Ευάγγελος Γουβιώτης Ωτορινολαρυγγολόγος Χαλκίδα Γιατρός

Απαλλαγείτε άμεσα από το πρόβλημα της ιγμορίτιδας & άλλων προβλημάτων της ρινικής κοιλότητας

Ο Ευάγγελος Γουβιώτης, Ωτορινολαρυγγολόγος MD, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr για τα προβλήματα της ιγμορίτιδας και άλλων προβλημάτων της ρινικής κοιλότητας, και αναλύει τους τρόπους για άμεση απαλλαγή.

|Αφιέρωμα Υγεία 2024|

Ο Ευάγγελος Γουβιώτης, Ωτορινολαρυγγολόγος MD, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr 

Σχεδόν σε όλους έχει τύχει να παραπονιόμαστε, κυρίως αυτήν την εποχή, ότι έχουμε μπούκωμα και δεν μπορούμε αναπνεύσουμε καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η ρινική δυσχέρεια συμβαίνει πάνω από τρεις φορές το χρόνο τον χρόνο, κρατάει παραπάνω από δύο εβδομάδες και συνδυάζεται με άλλα προβλήματα όπως: πονοκέφαλοι, βάρος στο κεφάλι, μείωση έως και εξαφάνιση της όσφρησης και της γεύσης. Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι πάσχουμε από χρόνια ιγμορίτιδα η οποία πολύ πιθανά να συνοδεύεται ρινικούς πολύποδες.

Οι έντονες πονοκέφαλοι που συνοδεύουν το «μπούκωμα» η απόχρεμψη πηχτού υλικού από την μύτη, ο βήχας λόγω της οπισθορρινικής καταρροής αποτελούν και αυτά σημάδια προβλήματος της ιγμορίτιδας.

Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό αντιμετωπίζεται με τη χρήση αποχρεμπτικών, αντιβιοτικών και πλύσεις με ορό. Πολλές φορές όμως η συνήθης φαρμακευτική αγωγή δεν λύνει το πρόβλημα και αυτό δημιουργεί στους περισσότερους έντονο εκνευρισμό αφού δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε φυσιολογικά στην καθημερινότητά μας. Αυτό απαιτεί μια πιο δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πότε κάποιος χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση

Όταν η φαρμακευτική αγωγή που αναφέρθηκε παραπάνω δεν καταφέρνει να φέρει το αποτέλεσμα που θα θέλαμε, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν ιατρό ΩΡΛ για να μας εξετάσει. Η ενδοσκόπηση της μύτης αλλά και η αξονική τομογραφία, μας δείχνουν τα σημάδια του προβλήματος και συγκεκριμένα ποιοι παραρρίνιοι κόλποι έχουν το πρόβλημα και ποιο ακριβώς είναι αυτό. 

Η πιο ενδεδειγμένη και σύγχρονη λύση είναι η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική ρινός & παραρρινίων κόλπων, γνωστή και ως FESS. 

Η FESS είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος η οποία λύνει τα προβλήματα των ιγμορείων, τη χρόνια ιγμορίτιδα και σας απαλλάσσει από τους πολύποδες ρινός. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενδοσκοπίων και κάμερας, χωρίς εξωτερικές τομές. Οδηγεί στη λύση των προβλημάτων της ιγμορίτιδας για πάνω από το 90% των περιπτώσεων. Λέγεται λειτουργική χειρουργική γιατί το νόημα της είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των ιγμορείων.

Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός & Παραρρινίων Κόλπου (FESS)

Η προετοιμασία για ένα τέτοιου είδους χειρουργείο περιλαμβάνει τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος, τη διακοπή της χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων και τη λήψη μιας αγωγής πριν από το χειρουργείο υπό την επίβλεψη πάντα του θεράποντος γιατρού

Η FESS γίνεται με γενική αναισθησία, υπό τον έλεγχο της αξονικής τομογραφίας NAVIGATION. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες, ανάλογα φυσικά με την περίπτωση. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τις άλλες συνήθεις επεμβάσεις της μύτης (ιατρικές και αισθητικές) όπως: ευθειασμός ρινικού διαφράγματος, καυτηρίαση ρινικών κογχών κλπ.

Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος, οίδημα, πρήξιμο ή μαύρισμα στα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πωματισμός (σφουγγαράκια στη μύτη). Συνιστάτε η προληπτική λήψη αντιβιοτικών, κορτιζόνης για τους πολύποδες και απαγορεύεται ρητά το φύσημα της μύτης. Επίσης θα πρέπει να γίνονται ρινικές πλύσεις από την πρώτη μέρα.

Ο ασθενής μετά την πάροδο 3-4 ωρών από το χειρουργείο μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο και να επανέλθει για τον πρώτο έλεγχο σε 48 ώρες.

Η πλήρης αποκατάσταση των ιγμορείων μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο αναλόγως της περίπτωσης μπορεί να πάρει από 20 ημέρες έως ένα μήνα και πάντα εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης.

Τι πρέπει να περιμένουμε από ένα τέτοιο χειρουργείο

Αυτή η επέμβαση διενεργείται από καταρτισμένους χειρουργούς ΩΡΛ με απόλυτη ασφάλεια και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη χρόνια ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες και να αποκαταστήσετε τη λειτουργία της μύτης σας. Αυτό σημαίνει ότι θα βελτιώσει αισθητά την αναπνοής σας και θα μειώσει έως και εξαφανίσει τους πονοκεφάλους και το βάρος στο κεφάλι και το πρόσωπο. Εσείς, το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθείτε έναν ιατρό ΩΡΛ ώστε να σας καθοδηγήσει στην επίλυση του προβλήματός σας.

Βιογραφικό Ιατρού:

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Βαγγέλης Γουβιώτης γεννήθηκε στη Χαλκίδα, μεγάλωσε στην Αθήνα και τελείωσε την ιατρική σχολή το 1998. Έκανε το πρώτο κομμάτι της ειδικότητας του στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, στη γενική χειρουργική υπό τον κ. Γκίκα και στην Ωτορινολαρυγγολογία υπό τον κ. Μπάνο. Συνέχισε την ειδικότητα του στο ΝΙΜΤΣ κάνοντας εξειδίκευση στην πλαστική χειρουργική στον Ευαγγελισμό και Νευροχειρουργική στο ΝΙΜΤΣ.

Παράλληλα, διετέλεσε μέλος της ΩΡΛ. ομάδας ENT OF ATHENS με πολύ μεγάλη εμπειρία σε χειρουργικά περιστατικά ενδοσκοπικής χειρουργικής της μύτης, χειρουργική του μέσου ώτος και laser χειρουργικής του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Συνέχισε την μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, έγινε μέλος της ομάδας IATROAESTHETICS με κύριο άξονα την πλαστική χειρουργική της μύτης και του προσώπου.

Τελείωσε την ειδικότητα του το 2013 και μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοσκοπική χειρουργική στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στο πανεπιστήμιο του GRATZ και στο ίδρυμα IRCAD του Στρασβούργου. Εξειδικεύτηκε στην πλαστική χειρουργική του προσώπου στο πανεπιστήμιο του NAIMEGHEN στην Ολλανδία και στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Αυτή τη στιγμή είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο Doctors Hospital στην Κυψέλη, στο Αττικό θεραπευτήριο, επιστημονικός συνεργάτης στην Ευρωκλινική Αθηνών, στον όμιλο Υγεία στην κλινική του Μητέρα, στον Λευκό Σταύρο.

Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα στο Κολωνάκι στην οδό Νεοφύτου Βαμβά και στη Χαλκίδα στην οδό Αντωνίου.

Ευάγγελος Γουβιώτης

Χειρουργός ΩΡΛ MD

Αντωνίου 12 και Φίλωνος, Χαλκίδα

Τηλ. 694 434 7643

Web: www.evangelosgouviotis.com

Facebook: Doctor Gouviotis – Ευάγγελος ΓουβιώτηςInstagram: dr.gouviotis

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top