Άρμα και Καλλιθέα: Δύο γραφικά χωριά του Δήμου Τανάγρας που ξεχωρίζουν στην περιοχή

Άρμα και Καλλιθέα, δύο χωριά στη Βοιωτία σε μια διαδρομή με λοφίσκους, καρποφόρους αμπελώνες, θαμνώδη βλάστηση, ροδιές κι ελιές, όπως και την εύφορη πεδιάδα δίπλα στον Ασωπό ποταμό.

Φύγαμε από την Εθνική με κατεύθυνση για το Σχηματάρι και κατόπιν διασχίσαμε το δρόμο προς της Δημοτική Ενότητα Τανάγρας και, περνώντας την Τανάγρα, αντικρίσαμε δύο γραφικά και φιλόξενα χωριά το Άρμα και την Καλλιθέα.

Ακολουθώντας μια διαδρομή με λοφίσκους, καρποφόρους αμπελώνες, θαμνώδη βλάστηση, ροδιές κι ελιές, όπως και την εύφορη πεδιάδα δίπλα στον Ασωπό ποταμό συναντήσαμε ανθρώπους φιλόξενους, πολύ περήφανους για τον τόπο τους και την ιστορία του που κρατά από τα αρχαία ελληνικά χρόνια.

Το GHETTO Magazine παρουσιάζει ένα διαφορετικό οδοιπορικό στο Άρμα και την Καλλιθέα, δύο χωριά στη Βοιωτία, για μια σύντομη απόδραση με καλό φαγητό και τοπικά προϊόντα για το οικογενειακό τραπέζι μας.

 

Άρμα Βοιωτίας

Το Άρμα αναφέρεται ως κατοικημένη περιοχή ήδη από την περίοδο της ύστερης Φραγκοκρατίας και σε οθωμανικό κατάστιχο του 1466 είναι καταγεγραμμένο ως αρβανίτικός οικισμός υπό την ονομασία Andritsa. Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους το όνομά του χωριού ήταν Δρίτσα. Το 1940 μετονομάστηκε σε Δρίτσια, ενώ το 1955 έλαβε με διάταγμα τη σημερινή του ονομασία, καθώς διατυπώθηκε η επιστημονική άποψη ότι στο χωριό Δρίτσα (ή Ντρίτσα) βρισκόταν στη θέση του αρχαίου Άρματος.

Τη σημερινή του ονομασία Άρμα, την οφείλει σε ένα γεγονός από την ελληνική μυθολογία που σχετίζεται με τον Αργείο στρατηγό Αμφιάραο. Ο Αμφιάραος που ήταν ένας από τους ηγέτες στην εκστρατεία των Επτά επί Θήβας αποφάσισε να αποχωρήσει επειδή ως μάντης είχε προβλέψει τον θάνατο όλων των αρχηγών. Καταδιωκόμενος από τον Θηβαίο στρατηγό Πολυκλύμενο, το άρμα του «βούλιαξε» στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό από κεραυνό που έριξε ο Δίας.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος με τον επιβλητικό της τρούλο, ενώ πανέμορφο αρχιτεκτονικά είναι και το κτήριο που στεγάζει τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Τανάγρας.

Στο Άρμα για ψώνια θα συναντήσουμε ένα παντοπωλείο που τα έχει όλα…

Μίνι Μάρκετ – Παντοπωλείο Γιακουμάκη Σοφία

Το γνωστό παντοπωλείο της Σοφίας Γιακουμάκη στο Άρμα συνιστά το σημείο για τα ψώνια μας που τα έχει όλα. Το πρωινό μας ξεκινά με βουτήματα και είδη άρτου ως πρατήριο, ενώ μας εξασφαλίζει την πιο φρέσκια μαναβική στην οποία πρωτοστατούν τα τοπικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα με τις καλύτερες τιμάς, απόρροια της συνεχούς έρευνας των ιδιοκτητών για την καλύτερη ποιότητα. Παράλληλα, θα βρούμε τυροκομικά και αλλαντικά, όπως και όλα τα είδη μίνι μάρκετ, τσιγάρα και προϊόντα καθαριότητας, υγιεινής και καλλωπισμού. Λειτουργεί με συνεχές ωράριο, όλες τις ημέρες και την Κυριακή, ενώ θα μας εξυπηρετήσει με ευγένεια και χαμόγελο. Η ψυχή του παντοπωλείου είναι η Σοφία που έχει δημιουργήσει ένα μαγαζί αφενός χωρίς να έχει ταμπέλα για να πιστοποιήσει την αξία του και αφετέρου έναν χώρο που έχει καθημερινά κίνηση, όπως και ένα σημείο που έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που ψωνίζει από εκεί,  γνωρίζοντάς την με το μικρό της όνομα.

