Formula 1 Χαλκίδα

Αποκλειστικό: Στα σκαριά αγώνας Formula 1 στη Χαλκίδα

Μπορεί η Ελλάδα να απουσιάζει παντελώς από τον χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο, όμως φαίνεται τα όνειρα και οι προσπάθειες χρόνων να πιάνουν επιτέλους τόπο, και σα να μην φτάνει αυτό, θα το δούμε και στην πόλη μας, τη Χαλκίδα! Το νέο έσκασε σαν βόμβα, καθώς δεν είχε διαρεύσει τίποτα για την πρόθεση […]

Μπορεί η Ελλάδα να απουσιάζει παντελώς από τον χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο, όμως φαίνεται τα όνειρα και οι προσπάθειες χρόνων να πιάνουν επιτέλους τόπο, και σα να μην φτάνει αυτό, θα το δούμε και στην πόλη μας, τη Χαλκίδα! Το νέο έσκασε σαν βόμβα, καθώς δεν είχε διαρεύσει τίποτα για την πρόθεση δημιουργίας πίστας Formula 1 στην Ελλάδα και πόσο μάλλον στη Χαλκίδα!

Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες προσπάθειες του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού για να έχει η χώρα μας την δική της πίστα Formula 1 και να μπει στο καλεντάρτι της FIA φαίνεται πως πιάνουν τόπο! Το όλο εγχείρημα το επεξεργάζονται από το 2020 η κυβέρνηση και ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών, και οι σημαντικές διαβουλεύσεις όλο αυτό το διάστημα γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα. Αρχικά, γινόταν λόγος για την δημιουργία μιας πίστας με όλες τις προδιαγραφές της Formula 1 στην Πάτρα, όμως ήταν πολύ χρονοβόρο και το κόστος τεράστιο. Έτσι προκρίθηκε η λύση της Χαλκίδας, ως πίστα στους δρόμους της πόλης, στα πρότυπα του Μόντε Κάρλο στο Μονακό. Ο κυριότερος σκοπός της επιλογής της Χαλκίδας είναι η εμπορική χρήση, καθώς η πόλη είναι δίπλα από την πρωτεύουσα Αθήνα, ενώ θα μπορούν να δένουν και πολλά πολυτελεί γιοτ. Φυσικά, ρόλο έπαιξε και το πολύ πιο χαμηλό κόστος σε σχέση με την δηιουργία νέας πίστας. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα αναλάβουν επιχειρηματίες από το Κατάρ ενώ θα υπάρχουν και έλληνες επιχειρηματίες στο όλο εγχείρημα. Το πρότζεκτ έχει προχωρήσει αρκετά και δεν αποκλείεται μέχρι αρχές καλοκαιριού να έχουμε επίσημες ανακοικώσεις από την κυβέρνηση και να δούμε και τις πρώτες μακέτες!

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δει τους κεντρικούς δρόμους αρκετών πόλεων να μετατρέπονται προσωρινά σε πίστες, για να φιλοξενήσουν έναν αγώνα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το κόστος είναι λιγότερο, η ιδιαιτερότητα αυτών των διαδρομών δίνει άλλο στάτους στο αγώνα!

Το μεγαλεπήβολο Project

Η προετοιμασία και οι εγρασίες στην πόλη θα διαρκέσουν 16 εβδομάδες για την μετατροπή των δημόσιων δρόμων σε πίστα, για το Grand Prix. Αρχικά όλο το κομμάτι της διαδρομής θα στρωθεί με ένα ειδική άσφαλτο και στην συνέχεια, περίπου το 1/3 της διαδρομής θα στρώνεται με νέα άσφαλτο κάθε χρόνο! Οι περισσότερες υποδομές που θα υπάρχουν και την πραγματοποίηση του αγώνα αλλά και για την παρακολούθηση θα να είναι προσωρινές κατασκευές, όπως για παράδειγμα τα pits, το press room κλπ. Ένα αγκάθι υπάρχει στην απόσταση της διασρομής αλλά όλες οι αρμόδιες πλευρές δείχνουν να έχουν την διάθεση να βρουν την λύση.

[intense_video video_type=”youtube” video_url=”https://youtu.be/X_lFFLpHuSQ”]

Και αυτό διότι για την διεξαγωγή ενός αγώνα της Formula 1, τα μονοθέσια πρέπει να διανύσουν τουλάχιστον 305 χλμ., κάτι που διαιρώντας το μήκος της πίστας βγαίνει ο συνολικός αριθμός των γύρων που πρέπει να ολοκληρώσουν οι οδηγοί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για παράδειγμα για το GP του Μονακό, καθώς με μήκος 3.337 μέτρα θα έπρεπε να ολοκληρώσουν 91 γύρους, κάτι που θα υπερέβαινε το όριο των δύο ωρών. Γι’αυτό και η απόσταση που διανύουν στο GP του Μονακό είναι 260,286 χλμ. και 78 γύρους. Άρα, μια τέτοια λύση θα βρεθεί και στη Χαλκίδα.

Στις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με την διαδρομή ένα είναι το σίγουρο, πως τα μονοθέσια θα περνούν και από την Υψηλή Γέφυρα.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Γλιτώσαμε από τις λακούβες στους δρόμους!

 

Καλό μήνα από την ομάδα του GHETTO!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top