Αυτό δεν είναι το καπέλο μου Ή πώς να κλέψεις ένα καπέλο

*Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο/εικονογράφηση: Jon Klassen Απόδοση: Γιώργος Κουραβέλος Ηλικία: 3+ Εκδόσεις: Κόκκινο “Ξέρω πως δεν είναι σωστό να κλέψεις ένα καπέλο. Το ξέρω πως δε μου ανήκει. Αλλά…

*Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο/εικονογράφηση: Jon Klassen
Απόδοση: Γιώργος Κουραβέλος
Ηλικία: 3+
Εκδόσεις: Κόκκινο

“Ξέρω πως δεν είναι σωστό να κλέψεις ένα καπέλο. Το ξέρω πως δε μου ανήκει. Αλλά σκοπεύω να το κρατήσω. Του ήταν πολύ μικρό έτσι και αλλιώς. Εμένα μου ‘ρχεται μια χαρά.”

Ένα από τα αγαπημενότερα μου βιβλία. Το προτείνω πάντα, το χρησιμοποιώ σε όλες τις δράσεις και κάθε φορά που το διαβάζω γελάω σαν να είναι η πρώτη φορά!

Η ιστορία είναι απλή. Ένα μικρό ψαράκι κλέβει το καπέλο από ένα μεγάλο ψάρι που κοιμάται. Είναι σίγουρο πως δεν θα το αντιληφθεί γιατί κοιμάται και κατευθύνεται προς τα ψηλά φύκια, όπου πιστεύει ότι δε θα το βρει ποτέ.

Αυτό το βιβλίο είναι ο ορισμός του εικονοβιβλίου. Αν διαβάσετε μόνο το κείμενο έχετε μια πρώτη ιστορία (όπως την αφηγείται το μικρό ψάρι), αν κοιτάξετε μόνο τις εικόνες έχετε μια δεύτερη ιστορία (όπως συμβαίνουν κανονικά τα γεγονότα), αν τα διαβάσετε παράλληλα έχετε μια τρίτη ευτράπελη ιστορία! Οι εικόνες ακολουθούν και δεν ακολουθούν το κείμενο, πλέκοντας μια ιστορία καταδίωξης στο βυθό και το τέλος μένει ανοιχτό για ερμηνείες και παιχνίδια!

Απουσιάζει παντελώς ο οποιοσδήποτε φανερός διδακτικός και προσφέρει αυτό που χρειάζεται κάθε παιδί, αγνή και αληθινή διασκέδαση!

Αυτό που ακούν τα αυτιά σας έρχεται σε φανερή αντίθεση με αυτό που βλέπουν τα μάτια σας και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Εσείς επιλέγετε πως θα διαβάσετε την ιστορία, καθώς μπορείτε να αποκρύψετε είτε τις εικόνες είτε το κείμενο και να παίξετε ξεκαρδιστικά παιχνίδια μαζί με τα παιδιά!

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο:

• Διαβάζουμε την ιστορία χωρίς να δείξουμε τις εικόνες.

• Έπειτα, δείχνουμε μόνο τις εικόνες και ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν τι γίνεται σε αυτές.

• Ξανά διαβάζουμε την ιστορία, δείχνοντας ταυτόχρονα τις εικόνες στα παιδιά.

Τους ζητάμε να πουν ποιο πιστεύουν ότι είναι το τέλος της ιστορίας και τους προτείνουμε να το ζωγραφίσουν, ώστε να το προσθέσουμε ως τελευταία εικόνα στο βιβλίο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ενδείκνυται για πολύ ενδιαφέρουσες θεατρικές και κινητικές αναπαραστάσεις. Μπορείτε μαζί με τα παιδιά να αναζητήσετε αντικείμενα, υφάσματα και χαρτόνια, ώστε να διαμορφώσετε την τάξη έτσι που να μοιάζει με βυθό και να αναπαραστήσετε τη διαδρομή του μικρού ψαριού μέχρι τα ψηλά φύκια. Φυσικά μην ξεχάσετε το καπέλο!

Extra: Στην αυλή μπορείτε να παίξετε παραλλαγμένα κλασικά παιχνίδια, όπως κυνηγητό, με τα παιδιά να φορούν καπελάκια και ένα παιδί που θα είναι το μεγάλο ψάρι να τα κυνηγάει για να πάρει πίσω τα καπέλα του.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top