 

Καλλιθέα Βοιωτίας

Το χωριό είναι χτισμένο στις παρυφές του βουνού Πυργάρι και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Νεοχωράκι και Ασωπία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μουσταφάδες, ενώ η μετονομασία του σε Καλλιθέα έγινε το 1953. Στην προφορική παράδοση για την προέλευση του ονόματος κυκλοφορεί ότι στην περιοχή του χωριού Πύργος ήταν εγκατεστημένος Τούρκος αξιωματούχος ή κάποιος πλούσιος της περιοχής με το όνομα Μουσταφάς. Επιπλέον μια άλλη άποψη για τη συγκεκριμένη ονομασία αναφέρει ότι Μουσταφάς στην αραβική γλώσσα σημαίνει αυτός που ξεχωρίζει, ο διαπρεπής.

Λέγεται επίσης ότι η αρχαία ονομασία του χωριού είναι Σίδες, που σημαίνει Ροδιές. Πράγματι στη περιοχή ευδοκιμούν πολύ οι ροδιές, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για οικιακή κατανάλωση.

Η Καλλιθέα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1914 ξαναχτίστηκε με βασικό υλικό την πέτρα. Οι κάτοικοι του χωριού κάλεσαν Ηπειρώτες μάστορες ώστε να φτιάξουν σπίτια με πέτρινη κατασκευή και στερεότερα θεμέλια για να αντέχουν στο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι ταξιδιώτες να θαυμάζουν τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια που συνθέτουν το οικιστικό πανόραμα της Καλλιθέας.

Μοναδικό αξιοθέατο είναι και το τοξωτό γεφύρι του Γκέλη που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Στο κέντρο της Καλλιθέας δεσπόζει ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Γεωργίου, Βασιλική με τρούλο, που οικοδομήθηκε από πρωτομάστορα της Κωνσταντινούπολης με κίτρινη πέτρα από το γειτονικό νταμάρι του Νταφούνη, με έργα που διήρκεσαν πέντε χρόνια κι έτος αποπεράτωσης το 1923. Το μεγαλοπρεπές καμπαναριό, που ξεχωρίζει στην πρόσοψη, έγινε αργότερα το 1960.

Πολύ όμορφος είναι και ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με πληροφορίες από παλιά συμβόλαια της περιοχής να λένε ότι στο μακρινό παρελθόν ήταν εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Θεωρείται ότι οι κάτοικοι βρήκαν μια εικόνα των Ταξιαρχών κι έχτισαν πάνω στα χαλάσματα του παλαιού ναού την ομώνυμη εκκλησία την δεκαετία του 50.

Στην Καλλιθέα Βοιωτίας για καλό φαγητό θα συναντήσουμε με αυθεντική χασαποταβέρνα…

Ταβέρνα «ο Σπύρος»

Μια παραδοσιακή χασαποταβέρνα με γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις στην Καλλιθέα είναι «ο Σπύρος». Μαγαζί πολλών γενεών που κι αν κι έπεσε το 1917 με το σεισμό, το 1955 φτιάχτηκε το καινούργιο κτήριο και δημιουργήθηκε η δημοφιλής ταβέρνα. Ο πανέμορφος χώρος με τραπέζια κι απέναντι στην πλατεία, είναι πάντα στρωμένος με σερβίτσια έτοιμα να υποδεχτούν όσους γνωρίζουν από αυθεντικό φαγητό. Σάββατο και Κυριακή ετοιμάζει σούβλες με το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι, το χοιρινό, αλλά και το αρνίσιο κοντοσούβλι να θέλγει γαστρονομικά τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής και τους ταξιδιώτες. Μας μίλησαν με τα πιο κολακευτικά λόγια για το δυνατότερο έδεσμα του μαγαζιού το μπιφτέκι πρόβειο που λιώνει στο στόμα, αλλά και το μπιφτέκι μοσχαρίσιο, το λαχταριστό τυροπιτάρι, το τηγανόψωμο και τη στριφτή με τυρί, το χειροποίητο χωριάτικο λουκάνικο και το κεμπάπ του Σπύρου, απλό ή γεμιστό. Η Χασαποταβέρνα «ο Σπύρος» βρίσκεται στην Καλλιθέα για να μας επισημαίνει ότι το χωριό δεν έχει μόνο γραφικά και πέτρινα σπίτια, αλλά και το εκλεκτότερο φαγητό.

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top