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις αποτελώντας τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας. Η πυρκαγιά αυτή που έκαψε 520.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 74% αντιστοιχεί σε δασικές εκτάσεις, και αποσταθεροποίησε την τοπική ζωή, την κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία.
Περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυ-γκρότησης αποτελούν οι Δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, οι οποίοι ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι δύο δήμοι επλήγησαν βαρύτατα από την πολυήμερη πυρκαγιά που άφησε πίσω της μια τεράστια περι-βαλλοντική καταστροφή: την απώλεια ενός μοναδικού δάσους από κωνοφόρα πεύκη που ήταν ο πυρήνας οικονομικής δραστηριότητας και η τροφός των ρητινοσυλλεκτών, των μελισσοκόμων, των κτηνοτρόφων, των υλοτόμων και όλων των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, η πυρκαγιά άφησε έντονο αποτύπωμα τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες, στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στην επιχειρηματικότητα, όσο και στον οικιστικό ιστό, στις υποδομές και, κυρίως, στις ψυχές των ανθρώπων. Σε συνέχεια της μεγάλης καταστροφής στην περιοχή, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη σχεδίαση και υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο δομείται και εξελίσσεται μέσα από τρία στάδια με διακριτό περιεχόμενο και χρονικό ορίζοντα:
- Άμεσα μέτρα ανακούφισης
- Αποκατάσταση των ζημιών
- Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Στο τρίτο στάδιο εντάσσεται το σύνθετο έργο του Στρατηγικού Σχεδίου Αναγέννησης της πληγείσας περιοχής, το οποίο ανατέθηκε στις 8 Αυγούστου 2021 από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον κ. Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Ο κ. Σταύρος Μπένος ορίστηκε Επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. H φιλοσοφία του στρατηγικού σχεδιασμού έγκειται στην οικοδόμηση ενός ολιστικού και ανθρωποκεντρικού Προγράμματος, το οποίο εκτός των άλλων, εμπνέεται, υιοθετεί και εμπεριέχει όλο το πνευματικό κεφάλαιο των ολιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ο.Χ.Ε.) που έχουν ως βάση, τους κύριους άξονες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, δηλαδή την πράσινη, έξυπνη και καινοτόμο ανάπτυξη και την ανάπτυξη που βασίζεται στην εδαφικότητα και την τοπική συμμετοχή. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» μεταγγίζει στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας όλη του την τεχνογνωσία και την πνευματική, επιστημονική, βιωματική και επιχειρησιακή του «προίκα». Στο ταξίδι αυτό συμπορεύονται όλα τα μέλη (τακτικά, εταιρικά, αρωγά), οι συνεργάτες και οι φίλοι του Διαζώματος, για να επουλωθούν οι πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Τα 71 έργα που είναι ώριμα για δημοπράτηση έχουν συνολικό προϋπολογισμό 381,6 εκατ. ευρώ και μελέτες προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το masterplan περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά δελτία που είναι απαραίτητα για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
- Νέος οδικός άξονας βόρειας Εύβοιας, τμήμα Ψαχνών – Στροφυλιάς. Το έργο είναι έτοιμο προς ένταξη στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών 2021-2027 σε δύο φάσεις: πρώτα οι οριστικές μελέτες (5,5 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια η κατασκευή (230 εκατ. ευρώ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029. Για το τμήμα Στροφυλιάς – Ιστιαίας και τις διακλαδώσεις του άξονα προς τις παραλιακές ζώνες προτείνεται η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των μελετών (2,3 εκατ. ευρώ) και ακολούθως του έργου, που όμως δεν έχει ακόμα προϋπολογιστεί.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών και πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2022-2031 και θα χρηματοδοτηθεί με 63 εκατ. ευρώ. Ακόμα 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πρόγραμμα απασχόλησης για 300 ανέργους 18-20 ετών από την περιοχή.
- Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Αφορά τοπικές επιχειρήσεις, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με 26 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από ενδιάμεσο φορέα του προγράμματος (ΕΦΕΠΑΕ).
- Πρόγραμμα αναδάσωσης (μελέτη ΑΠΘ). Πρόκειται για αρθρωτό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη συλλογή σπόρων, την ανάπτυξη φυτών, την αναδάσωση και την παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης και τη βιώσιμη διαχείριση του δάσους. Το μεγαλύτερο από τα έργα αφορά την αναδάσωση και τη διαχείριση του δάσους, έχει προϋπολογισμό 16,58 εκατ. ευρώ, θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αρχές του 2024 έως το τέλος του 2027.