Αυλίδα: 5 λεπτά από τη Χαλκίδα προσφέρει εξαιρετικές επιλογές καλοκαιρινής χαλάρωσης

Στην Αυλίδα, εκτός από την πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία της και το Ναό της Αυλίδειος Αρτέμιδος αποτελεί και ένα προορισμό στην άλλη πλευρά του Ευβοϊκού που προσφέρει καλό φαγητό και ψαγμένο espresso. Τα πιο δυνατά spot για να περάσουμε όμορφα και αυτό το καλοκαίρι.

Η Αυλίδα βρίσκεται στη βοιωτική ακτή, στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από την πηγή της Αρεθούσας, η οποία βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο Χαλκίδας. Είναι γνωστή από τον Τρωικό Πόλεμο και τη θυσία της Ιφιγένειας. 

Στην Αυλίδα είχε μαζευτεί ο ελληνικός στόλος πριν αναχωρήσει για την Τροία. Ο χώρος που έχει αποκαλυφτεί στην Αυλίδα είναι ο τόπος λατρείας της Αρτέμιδας όπου βρίσκεται το ιερό της θεάς. Ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τρώων δε βρίσκει την Άρτεμη αδιάφορη. Ένα από τα πρώτα περιστατικά που συνέβησαν προτού ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος οφειλόταν στο θυμό και την οργή της Άρτεμης. 

Ο ελληνικός στόλος, εξαιτίας της άπνοιας που είχε δημιουργήσει η θεά, δεν μπορούσε να ξεκινήσει. Κάποτε ο Αγαμέμνονας χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί είχε εισβάλει σ’ ένα άλσος, αφιερωμένο στην Άρτεμη, και είχε σκοτώσει ένα ιερό ελάφι. Η θεά εξοργίστηκε τόσο πολύ που απαίτησε τη θυσία της κόρης του Ιφιγένειας προκειμένου ευνοϊκοί άνεμοι να βοηθήσουν τον απόπλου των ελληνικών πλοίων. Η φάση ακμής του ιερού διήρκεσε από την κλασική μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Η Αυλίδα δεν αποτέλεσε ποτέ μια πόλη. Θεωρούνταν τμήμα της θηβαϊκής επαρχίας μέχρι το 387 π.Χ. Από τότε ανήκε εδαφικά στην Τανάγρα. Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς, Αγησίλαος, ως «νέος Αγαμέμνονας», θυσίασε στο ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδας, προτού ξεκινήσει για την Ασία το 397 π.Χ. Παρατηρείται λοιπόν αδιάλειπτη κατοίκηση του χώρου από τα μυκηναϊκά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η Αυλίδα κατόρθωσε να επιζήσει κυρίως χάρη στην ύπαρξη του ιερού της Άρτεμης και στα κεραμικά εργαστήρια.

Η Αυλίδα, λοιπόν, εκτός από την πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία της και το Ναό της Αυλίδειος Αρτέμιδος αποτελεί και ένα προορισμό στην άλλη πλευρά του Ευβοϊκού που τα έχει όλα, καλό φαγητό, ψαγμένο espresso και νυχτερινή διασκέδαση. Το GHETTO Magazine την επισκέφθηκε και σας παρουσιάζει τα πιο δυνατά spot για να περάσουμε όμορφα και αυτό το καλοκαίρι.

 

Baristars Coffee Food

Ο Νίκος Σαμπάνης έχει δημιουργήσει τη νέα ταυτότητα του Baristars, στο κέντρο της Παραλίας Αυλίδας, ανανεώνοντας το χώρο και δίνοντάς του μια νέα δυναμική. Σε ένα cozy περιβάλλον με εντυπωσιακά graffiti και με καθίσματα στην πλατεία δίπλα στην εκκλησία, χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε. Με ναυαρχίδα το εξαιρετικό χαρμάνι espresso ενός speciality coffee, 100% Arabica, της Roasters Kolektiva, αλλά και σε συνδυασμό με τους μονοποικιλιακούς καφέδες Αιθιοπία, El Salvador, Γουατεμάλα και την επιλογή decaffeine μας κρατά συντροφιά κάθε στιγμή της ημέρας. Baristars σημαίνει όμως και ποιοτική κουζίνα με πίτσα, κρέπα και clubs που συναρπάζουν γευστικά. Το πιο φρέσκο concept του Baristars είναι τα cocktails, κλασικά και ιδιαίτερα, που σπάνε το κατεστημένο, Παρασκευή και Σάββατο, και έρχονται και delivery στο σπίτι για να χαρείτε με την παρέα σας.

Τηλ. 22210 31595

 

Fresh Avlida

Το Fresh Avlida, στο κεντρικότερο σημείο πάνω στο δρόμο, μας περιμένει με την εκλεκτότερη ποικιλία από τον μοναδικό και must espresso Portioli, ενώ μας προτείνει μια εκλεκτή κουζίνα με μοναδικά sandwiches, σφολιάτες και κρέπες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το καλύτερο finger food της περιοχής. Το πιο δυνατό χαρτί του Fresh δεν είναι άλλο από τη μεγάλη ποικιλία σε πίτσες, που παρασκευάζονται και ψήνονται στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο και τις οποίες μπορούμε να παραγγείλουμε σε οικογενειακό μέγεθος ή να διαλέξουμε ένα ατομικό κομμάτι για το δρόμο. Τα ζυμαρικά και οι σαλάτες συμπληρώνουν το πάζλ μιας κουζίνας που βάζει το street food στο κάδρο της περιοχής της Αυλίδας και το παρουσιάζει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. 

