Μνημείο Μικρασιατική Καταστροφής Νεάπολη Χαλκίδα

Αποκαλυπτήρια του “Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής 1922” στη Νεάπολη

Ο Δήμος Χαλκιδέων, τιμώντας τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και απονέμοντας φόρο τιμής σε όλους, όσοι εγκατέλειψαν το 1922 τις εστίες τους στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων, κατασκεύασε το Μνημείο «Το ακρόπρωρο της φυγής», αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή 1922. Το Μνημείο στήθηκε στην προσφυγική συνοικία της Χαλκίδας, τη Νεάπολη, μετά από πρόταση […]

Ο Δήμος Χαλκιδέων, τιμώντας τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και απονέμοντας φόρο τιμής σε όλους, όσοι εγκατέλειψαν το 1922 τις εστίες τους στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων, κατασκεύασε το Μνημείο «Το ακρόπρωρο της φυγής», αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή 1922.

Το Μνημείο στήθηκε στην προσφυγική συνοικία της Χαλκίδας, τη Νεάπολη, μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών-Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδας.

Σας προσκαλούμε όλους στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στον πεζόδρομο Νεάπολης (πλατεία οδού Τράλλεων).

Η σημασία του τίτλου «Το ακρόπρωρο της φυγής»

Το ακρόπρωρο είναι η γλυπτή ανθρωπόμορφη, διακοσμητική παράσταση που στόλιζε παλαιότερα την πλώρη των πλοίων, αποτελώντας την ταυτότητα και το σήμα του πλοίου, το «επίσημον», όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν.

Το ακρόπρωρο του Δήμου Χαλκιδέων «ζωντανεύει», με διττή σημασία. Σηματοδοτεί την αναγκαστική και αποτρόπαια φυγή των χιλιάδων εκατοντάδων Ελλήνων Μικρασιατών, που ήρθαν ως πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας αλλά, κυρίως, τον Πολιτισμό, την Ιστορία, την Παράδοση και τις Αξίες που αυτοί οι άνθρωποι μας χάρισαν, αποτελώντας για εμάς το «επίσημον» μας.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top