Τηλ. 22210 33136

 

Mayak

Στο φαντασμαγορικό σκηνικό του Mayak με εξωτερικές πινελιές που δημιουργούν οι κοκοφοίνικες και οι αληθινές μπανανιές, αλλά και το ιδιαίτερο design με τους ολοκαίνουργιους καναπέδες, απολαμβάνουμε φαγητό και εστιατορικά cocktail. Στο γνήσιο ιταλικό φούρνο του Mayak ψήνεται αυθεντική ιταλική πίτσα από τον pizzaiolo Diego, ενώ μια απίθανη ομάδα μας εξυπηρετεί με υπόκρουση από mainstream μουσικές και μια ατμόσφαιρα που αποπνέει αληθινή αίγλη. Το Mayak έχει δημιουργήσει και ένα πλούσιο μενού με σαλάτες, ζυμαρικά και brunch που παραπέμπει σε μια γαστρονομία η οποία συνδυάζει γνωστές γεύσεις με τη φρεσκάδα της φύσης. Επίσης, εκεί θα απολαύσουμε τις κρεατικές επιλογές του Μπουνόρου 2019, ο οποίος έχει κατέβει στο χώρο του Mayak για καλοκαίρι, προσφέροντας την ανυπέρβλητη γαστριμαργική αισθητική του δίπλα στη θάλασσα. Η καλύτερη στιγμή στο Mayak είναι όταν δύει ο ήλιος και τα πορφυρένια χρώματα του ουρανού μετατρέπουν την παραλία κατά μήκος του Φάρου Αυλίδας σε ένα παραδεισένιο σημείο.

Τηλ. 2221 032879

 

Κωνσταντίνου και Ελένης Gelaterie – Patisserie

Το γνωστό ζαχαροπλαστείο Κωνσταντίνου και Ελένης πάνω στο δρόμο προς την Παραλία της Αυλίδας έχει ιστορία 24 χρόνων, καθώς μας αποπλανεί με γλυκές αμαρτίες από το 2000. Δημιουργεί χειροποίητα, απολαυστικά παγωτά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, κατευθείαν από την πρώτη ύλη με την αρχοντική artigianale παρασκευή, δίνοντάς στο παγωτό την αξία του γνήσιου και του αυθεντικού.  Αξίζει να παραδοθείτε στην αίσθηση που έχει το banoffee, όπως και στα παγωτίνια με εκείνο της φράουλας να έχει αποσπάσει τις πιο κολακευτικές κροτικές. Το σουφλέ brownie με παγωτό και η τάρτα λεμόνι αποτελούν επιπλέον δυο επιλογές που ανακηρύσσουν στους γευστικούς μας κάλυκες το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο ως ένα από τα καλύτερα της Εύβοιας.

Τηλ. 22210 62027 

 

Ταβέρνα Νοστιμιά

Η ταβέρνα ψητοπωλείο «Νοστιμιά» σερβίρει αληθινές νοστιμιές σε ψητά και κρεατικά φέρνοντάς το πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην περιοχή της Αυλίδας. Τα καλούδια της Νοστιμιάς πλούσια και διαλεχτά, με τη χοιρινή και τη μοσχαρίσια μπριζόλα, τα παϊδάκια προβατίνα, το χειροποίητο μπιφτέκι και τις επιλογές στη σούβλα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι να πρωτοστατούν, φυσικά όλα χειροποίητα από ντόπια κρέατα Θηβαϊκής φάρμας. Η Νοστιμιά θα μας κερδίσει και με τα ψαρικά της, καθώς θα μας τηγανίσει γαύρο, καλαμαράκια, μπακαλιάρο, ενώ θα μας φτιάξει αχνιστό σαγανάκι γαρίδα και γαριδομακαρονάδα. Αξίζει να ζητήσετε και τα μαγειρευτά της, από τα οποία ξετρέλαναν τον ουρανίσκο μας με το παστίτσιο, το μουσακά, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τα γιουβαρλάκια, το κοκκινιστό να είναι ήδη ονομαστά. Το καλύτερο φαγητό στη Νοστιμιά θα το απολαύσουμε και δίπλα στο κύμα με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Τηλ. 22213 12393 – 6989184012

 

Φάρμα-Κρεοπωλείο Τσιρογιάννη 

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον στο κέντρο της Παραλίας Αυλίδος η Φάρμα – Κρεοπωλείο Τσιρογιάννη για τρίτη συνεχόμενη γενιά εξακολουθεί να εξυπηρετεί τον κόσμο, συνδυάζοντας την ποιότητα και την ευγένεια με τον σεβασμό προς τον πελάτη. Ο Κυριάκος Τσιρογιάννης τρίτης γενιάς κρεοπώλης, μεγαλώνοντας μέσα στο κρεοπωλείο και σπουδάζοντας την επιστήμη της ζωικής παραγωγής θα σας εξυπηρετήσει με χαμόγελο. Με τη φιλοσοφία από την παραγωγή στην κατανάλωση στο κρεοπωλείο Τσιρογιάννη θα βρείτε φρέσκα, ντόπια μοσχάρια παραγωγής τους, αμνοερίφια Ελαιώνα Θηβών, χοιρινά Εύβοιας, καθώς και πλήθος έτοιμων επιλογών, όπως μπιφτέκια, παραδοσιακά λουκάνικα, ρόλο κοτόπουλο αλλά και χοιρινό, φτιαγμένα με μεράκι από τους ίδιους που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα σας και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σας. Μια επίσκεψη αξίζει για να δοκιμάσετε τη μοναδική τους ποικιλία σε κρέατα και να κάνετε το τραπέζι σας πιο νόστιμο και συνάμα πιο αυθεντικό.

Τηλ. 693 686 9530

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top